Számlanyitás előtt érdemes alaposan körbenézni, hogy megtudd, melyik pénzintézet kínálja számodra legmegfelelőbb feltételeket. Ilyenkor figyelembe kell venni, hogy melyik banknál legolcsóbb a számlavezetés, mennyibe kerül a bankkártya igénylés, mennyi az utalás díja vagy mennyi pénzt számolnak fel készpénzfelvételért. Utánanéztünk a lehetőségeknek, mutatjuk, mik a legjobb opciók!

Mit vegyünk figyelembe választás előtt?

Sok szemponton múlik, hogy melyik banknál legolcsóbb a számlavezetés, különböző igényekhez különböző csomagok illenek. Ezért a bankválasztás első lépéseként gondold végig, hogy milyenek a bankolási szokásaid. Az alábbi kérdések segítenek:

  • milyen gyakran utalsz pénzt, ez külföldi vagy belföldi utalás?
  • milyen gyakran veszel fel készpénzt? Elég a havi két ingyenes pénzfelvétel?
  • milyen összegű készpénzt szoktál felvenni?
  • van-e a lakóhelyed, munkahelyed közelében ATM?
  • szeretnéd online intézni az ügyeidet vagy ragaszkodsz a bankfiókba járáshoz?
  • SMS értesítést szeretnél kapni vagy push-értesítést?
  • milyen életkorban vagy? A nyugdíjasoknak és a diákoknak rendszerint speciális csomagot kínálnak a pénzintézetek.
  • milyen gyakran használod a számlát? Ha csak ritkán, akkor a legolcsóbb számlavezetési díjra kell utaznod!

Hol ingyenes a számlavezetés?

A számlavezetési díj az egyik legfontosabb jellemzője egy bankszámlának, így érdemes ez alapján rangsorolni az ajánlatokat. Most megmutatjuk, melyik banknál legolcsóbb a számlavezetés, magyarul, hol ingyenes.

  • Gránit Kamat Plusz számlacsomag: feltétel nélküli 0 forintos számlavezetési díj. Ha pedig havonta legalább 200 ezer forint összegű fizetést kapunk, akkor 8%-os látra szóló kamatot biztosítanak.
  • CIB ECO bankszámla: egyetlen feltétel a mindenkori nettó minimálbér, aminek a díjfizetést megelőző hónapban kell érkeznie a számlára.
  • K&H Bank minimum plusz számlacsomag: itt több feltétel is van: a minimálbér jóváírása és a K&H Banknál elhelyezett megtakarításoknak pedig el kell érnie az 500.000 forintot.
  • KDB Bank net számlacsomag: havi 80.000 forintnak kell érkeznie a számlára, továbbá két csoportos beszedési megbízást kell kiadnod.
  • MagNet Bank Diamond számlacsomag: minden hónapban érkeznie kell 100.000 forintnak a számlára, ennek nem kell fizetésnek lennie, emellett pedig havi kétszer kell bármilyen tranzakciót teljesíteni. Végezetül a bankkártya igénylés is feltétele az ingyenes számlavezetésnek.
  • OTP Smart: amennyiben 35 év alatti vagy, akkor a mindenkori minimálbérnek kell havonta minimum érkeznie a számládra, ha pedig 35 év felett jársz már, akkor havi legalább 150.000 forintnak kell a számlára érkeznie. Ha ezek nem teljesülnek, a számlavezetési díj 949 forint havonta.
  • Raiffeisen Díjnyertes számla: itt is két feltétel van, először is a minimálbérnek megfelelő összegnek kell havonta beérkeznie, és havonta legalább 20 bankkártyás vásárlást kell teljesítenünk.

Vagyis a Gránit Bank Kamat Plusz kivételével az ingyenes számlavezetés feltétele a legtöbb esetben, hogy egy bizonyos összeg kerüljön minden hónapban a számlára. Ha ez nem történik meg, akkor lemondhatunk az ingyenes számlavezetésről, sőt, újabb összegekkel kell kalkulálni. Természetesen mindig olyan bankot kell választani, aminek a feltételeit biztosan tudjuk teljesíteni, csak így élvezhetjük a díjmentes számlavezetést.

Milyen bankkártyát válasszak?

A bank választása sosem egyszerű. Az ingyenes számlavezetés persze csábító, de mindenképp nézzük meg a korábban leírt szempontokból is, hogy megtaláljuk a leginkább hozzánk illő ajánlatot.

A bankkártyának is szokott díja lenni, gyűjtésünk alatt mindössze a MagNet Bank Alapszámla, MasterCard alapkártyával párosítva ingyenes. A többi banknál minden esetben van kártya kibocsátási díj, és egy éves díjat is fizetnünk kell érte, ez azonban nem nagy összeg, 4-5 ezer forintról van szó.

Persze vannak „prémium” kártyák is, VIP-kártyák, amik a legkülönfélébb kedvezményeket biztosítják, de a dombornyomott bankkártyának megvannak az előnyei. Ezek persze többe is kerülnek, nem biztos, hogy megéri, sőt, a legtöbb esetben az alap kártya megfelel mindenkinek.

Mire gondoljunk még?

A számlavezetés és a bankkártya mellett még mindig vannak dolgok, amikre figyelni kell. Ilyen az utalások díja külföldi vagy belföldi transzfer esetén, valamint a készpénzfelvételt is figyelembe kell venni.

Az Erste Bank George Díjcsomagjánál, a Raiffeisen Díjnyertes Számlájánál és az UniCredit Mobil Aktív Plusz számlájánál ingyenes az eseti utalás bankon kívül. A többi bank mind felszámol valamekkora – többnyire néhány száz forintos – díjat, és van, ahol több mint 1000 forintot kell ráfizetni egy bankon kívüli utalásért.

A készpénzfelvétel a Gránit Bank Bajnok Plusz csomagjával ingyenes csak, a többi pénzintézet további költséget számol fel. A második legolcsóbb a K&H Banknál a KDB Net Banknál,a lista végén pedig a CIB Eco számlája áll.

És végezetül, sose feledjük el, mikre kell figyelni, hogy észrevegyük, ha át akarnak verni minket a csalók!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...