A legtöbb magyar nyaranta a külföldi utazásának célpontjaként a horvát tengerpartot választja, nem hiába, hiszen nem csak közel van, de egészen olcsón is ki lehet jönni az utazásból. A Pénzcentrum számításai alapján 105 300 forintból lehet eljutni egy átlagos fogyasztású autóval, az Isztriai-félsziget legnagyobb városába, Pulába. Flixbusszal pedig el lehet jutni Dalmácia és Isztria több városába is, Splitbe pl. 52 ezer forintért júliusban. Mi is számoltunk: Rijekába, ami az egyik, Magyarországhoz legközelebb eső tengerparti úti cél, összesen 76 072 forintért juthatunk el autóval. A vonattal való utazás már több időt vesz igénybe és drágább is, azonban megfontolandó családosok számára, hiszen mindezek ellenére sok pozitív hozadéka van. Mutatjuk, vonattal Horvátországba 2024-ben mennyiért juthatunk el.

Miért utazzunk vonattal?

A The Guardian az Adria Intercity útvonalát (Budapest-Split) Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választotta. Ez nem meglepő, hiszen a 789 kilométeres táv alatt este a balatoni táj ringatja álomba az utast, éjjel pedig a Dinári-hegységen áthaladva lehet élvezni a beszűrődő illatokat, ébren levőknek pedig a pirkadat által megvilágított tájat. A vonat június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik háló- és fekvőhelyes kocsikkal. Budapesten a Keletiből kedden, pénteken és vasárnap indulnak a járatok 18:45-kor, Splitből pedig minden hétfőn, szerdán és szombaton 17:54-kor. A célállomásra mindkét esetben reggel érkeznek a járatok, így az út nagy részét lehetőség van átaludni. Az utazás így nem lesz fárasztó a társaság vagy család egyik tagja számára sem, ami adott esetben jelentős feszültségeket tudna okozni egy új, ismeretlen környezetben a nyaralás kezdetén. A MÁV szerint a járat minden esetben magas színvonalú szolgáltatást nyújt. Valamennyi fülkéjük légkondicionált és konnektorral ellátott.

Szolgáltatások és jegyárak

Az utasok utazhatnak fekvőhelyes kocsiban vagy hálókocsiban. A fekvőhelyes kocsiban 4 és 6 ágyas fülkék vannak. A fülkék koedukáltak, de korlátozott számban kimondottan női fülkék is állnak rendelkezésre. A fülkékben ágyneműt biztosítanak, de az utasoknak maguknak kell megágyazniuk. A jegyár tartalmaz esti ásványvizet és meleg itallal kísért egyszerű reggelit.

Az 1,2 vagy 3 ágyas hálókocsik magasabb kényelmet és szolgáltatást nyújtanak. Itt a fülkék nem koedukáltak és mosdókagyló is található bennük tisztasági csomaggal. A fekhelyek itt ágyazott állapotban várják az utasokat. A reggeli bőséges, ami a fülkében vagy az étkezőkocsiban is elfogyasztható. A hálókocsis utasok beléphetnek a Keleti pályaudvaron a prémium váróba is.

Vonattal Horvátországba 2024-ben: Jegyárak helyfoglalással utasonként és irányonként jelenleg a MÁV számára érvényes árfolyamon (1 euro=390 forint):

 Fekvőhelyes kocsiHálókocsi
6 ágyas fülkében4 ágyas fülkében3 ágyas fülkében (Triple)2 ágyas fülkében (Double)1 ágyas fülkében (Single)
START Night
(korlátozott számban, nem visszaváltható)
19 110 Ft-tól26 910 Ft-tól34 320 Ft-tól38 220 Ft-tól76 440 Ft-tól
START Night Plus
(korlátozott számban, feltételek mellett visszaváltható)
24 960 Ft-tól35 100 Ft-tól44 850 Ft-tól49 920 Ft-tól99 840 Ft-tól
Night Flex
(korlátozott számban, kedvező feltételek mellett visszaváltható)
28 080 Ft-tól39 390 Ft-tól50 700 Ft-tól56 160 Ft-tól112 320 Ft-tól
Gyerekjegy (6-15 éves korig)11 700 Ft16 380 Ft21 060 Ft23 400 ft

Ahogyan a fenti táblázatból is látszik a jegyárak jellemzően drágábbak, ha úgy számolunk a jegyekkel, hogy lehet majd visszaváltásra kerülnek. Ha viszont biztosak vagyunk az utunkban, akkor felnőttként 6 ágyas fekvőkocsiban körülbelül 40 ezer forintért megjárhatjuk Dalmácia fővárosát, Splitet. Ha négytagú családként négyágyas fülkében utazunk két gyerekkel, akkor összesen 108 ezer forintot számolhatunk a felnőttek javára oda-vissza, és kb. 60 ezer forintot a gyerekekére. Ily módon egy négytagú családnak kb. 170 ezer forintot jelent az útiköltség. Ez nagyjából 60 ezer forinttal több, mintha autóval mennénk, de kevesebb a komplikáció felmerülésének esélye, és sokkal komfortosabb, pihentetőbb a környezet mindenki számára, így érdemes lehet megfontolni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...