Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan nekiállhatunk. Költségeit tekintve kb. 40 dísz jön ki nem egészen 1000 forintból. Hogyan készül a gyönyörű, hófehér karácsonyfadísz házilag, amelyhez elegendő csupán két összetevő? Mutatjuk!
Karácsonyfadísz házilag: mi kell hozzá?
Ráadásul hihetetlenül egyszerű, mert csak szódabikarbóna és keményítő kell az elkészítéséhez. Olyan, mint a só liszt gyurma, csak sokkal tisztább és szebb.
Hozzávalók:
-200 gramm keményítő
Itt figyeljünk arra, hogy a kukoricakeményítő – bár a legkézenfekvőbb választásnak tűnik, de – enyhén sárgás színű. Nekem a Haas márkájú keményítő vált be, azzal hófehérek lettek a díszek.
-400 gramm szódabikarbóna.
Ez esetben nagy kiszerelésben éri meg szódabikarbónát venni, hiszen a kis zacskók csak 50 grammosak. De, ha egyébként nem használnánk el egy fél kg-os szódabikarbónát, akkor a Tescoban kapható 100 grammos kiszerelés még egészen megéri.
-250 ml víz
Elkészítés menete:
A keményítőt és a szódabikarbónát keverjük össze egy lábosban, majd adjuk hozzá a vizet. Keverjük el alaposan, teljesen csomómentesre.
Közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük a masszát, amíg be nem sűrűsödik. Addig kevergessük, amíg gyurma állagú anyagot nem kapunk, de nagyon figyeljünk, mert könnyen le tud égni. Ha már összeállt a massza és gyurma keménységű, akkor öntsük ki a lábosból egy gyúródeszkára vagy munkafelületre. Várjunk egy kicsit, hogy kihűljön és gyúrjuk össze.
Terítsünk le sütőpapírt és azon dolgozzunk, mert egyébként könnyen leragadnak a díszek. Sodrófával lapítsuk ki legalább 3 milliméter vastagságúra a masszát. Ennél vékonyabb formákkal nehéz dolgozni és nagyon könnyen el is törnek.
Ezután jöhet a formázás: tetszőleges sütiformákkal szaggassuk ki a díszeket.
Amíg még puhák szívószállal vagy hurkapálcával szúrjunk lyukat a díszek tetejébe – ide kerülnek majd az akasztók.
Szintén sütőpapírra helyezzük a megformált díszeket és levegőn hagyjuk megszáradni. 10-12 óra elteltével megkeményednek, de a teljes száradási időhöz 3-4 nap kell.
Miután teljesen megszáradtak, a díszek széleit reszeljük le simára – akár egy körömreszelő is megteszi erre a célra.
A karácsonyi díszek dekorálása
A díszeket kifesthetjük színes festékekkel vagy szórhatunk rá csillámport, de keverhetünk a masszához fluoreszkáló csillámport. A sötétben világító akrilfestékek is nagyon jól mutatnak.
Nyomhatunk bele levéllel, fenyőággal vagy bármilyen formával díszítést, tehetünk a díszekre gyöngyöket vagy átköthetjük szalagokkal.
Végezetül pedig válasszunk valamilyen szép szalagot vagy fonalat akasztónak.
Kapcsolódó cikkünk: Az 5 legszebb karácsonyi vásár Budapesten 2023-ban