Go Back

Húsvéti kalács

Borbás Marcsi módra
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar
Kulcsszavak húsvét, kalács, olcsó

Hozzávalók

  • 500 gramm finomliszt
  • 100 gramm kenyérliszt
  • 2500 gramm friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 dl zsíros tej
  • 1 tk
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • 3 ek cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája

A kenéshez és szóráshoz:

  • 1 darab tojás
  • 2-3 ek mák

Elkészítés

  • 1 dl langyos tejet kimérünk, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és egy tk cukorral elkeverjük – nem kell megvárni, míg felfut.
  • A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót – a tejből elsőre csak 1 dl-t – és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha nagyon kemény lenne, hozzáadjuk a maradék tejet. Akkor jó, ha szép, sima, fényes homogén a tésztánk.
  • Ha kész, két módon folytathatjuk: vagy fóliázva hűtőbe tesszük éjszakára, vagy langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  • Ha letelt a választott idő kivesszük, és egy kalács esetén 4, két kalács esetén 8 egyforma részre osztjuk.
  • A részeket kigombócoljuk, és letakarva 15-20 percet pihentetjük, végül 4 egyforma rudat sodrunk belőle.
  • Két rudat lefektetünk magunk elé vízszintesen úgy, hogy 2 cm távolság legyen közöttük. Erre merőlegesen ráfektetjük a másik két rudat – olyan lesz, mint egy hashtag. A bal oldalit átbújtatjuk az alsó, a jobb oldalit pedig a felső vízszintes szál alatt.
  • Most az alsó, lefelé lógó két szál közül a bal oldalit merőlegesen ráfektetjük a mellette lévő jobb oldali szálra – mint amikor fonni kezdünk. Ezután haladunk tovább, a tészta bal oldalán lévő két szálnál is megismételjük ugyanezt, majd fent és jobb oldalon is.
  • Amikor körbeértünk, visszafelé megismételjük a műveletet, most azokat a szálakat hajtjuk az ellenkező irányba keresztbe amik eddig a helyükön maradtak.
  • Ha készen vagyunk, a kimaradt rövid tésztavégeket összecsípjük a tésztával, hogy ne lógjanak ki, majd a tésztafonatot óvatosan megemeljük, és a kilógó széleket körben a tészta alá hajtjuk. Kicsit megigazítjuk, hogy kompakt, kör alakú fonatot kapjunk.
  • Lekenjük egy felvert tojással, és 30-35 perc alatt még egyszer megkelesztük. Mielőtt a sütőbe tesszük még egyszer megkenjük felvert tojással, és megszórjuk mákkal.
  • 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 10 perc után csökkentjük a hőfokot 175-re. Ha egy kalácsot csináltunk, 40-45, míg ha kettőt, 30-35 perc alatt sütjük meg őket.