Itt a tél, itt a farsang, a melengető, nehéz ételek ideje. A fánk is ilyen. Mivel már mindenhol kapni fánkot készen, utánaszámoltunk, anyagilag megéri-e sütni.
Bolti
125-150 Ft között vannak a legolcsóbb (Tesco és IKEA) fánkok, amelyek 75 g körüliek.
Házi
Az alábbi receptből 10 db kb. 75 g tömegű fánk jön ki, így a házi fánkod, még akkor is, ha nem használod fel újra az olajat, 100 Forintra jön ki.
- 500 g liszt 100 Ft
- 2 db tojássárgája 140 Ft
- 1 db tojás 70 Ft
- 30 g élesztő 80 Ft
- 2 dl tej 80 Ft
- 50 g vaj 200 Ft
- 50 g cukor 14 Ft
- 1/2 l olaj 350 Ft
- 100 g porcukor 40 Ft
- só
Az alapanyagokat összekeverem simára dagasztom. Meleg helyen a kétszeresére kelesztem lefedve.
Ujjnyi vastagra nyújtom, fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatom, letakarom és még félórát kelesztem.
Közepükbe kis mélyedést nyomok, és a felforrósított olajban előbb fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül 1-1 perc alatt kisütök a fánkokat.