A kalács, sonka, tojás hármasa biztos, de a sós és édes húsvéti sütemények frontján már nincsenek különösebb megkötések. Mivel az infláció ellen sajnos a nyuszi sem nyújt védelmet, két olyan recepttel készültünk, amik kicsit kevésbé megterhelők a pénztárcánknak, mint a klasszikus vajas linzerek vagy egy tiramisu.

A répamuffin az ilyenkor népszerű répatorta kistestvére, nagyon szaftos, nagyon puha, légmentesen záródó dobozban sokáig elvan, így aztán előre is elkészíthetjük őket  – és ugyanez elmondható a szezon két kedvenc zöldjével turbózott, csinos kis kiflikről is.

Ebben a cikkben olyan húsvéti sütemények jönnek, amiket előre elkészíthetsz! Ha kalácsot keresel, azt is tudunk.

Édes finomság: Répás-diós muffin

  • 20 dkg sárgarépa 
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 10 dkg dió
  • 1 dl joghurt
  • 1 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 csipet só
  1. A répát finomra reszeljük, a diót megdaráljuk.
  2. A répát, az olajat, a joghurtot a tejet és a cukrot kikeverjük egy nagyobb tálban.
  3. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a diót, a lisztet, a sütőport és a sót.
  4. A száraz hozzávalókat 3 adagban belekeverjük a nedves alkotóelemekbe, alaposan eldolgozzuk.
  5. Nagyon vékonyan kiolajozunk 12 muffinformát, és 1,5-2 evőkanálnyi masszát teszünk mindegyik lyukba.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 35 percig (tűpróbával ellenőrizzük).
Húsvéti sütemények: sós és édes is!

Húsvéti süti sósan: Medvehagymás-spenótos kiflicskék

  • 40 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 70 g joghurt
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk só
  • 0,5 dl napraforgó olaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • só, bors
  • 10 szál medvehagyma
  • 1 marék spenót

A szóráshoz:

  • szezámmag vagy lenmag
  1. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a felvert tojás ¾-ét, a joghurtot, a sót és a felfuttatott élesztőt egy tálba öntjük, és 5 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
  3. Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
  4. Közben a puha vajat aprítógépbe tesszük a medvehagymával és a spenóttal, a sóval meg a borssal, majd összedolgozzuk az egészet.
  5. Ha a tészta megkelt, 4 részre vágjuk, kigömbölyítjük, és egyenként 30 cm-es körlappá nyújtjuk.
  6. Két lapra kenjük a spenótos-medvehagymás fűszervajat, és a másik két üres lappal befedjük. Mindegyikből 15-16 háromszöget vágunk ki, majd szépen feltekerjük őket.
  7. A tojásunk maradékával lekenjük, megszórjuk szezámmaggal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük a húsvéti süteményeket. 
Húsvéti sütemények: sós és édes is!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...

Nekünk fog fájni, hogy idén kevesebb pénz marad az önkormányzatoknál

A helyi önkormányzatok feladata az óvodák működtetése, a gyermekétkeztetés, a szociális segítségnyújtás, az idősgondozás, a közterületek gondozása és a közösségi közlekedés biztosítása. A felsorolást...