Az egyik legjobb őszi program a gesztenye gyűjtés. Bárhol is járunk, a hulló falevelek békés hangulatát legszívesebben hazavinnénk, hogy otthonunkba csempésszük az őszi táj látványát. Éppen ezért készítsünk dekorációt az őszi termésekből, gesztenye figura készítéssel tudunk a legegyszerűbben olcsó, őszi hangulatú dekorációt alkotni.

Gyerekekkel külön jó program a gesztenyék (gyűjtsünk makkot is, a kalapja szuper lesz a gesztenye bábu készítéshez) begyűjtése, majd otthon végtelen variációban készíthetünk belőlük gesztenye figurákat. 

Mutatjuk a legcukibb gesztenye figurákat, amelyekből olcsón készíthetünk szépet az otthonunk őszi dekorálásához. 

Trükkök, hogy minél tovább tartson a gesztenye figura

  • Minél frissebb gesztenyéket szedünk össze, annál később száradnak ki a figurák.
  • A friss gesztenyét könnyebb átszúrni, mert még nem keményedett meg a héja.
  • Hazaérve szárítsuk meg a gesztenyét nehogy bepenészedjen
  • Szedjünk leveleket, makkot, stb. a gesztenye figurák díszítéséhez, a makkból például aranyos fej lehet, a tüskés burkából pedig kalap

Mire van szükségünk a bábuk készítéséhez?

  • gyufa vagy fogpiszkáló
  • egyéb termések díszítéshez, pl.: moha
  • alkoholos filc
  • ragasztó
  • maradék textil vagy szalvéta

Hogyan tudjuk a gesztenyéket a legegyszerűbben kilyukasztani?

Ha esetleg a friss gesztenyén is nehezen szalad át a fogpiszkáló vagy a gyufa, akkor legegyszerűbben fúróval tudjuk kilyukasztani. Ha nem szeretnénk fúrni, áztassuk be a gesztenyéket, amíg meg nem puhulnak és utána szúrjuk át, viszont ez esetben is meg kell szárítani, hogy elkerüljük a penészesedést. Amihez viszont se áztatni, se fúrni nem kell, az a hústű. Elég nagy és éles ahhoz, hogy könnyen lyukat üssünk a gesztenyékbe.

Hátizsákos gesztenye figura

Félkör alakú vagy félbevágott növény termésből készíthetünk hátizsákot a figuránknak és színes fonalból kössünk a nyakába sálat.

Család gesztenye figurából

Mintázzuk meg a saját családunkat gesztenye figurákból, nagyon vicces lesz!

Ejtőernyős gesztenye figura

Ez a gesztenye figura könnyen lehet akár angyal is, Karácsonyra pedig készíthetünk belőle karácsonyfa díszt.

Virágdíszes gesztenye figura

Még találhatunk színes virágot a természetben, ragasszuk fel a gesztenye figura oldalára, nagyon mutatós asztali dísz lesz belőle.

Kalóz gesztenye figura

Vicces játék a kalóz gesztenye figura. Kötözzük be az egyik gyufa lábat fonallal és készítsünk neki szemkötőt apró bogyó és fonal segítségével.

Sapkás manók

Rajzoljunk arcot a gesztenye figuráknak, majd maradék színes anyagból készítsünk számukra kabátot és hegyes sapkát. Aranyba öltöztetve szintén szép karácsonyfadíszt készíthetünk.

Nagy hajú gesztenye figura

Készítsünk üres dióbélből sapkát és ragasszunk alá tetszőleges fonalból hajat. Ragasszunk ruhát száraz levélből, bogyókkal, virágokkal díszíthetjük is. 

Gesztenye figura lufikkal

Galagonya ágból vagy akár csipkebogyóból (hosszabb szárat hagyjunk rajta) is készíthetünk lufit. Készítsük faágból a gesztenye figura karját, hogy elbírja a lufikat, rögzítsük pillanatragasztóval az ágakat egymáshoz.

Hóember

Készítsünk sapkát és sálat a hóembernek, majd ragasszuk a gesztenye figurát egy fadarabra vagy fakéregre. A fa talapzatra ragasszunk hungarocell golyókat vagy durva szemű sót.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...