Mik lesznek a divatos lakberendezési trendek 2024-ben? Milyen divatok értek véget? Hogyan tegyünk rendet otthon?

Nézzük, mely lakberendezési trendek nem lesznek trendik már jövőre:

  1. A járványnak vége, a gardróbirodának is befellegzett. Az angolul „cloffice” szószörnyeteggel jelzett szekrényiroda nincs többé, legalábbis 2024-ben már biztosan lejárt divatnak számít, akárcsak az otthoni kenyérsütés (?!). A gardróbból kialakított iroda egy olyan trend volt, amely a szükségből nőtt ki. A kis lakásokban élő irodai dolgozóknak szükségük volt egy helyre, ahol nagyjából nyugalomban vehettek részt a Zoom-meetingeken. Amíg egyes tehetséges barkácsolók képesek voltak gyönyörű, jól megtervezett munkaterületeket létrehozni, mások rájöttek, hogy a munkanapjuk jelentős részét egy szekrényben tölteni kevésbé inspiráló. Ennek megfelelően a divatjuknak is leáldozott.
  2. A toszkán konyhák már nem érdekelnek annyi embert. A múltbéli vagy reménybeni utazások által ihletett terek iránti érdeklődés szintén a koronavírus-világjárvány alatt nőtt meg, hiszen nem tudtunk sehova utazni. Most, hogy – amennyiben ilyen inflációs környezetben megtehetjük – ismét elindulhatunk, sokak már nem akarják annyira otthonukba a mediterrán villahangulatot. A toszkán konyhák iránti érdeklődés a felére, a párizsi terek iránti keresgélés negyedével csökkent 2023-ban.
  3. A shou sugi ban már nem trendi (bár talán sosem volt). A furcsa elnevezés egy olyan japán fafelület-kezelési technológiát jelent, amiben a fát lánggal kissé elszenesítik, hogy így egy megfeketedett, mállott felület hozzanak létre. Ez a divat főként a farmhouse esztétikában volt jelen, ami a magyar otthonokban jóval kisebb hatású volt, mint mondjuk az amerikai vidéken. A keresés mindenesetre kétharmadával esett vissza idén.

Most pedig nézzünk néhány olyan lakberendezési trendet, ami 2024-ben menő lesz:

  1. Visszaköszön a brutalizmus, ami itthon sosem tűnt el. A volt keleti blokk országaiban a brutalizmusnak leginkább az a formája ismert, amit mi magyarok egyszerűen szocreál építészetnek szoktunk – kissé pontatlanul – nevezni. Brutalista ihletésű elemek a beltérben például a feketére festett acél tokos ablakok, a nyers betonpadlók és a mesterségesen patinás bronz lámpatestek. A brutalista dizájnra 452 (!) százelékkal több keresést regisztráltak a kutatók.
  2. Szenzoros ösvények és kertek. Az ilyen kerteket úgy tervezték, hogy mind az öt érzékszerveket lekössék, mert sokan úgy gondolják, hogy terápiás előnyökkel járnak. Különféle növényeket, textúrákat, színeket, illatokat, hangokat és ehető elemeket, például gyógynövényeket vagy terményeket tartalmaznak. Az ösvények jellemzően kissé szúrós kövekkel, homokkal váltott sima járófelületekkel ellátottak, amelyeken különleges élmény sétálni (mezítláb természetesen).
  3. Cold plunge medencék. Itt nem valami nagy úszómedencére kell gondolni, hanem a kertben elhelyezett hidegvizes kádra. A jakuzzik népszerűsége töretlen a fizetőképes közönség számára, a hidegvizes merülőmedencék viszont egy új trendbe illeszkednek. Jótékony hatásaik számosak, szaunával kombinálva főként. A keresési volumen nagyjából a háromszorosára nőtt az előző évhez képest.
  4. Muránói üveg csillárok jönnek. A klasszikus muránói üvegcsillárok a tökéletes testreszabott lámpatestek. Ezek az olaszországi Murano szigetéről származó, kézzel készített műalkotások újra a tervezők kedvencei közé tartoznak, és az elmúlt évtizedek csillogását közvetítik. Ezek a bonyolult, mókás és gyakran színes felszerelések most 58%-kal gyakrabban szerepelnek a listákon.
  5. Falfestmények és nagyképes tapéták. Az eklektikus, maximalista belterekben egyre gyakrabban szerepelnek látványos falfestmények, amelyek a nappali, étkező vagy hálószoba drámaiságát tekerik fel. A falfestmény-jellegű tapéták ma már könnyen elérhetőek, és mindenféle jelenetet ábrázolhatnak, a nagyméretű tájképektől a modern növénymintákig.

A cikkben leírtak a Zillow felmérésén alapulnak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...