Az internetes bankolás korával a csalások, lopások is modernizálódtak. Az idős emberek gyakran válnak a banki csalások célpontjaivá, hiszen sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogy milyen információkat adhatnak ki az interneten és mit nem. Azok is könnyen lehetnek banki átverés áldozatai, akik nem tudják megkülönböztetni a hamis/ál-profilokat a valódiaktól. Hozzá kell tenni, ma már annyira profi csalók vannak, hogy a legrutinosabb internetezők is bedőlhetnek nekik. A banki átverés trükkjei folyton változnak, most megmutatjuk az 5 legújabb trükköt, amivel a bankok nevében próbálhatnak a pénzedhez jutni a csalók!

Banki átverés: a telefonos visszaélés

A telefonos csalók a legtöbbször egy bank vagy pénzintézet dolgozójának próbálják kiadni magukat, és általában egy olyan cég nevében telefonálnak, ahol a legtöbb ember bankol (pl:OTP). A telefonos banki átverés lényege, hogy a csalók egy történetet kitalálva (pl.: gyanús tranzakciók a számlán) próbálják meg a bankkártya adatokat megszerezni. Sokszor megpróbálják rávenni az áldozatot, hogy megossza képernyője hozzáférését, így távolról is bele tudnak nyúlni a bűnözők a bankszámlába.

Csalásra lehet gyanakodni, ha megpróbálják az adatokat is elkérni tőlünk, nem csak a személyes információkat. Egy valódi banki alkalmazottnak ezekre sosincs szüksége, hiszen birtokában van minden információnak. Annak se dőljünk, be ha valamilyen indokra hivatkozva egy “biztonságos számlára” akarnak pénzt utaltatni – egy bank sosem kérne ilyet! Gyanakodjunk akkor is, ha a telefonáló folyamatosan sürget, nem hagy időt átgondolni a dolgokat. Ilyenkor az a cél, hogy összezavarja az embert és minél hamarabb megszerezze a pénzt.

E-mailes banki átverés

Az e-mailes banki csalás lényege, hogy a csalók egy banknak próbálják kiadni magukat és a bank nevéhez nagyon hasonló e-mail címmel próbálnak személyes és bankkártyás adatokhoz jutni. Emellett általában egy olyan weboldalra vezető linket is tartalmaz az e-mail, amelyen elkérik a bankszámlához tartozó minden adatot. Sose adjuk meg ezeket, hiszen a kamu weboldalakon megosztott információk egyből a csalók markába kerülnek.

Hogyan ismerjük fel az e-mailes banki átverést? Az ilyen e-mailek gyakran rossz magyarsággal íródtak, vegyítve a tegező és magázó megszólítást, továbbá sokszor nyereményjátékkal csábítanak vagy éppen büntetéssel fenyegetnek, ha nem töltjük ki azonnal a linkelt weboldalon kért adatokat. Ezeket az e-maileket sosem a bankunk küldi, ezt egyből látni fogjuk, ha megnézzük a feladó e-mail címét. Érdemes odafigyelni a betűtípusra, a szövegszerkezetre és az arculatra, ezek mindig eltérnek a csalók leveleiben.

SMS-csalás

Az SMS-s banki átverés hasonlít az e-maileshez, mivel itt is egy olyan hamis, adathalász weboldalra vezető linket kap az áldozat, mely megszólalásig hasonlít az internetbankos kinézethez. Azonban ha megadjuk adatainkat, akkor egyenesen a csalók kezére játszottuk a legféltettebb adatainkat.

Az SMS-csalás egyik újabb módja, amikor a csalók egy csomagküldő cégnek igyekeznek kiadni magukat. Ekkor általában arra hivatkozva kérik el az adatokat, miszerint egy csomag átvételéhez szükségesek bankkártyánk adatai, amelyet az üzenetben kapott weboldal linkjén keresztül kell megtennünk. Ekkor a helyzet ugyanaz, mint az e-mailes csalásnál: megadott adataink egyből a csalókhoz kerülnek, pénzünk pedig nincs biztonságban.

Ahhoz, hogy felismerjük az SMS-s banki átverést, mindig figyeljünk az SMS helyesírására, az ékezetekre, a megszólításra. Ha helytelen, furcsa magyarsággal fogalmaz a feladó, akkor mindenképp gyanakodjunk csalókra. Amikor pedig csomagküldő cégre hivatkoznak, a küldött link gyakran egy olyan weboldalra vezet, melynek URL-je random betűkből és számokból áll – ez egyértelműen nem a céghez köthető.

Mobilappon keresztüli csalás

A csalók a korábban leírt e-mailes vagy SMS-es csaláshoz használhatnak egy mobilapplikációt is. Ekkor az app a telepítésére szólítanak fel minket, gyakran mobilbanknak álcázva az adathalász alkalmazást. Már az app egyszeri telepítésével is megtörténhet a baj, hiszen innentől kezdve láthatják a csalók, hogy milyen adatokkal lépünk be a valódi internetbankba. Megszabadulni ettől a vírusszerű alkalmazástól majdhogynem lehetetlen.

A mobilappos banki átverés felismerése nem ördöngösség. Ha az áruház, ahonnan telepítenénk az alkalmazást, azt mutatja, hogy

  • eddig kevesen töltötték le az appot,
  • az app leírása magyartalan, helytelen, furcsának tűnik,
  • túl sok és gyanús engedélyt kell megadnunk a telepítés közben,

akkor mindenképp szakítsuk meg a letöltést, hiszen biztosan csalás áll a háttérben.

Weboldalon keresztüli csalás

A hamis weboldalak rengeteg embert csaptak már be. SMS-ben vagy e-mailben kérnek arra, hogy látogassunk meg egy weboldalt, ahol meg kell adni a bankkártyánk adatait és a személyes adatainkat.

A weboldalas banki átverés felismerhető, ha figyelünk a weboldalon található szövegek helyességére, magyarságára, a weboldal kinézetére. Ha minden adatunkat meg kell adni, azonnal gyanakodjunk és ne folytassuk a megkezdett folyamatot. Továbbá, ha böngészőnkben nem láthatók a biztonságos kapcsolat jelei, valamint apró elütések találhatók a weblap URL-jében, ne adjunk meg semmilyen adatot, csalás áldozatai lehetünk!

Hogyan ismerhetjük fel a banki átverést általában?

Gyanúra ad okot, ha az üzenet/email feladója vagy a weboldal, ahova irányít minket az üzenet magyartalanul van megfogalmazva, nem használ ékezeteket, hibás és változó a megszólítás. Weboldalnál továbbá mindig figyeljük az URL-re, a csaló oldalaknál ez mindig nagyon hosszú és keszekusza, tele kis és nagy betűkkel, számokkal. Ha az üzenet feladója egy kicsit is eltér a hivatalos névtől, akkor is tudhatjuk: csalókkal van dolgunk. Minden sürgető, minél kevesebb gondolkodási időt hagyó helyzet legyen gyanús: a valódi bankok sosem sürgetnek bennünket, nem szorítja őket az idő. Végül pedig: SOSE adjuk meg bankkártya adatainkat SENKINEK. Se telefonon keresztül, se írásban, a bankok minden információnak a birtokában vannak. Egy igazi bank sosem kéri el a bankkártya adatokat.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvéti menetrend: így járnak a buszok, a vonatok és a HÉV-ek a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet és az ünnep miatt változik a menetrend a MÁV, a Volánbusz és BKK járatainál. Vasárnap óraátállítás lesz, ami több budapesti éjszakai...

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...