1 dl langyos tejet kimérünk, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és egy tk cukorral elkeverjük – nem kell megvárni, míg felfut.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót – a tejből elsőre csak 1 dl-t – és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon kemény lenne, hozzáadjuk a maradék tejet. Akkor jó, ha szép, sima, fényes homogén a tésztánk.
Ha kész, két módon folytathatjuk: vagy fóliázva hűtőbe tesszük éjszakára, vagy langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ha letelt a választott idő kivesszük, és egy kalács esetén 4, két kalács esetén 8 egyforma részre osztjuk.
A részeket kigombócoljuk, és letakarva 15-20 percet pihentetjük, végül 4 egyforma rudat sodrunk belőle.
Két rudat lefektetünk magunk elé vízszintesen úgy, hogy 2 cm távolság legyen közöttük. Erre merőlegesen ráfektetjük a másik két rudat – olyan lesz, mint egy hashtag. A bal oldalit átbújtatjuk az alsó, a jobb oldalit pedig a felső vízszintes szál alatt.
Most az alsó, lefelé lógó két szál közül a bal oldalit merőlegesen ráfektetjük a mellette lévő jobb oldali szálra – mint amikor fonni kezdünk. Ezután haladunk tovább, a tészta bal oldalán lévő két szálnál is megismételjük ugyanezt, majd fent és jobb oldalon is.
Amikor körbeértünk, visszafelé megismételjük a műveletet, most azokat a szálakat hajtjuk az ellenkező irányba keresztbe amik eddig a helyükön maradtak.
Ha készen vagyunk, a kimaradt rövid tésztavégeket összecsípjük a tésztával, hogy ne lógjanak ki, majd a tésztafonatot óvatosan megemeljük, és a kilógó széleket körben a tészta alá hajtjuk. Kicsit megigazítjuk, hogy kompakt, kör alakú fonatot kapjunk.
Lekenjük egy felvert tojással, és 30-35 perc alatt még egyszer megkelesztük. Mielőtt a sütőbe tesszük még egyszer megkenjük felvert tojással, és megszórjuk mákkal.
190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 10 perc után csökkentjük a hőfokot 175-re. Ha egy kalácsot csináltunk, 40-45, míg ha kettőt, 30-35 perc alatt sütjük meg őket.