A hatósági áras tűzifa vonzó lehetőség ugyan, de van néhány buktatója. Az egyik ilyen, hogy a most kitermelt fával legkorábban a jövő télen lehet jól fűteni. Addig csak a dolog van vele. Mondunk most néhány lehetőséget, amivel ezen a télen lehet meleget csinálni, és valószínűleg kapható is.

Fapellet

A pellet magas nyomáson préselt tüzelő, fűrészipari melléktermékből, fűrészporból, faaprólékból, forgácsból állítják elő és növényi olajjal ragasztják össze. A darabok szinte egyformák, olyan 6 mm szélesek és 20-50 mm hosszúak, így alkalmas a pellet automatikus adagolásra is.

A pellet fűtőértéke magas, kilogrammonként nagyjából 5 kWh energia szabadul fel belőle, ami fél köbméter földgáz kiváltására elég. Zsákos vagy ömlesztett formában elérhető. Fapellet tüzelésére bármilyen berendezés alkalmas. Hátulütője, hogy viszonylag drága.

Fabrikett

A pellethez hasonló, de annál nagyobb méretű és környezetbarátabb tüzelőanyag. Forgácsból, faaprítékból, erdőgazdasági melléktermékekből, fűrészporból készül, préselik. A pellettől eltérően, kötőanyagot nem tartalmaz. Mérete legalább 5 cm.

Fontos tudni, hogy a brikett nem úgy ég, mint a fa, hanem izzik. Nedvességtartalma nagyon alacsony, ezért fűtőértéke lényegesen magasabb, mint a fának, a pellethez hasonló. Kandallóban és cserépkályhában is jól használható, nem kormol. Alkalmazható faelgázosító vagy vegyestüzelésű berendezésben egyaránt.

Faapríték

Kivágott fatörzsekből, ágakból, a fafeldolgozás során keletkező hulladékokból készül, speciális aprítógéppel. Nagyobb teljesítményű, ipari méretű tüzelőberendezésekben használják, legfontosabb előnye, hogy alkalmazásával automatizálható a tüzelés. Minősége elsősorban nedvességtartalomtól, és az aprított fa fajtájától függ, használhatósága pedig a méretbeli egyezéstől.

A kisebb kazánok homogén aprítékot igényelnek, a nagyobb, összetettebb berendezések viszont alkalmasak a kevésbé egyenletes méretű apríték eltüzelésére is.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...