A rezsicsökkentés-csökkentése után egyre többen kezdtek el érdeklődni a kedvezményes tarifák iránt az áramszolgáltatóknál. Ahhoz, hogy tisztázzuk, mi is pontosan az éjszakai áram, mikor kapcsol be és hogyan lehet vele spórolni, először meg kell ismernünk a különböző tarifákat. Lássuk.

A legtöbben az éjszakai áramot ismerik kedvezményes tarifaként, pedig ez valójában már nem is létezik. Milyen tarifák vannak és ezek közül melyek a kedvezményesek? Jelenleg öt lakossági tarifa érhető el:

Nappali áram: A1

A „sima”, amit éjjel-nappal azonos áron fogyasztunk. Ez egy egyzónaidős tarifa, évi 1320 kWh fogyasztásig vehetjük kedvezményesen igénybe.

A2 tarifa: a két zónaidős áram

Abban az esetben használhatjuk ezt a tarifát, ha bizonyos háztartási eszközeink éjszaka, völgyidőszakban üzemelnek. Völgyidőszak munkanapokon a 22-06 óra közötti időszak, nyári időszámítás esetén a 23-07 óra közötti, illetve nem munkanapokon a csúcsidőszak is.

B tarifa (egykori éjszakai áram)

Amit az éjszakai áramról tudni kell

Az éjszakai áram egy különmért, távvezérelt, a nappali tarifánál olcsóbb tarifatípus volt, amelyhez külön mérőóra kellett. (Ahogy a mostani kedvezményes tarifákhoz is.)

A lakosság áramfogyasztása nem egyenletes, nappal sokkal több áramot használunk, mint éjszaka. Az olcsóbb éjszakai árammal igyekeztek a fogyasztókat arra ösztönözni, hogy bizonyos háztartási eszközöket (pl. bojler, hőtároló elektromos kályha) az erőművekben éjszakánként megtermelt energiával működtessenek. Ezzel mindenki jól járt: az emberek spóroltak a rezsin, az erőművekben pedig egyensúlyban volt a termelés-fogyasztás.

B alap tarifa

Az éjszakai áram ma már vezérelt áram néven fut, ez a B tarifa. Csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra vannak kapcsolva.

A hőtárolós készülékek üzemeltetéséhez javasolt használni. Csúcsidőszakon kívüli időszakra esik az áram elérhetősége, naponta mindössze 8 órán keresztül. Ezt az árszabást önállóan nem, csak az „A1” vagy „A2” árszabás mellé választhatjuk. Napi 8 órában vételezhetjük ezen az áron az áramot, ebből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik. (Az MVM azt írja, a nyári időszámítás idején naponta 7 órára.)

B Geo tarifa

Ezzel a kedvezményes tarifával a hőszivattyúnkat tudjuk ellátni árammal. További tudnivalók itt.

H tarifa

A H tarifának nevezett konstrukciót azért hozták létre, hogy kedvezményes tarifával lehessen működtetni a hőszivattyúkat és a megújuló energiaforrásokból, pl. a napenergiából kiépített fűtési rendszereket. A tarifa igényléséről itt írtunk részletesen.

Az éjszakai áram mikor kapcsol be?

Ez a tarifától függ. Az A2 tarifával a völgyidőszakban (este 22 és reggel 6 között) vételezhetünk kedvezményes áron elektromos áramot, a B alappal pedig napi 8 órán keresztül, amiből 4-6 óra a csúcsidőszakon kívülre esik.

Mennyi az éjszakai áram ára?

A2: Bruttó 32,18 forintba kerül egy kWh áram a völgyidőszakban (a nappali – A1 – bruttó 36,22 forint/kWh). Havi 210 kWh fogyasztás felett 70,104 forint/kWh az új rezsiszabályok szerint.

B: az A2-nél jóval kedvezőbb, bruttó 23,16 forint, viszont havi 210 kWh fogyasztás felett 62,884 forint/kWh (!) a lakossági ár.

Hogyan spórolhatunk éjszakai árammal?

A B tarifás, éjszakai (vezérelt) áram nincs automatikusan, igényelni kell, és ki kell építeni hozzá a szükséges technikai feltételeket. Önálló mérőórán keresztül kapjuk, nem lehet a nap 24 órájában folyamatosan igénybe venni, csak változó időpontokban (összesen napi 8 órán keresztül).

Csak egy, fix eszközre lehet kötni, illetve azon használni. Nem konnektoron keresztül jön, amibe tetszőlegesen dughatjuk a berendezéseinket. Ennél nem váltogathatjuk kedvünk szerint, hogy mire használjuk a vezérelt áramot.

Mikor éri meg?

Abban az esetben érdemes igénybe venni a B tarifás (éjszakai) áramot, ha van olyan nagy fogyasztású eszközünk, amelynél nem számít, hogy jellemzően éjszakai, nem teljesen fix idejű ellátás. Ilyen az elektromos vízmelegítő, melegvíztároló (bojler) és a hőtárolós villanykályha.

Beleszámítják-e a B tarifás áramot a kedvezményesen használt mennyiségbe?

Az augusztustól érvényes új rezsiszabályok szerint a B tarifás áram nem számít bele az egyébként felhasznált mennyiségbe. Hiába ugyanannak az ingatlannak az ellátására használjuk, mégis külön mérési pontnak számít. Ebből fakadóan B tarifás villanyórával duplázzuk a kedvezményesen vásárolható árammennyiségünket.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az egyébként olcsóbb éjszakai áramnál a rezsicsökkentett ár több mint két és félszerese lett a lakossági piaci ár. (Szemben a nappalival, ahol kevesebb, mint kétszeres árat kell fizetni az átlagfogyasztás felett.)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...