Egyszerű levesek hús nélkül: laktató, finom és gyorsan elkészül

A tartalmas, húsos leveseket jól esik néha felváltani egy könnyedebb fogással. Szerencsére léteznek olyan egyszerű levesek hús nélkül, amelyek gyorsan elkészülnek, és nem kellenek hozzájuk különleges hozzávalók. Ráadásul variálhatók, tehát átalakíthatjuk a receptet aszerint, mit találunk otthon, mit szeret inkább a család. Nézzük a recepteket!

Hamis gulyás

A hamis gulyásban megvan a magyaros ízvilág, a gyerekek is nagyon szeretik, és ezt még azok a felnőttek is szívesen elfogyasztják, akik húst hússal esznek.

Hozzávalók:

  • 4 db répa
  • 3 db fehérrépa
  • 4 db krumpli
  • egy közepes vöröshagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 tk köménymag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50g zeller
  • 1 karalábé
  • köménymag
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1/3 TV paprika
  • 1 ek pirospaprika

A zöldségeket aprítsuk fel, kivéve a zellert és a karalábét, mert azt majd egyben tesszük bele. Olajon pirítsuk meg a répákat 4-5 perc alatt. Szórjuk meg pirospaprikával és keverjük el. Mehet bele a krumpli, ezt is pirítjuk egy fél percig. Ezután felöntjük addig, amíg bőven el nem lepi a víz, majd mehet bele a hagyma, fokhagyma, zeller és a karalábé. Végül a köménymag a paradicsom, TV paprika és a só. Forraljuk 25 percig alacsony lángon. Kész is ez az egyszerű leves hús nélkül.

Medvehagymás krumplikrémleves

Ez egy nagyon gyors recept, és szinte bármilyen alapanyaggal el lehet készíteni.

Hozzávalók:

  • krumpli (nem sok 2-3 darab)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 db zöldségleveskocka
  • szerecsendió
  • 2 dl tejszín
  • pár szelet kenyér

Pucoljuk meg a zöldségeket és aprítsuk fel őket. Próbáljuk kisebb méretre. Olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a medvehagymát, ezt is pároljuk egy percig, aztán mehet hozzá a krumpli. Alapos keverés után öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a leveskockát, egy késhegynyi szerecsendiót és ízlés szerinti sót. Főzzük puhára a zöldségeket. Ha ez kész, vegyük le a tűzről és botmixerrel pépesítsük. Tegyük vissza, és állandó keverés mellett öntsünk hozzá tejszínt, majd főzzük még 2 percig. A kenyereket pirítsuk meg és vágjuk kockákra. Ezzel szórjuk meg az elkészült levest tálaláskor.

Egyszerű levesek hús nélkül: sajtos gombaleves

Első hallásra valakinek meglepő lehet ez a kombináció, de tegyünk vele egy próbát, biztosan nem lesz csalódás a vége. A gomba nagyon tápláló, nem mellesleg alacsony a zsír és szénhidráttartalma, jól telít.

Hozzávalók:

  • 1,3 l zöldség alaplé
  • 300g krumpli
  • 350g gomba
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 150 ml habtejszín
  • 100g tömlős krémsajt
  • bors
  • 1 ek kapor

A zöldségek meghámozása után aprítsuk fel a burgonyát kis kockákra, a gombát pedig fél szeletekre. A vöröshagymát apróra, a répát durvára reszeljük. Az alaplevest feltesszük főni, hozzáadjuk a burgonyát és 10 percig főzzük. Serpenyőben eközben kevés olajat felforrósítunk és megpirítjuk benne a gombát. Ezután hozzáadjuk a répát és a hagymát, 5 percig dinszteljük. Ha kész, hozzáadjuk a leveshez a tejszínnel együtt. Adjunk hozzá sót és borsot és főzzük fel egy 8-10 percig. Ezután mehet bele a sajt, amit állandó kavargatás mellett tudunk szépen feloldani. Levesszük a tűzről a levest, megszórjuk kaporral és utólag még ízesítjük, ha szükségét érezzük.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Vinted és adózás: kit érint a NAV figyelmeztetése?

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a használt termékek értékesítéséről és annak adózásáról.

Hogyan befolyásolja az anyós a párkapcsolatot, ha közel lakik?

Az anyós és párkapcsolat egyensúlya kihívás lehet, főleg, ha a család túl közel él egymáshoz. De sokszor nem csak az anyóson múlik a dolog.

Horgászok, figyelem! 2 milliós bírság és 5 év eltiltás járhat, ha ezt kifogod

2025-ben is érvényes: Magyarországon ENGEDÉLY NÉLKÜL SEHOL sem szabad pecázni! Vizsgával, okmányokkal és...

Az indukciós főzőlap tisztítása nem játék: így nem lesz karcos, de a legmakacsabb odaégett folt is eltűnik

Az indukciós főzőlapok gyorsak és energiatakarékosak, azonban a hosszú élettartam érdekében fontos a...

Villámgyors tavaszi uzsonna: medvehagymás csiga fél óra alatt

A medvehagyma nem egy újkeletű dolog, de 15 évvel ezelőttig nem volt annyira...