A karácsony nem a méregdrága fényfüzérek és csillámporos kamu gyémántdíszektől lesz bensőséges, csak a reklámok és a kereskedelem tolja ránk ezt az őrületet. Teljesen rendben van, ha a lakást, házat ünnepibbé szeretnéd tenni, viszont felesleges emiatt vagyonokat kiszórni. Pláne most, amikor kétszer is meggondoljuk, mi fér bele a keretbe ajándékügyileg, mi legyen a menü, tudunk-e rokonlátogatni.
A jó hír, hogy a kész és nem túl olcsó bolti díszek helyett használhatsz egyszerű, könnyen hozzáférhető anyagokat – ezekkel sem lesz kevésbé mutatós a fenyő, sőt. Ha a gyerek kedvet érez hozzá, vond be az előkészületekbe, a közös családi programoknál nincs is ünnepibb.
És akkor a rossz hír: minimálisan, de a kézügyességedre is szükséged lesz bizonyos műveletekhez. Felkészültél? Akkor hajrá, csináld magad!
Teamécses + üveg + szalag = dísz
A gyertya mint dekorációs elem elronthatatlan klasszikus. Engedsz egy kád vizet, meggyújtasz két gyertyát, és voilà, kész a fapados wellness. Na, hát ünnepi dekoráció készítésénél sem kell ennél sokkal jobban megerőltetned magad: szükséged lesz egy kiürült befőttes vagy szószos üvegre, egy teamécsesre, egy szalagra vagy madzagra, miniatűr díszre (nem kötelező). A szalagot masnira kötöd az üveg száján, beleteszed a mécsest, meggyújtod – egyszerű, gyors, letisztult. Kell ennél jobb?
Pattogatott kukorica felfűzve = girland
Nem egy bonyolult művelet, kell hozzá tű és erős cérna, meg egy zacskó kipattogtatott kukorica. Ha van a háznál gyöngy, a kukoricaszemek közé applikálhatod, de ugyanezt megteheted szárított gyümölcsökkel. Szerintünk jobban mutat, mint a fémesen csillogó, nem kicsit művi girland, nézd csak:
A továbbgondolt befőttes üveg
Az első dekoráció ötletet vesszük alapul, de kicsit fordítunk rajta: tekerd le a befőttes (vagy szószos) üveg tetejét, ragassz az aljára pár kisebb tobozt, makkot, vagy valamilyen apró karácsonyi figurát. Ha ez megvan, fújd le műhóval, és tekerd rá felülről az üveget. Íme, egy hasonló kreáció:
Hópelyhek minden mennyiségben
Mutatós ablakdíszre vágysz? Készítsd el te magad! A4-es fehér papír kell hozzá és egy olló, meg a két kezed. Az alábbi videó lépésről lépésre megmutatja, hogyan hajtogasd, rajzold, vágd ki a mintát, ennél egyszerűbbet nemigen találsz.
Karácsonyfadísz a spájzból? Naná!
Alma, citrom, narancs – ha csak egy-egy darabot áldozol be, egy közepes méretű fenyőfára elegendő díszt készíthetsz. Az almákat a csumára merőlegesen szeleteld, és igyekezz vékony darabokat vágni. Helyezd papírral bélelt tálcára, 3-4 nap alatt szépen kiszárad (ne felejtsd el naponta megforgatni), de rásegíthetsz azzal, ha sütőbe vagy radiátorra teszed. A citrusféléket is így készítheted el, szintén keresztirányban, vékonyan szeld.
Megvan minden? Válassz egy szalagot, fűzd át a szeleteken, aztán mehet a fára. Extra díszítésként szúrhatsz a narancskarikákba szegfűszeget is, a karácsonyi illatorgia garantált.
Ez sem sokkal nehezebb: habkarika
Mindössze három alapanyagra lesz szükséged: tojásfehérje, porcukor, pár csepp ecet vagy citromlé – ezek jó eséllyel ott lapulnak a konyhádban. Egy-két napot pihentetett tojásfehérjével érdemes dolgozni, ezért ha habkarikát szeretnél a karácsonyfára, ne hagyd az utolsó pillanatra. A recept:
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 teáskanál citromlé vagy 2-3 csepp ecet
A sütőt 90 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjéket a citromlével vagy az ecettel elkezdjük verni elektromos habverővel. Amikor már inkább kemény, fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és fényes, kemény habbá verjük, a legvégén a legmagasabb fokozatot használva.
A habot habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett sütőlemezre nyomunk belőle, kis karikákat formálva. Nem tragédia, ha nincs a háznál habzsák, egy tiszta nejlonzacskó is megfelel, csak az egyik sarkát kell kivágni. A habkarikákat díszíthetjük színes tortadarával vagy gyöngyökkel, milliófélét lehet kapni, nem nagy kiadás.
Fontos, a habkarikát nem sütni kell, hanem hosszan szárítani! Éppen ezért nem szabad forró sütőbe tenni, különben megbarnul, és oda a tiszta fehér szín (vagy amilyet kikevertünk). 90 fokos sütőben legalább 1 órát szárítjuk, de ha nagyobb karikákat csináltunk, 1,5 óra is lehet, mire kiszáradnak.
Ehető, házi készítésű és filléres dekor – ezt tudja a habkarika. A karácsonyfán legalább olyan jól fognak mutatni, mint a tányéron.