Kenyérsütés kezdőknek: így csináld, jobb lesz, mint a bolti

Gyors és egyszerű receptekkel mutatós kenyereket készíthetünk a vacsorához vagy a reggelihez. Ráadásul töredékébe kerül, mintha pékségben vásárolnánk. Nem mindegyik kenyér igényel több óra hosszú elkészítési folyamatot, készíthetjük kelesztés nélkül is. Bármelyik változathoz kapunk is kedvet, egy biztos: összehasonlíthatatlan érzés a saját kenyerünket enni. Mi most olyan variációkat hoztunk, amik a kezdők kedvét is meghozzák a kenyérsütéshez. Hogyan érdemes nekiállni? Mutatjuk a kenyérsütést kezdőknek.
A KSH augusztusi adatai alapján 874 forintba kerül egy sima, egykilós fehér kenyér. Az extrább kenyereknek, kifliknek és zsemléknek, tehát ami rozslisztes vagy teljes kiőrlésű, esetleg ízesített, átlagosan 1000 forint felett van a kilóára. Ezzel szemben 1 kg búza finomlisztet akár 289 forintért, egy teljes kiőrlésű tönköly búzalisztet pedig 399 forintért is vehetünk. Ha azt vesszük alapul, hogy fél kilós kenyereket sütünk, akkor a drágább, különlegesebb lisztekből is töredék áron kapjuk meg az otthon sütött kenyereket.
Kenyérsütés kezdőknek receptekkel
„Damper”, az ausztrál kenyér

Ez egy gyors és egyszerű, elronthatatlan kenyérrecept. Akkor a legjobb, ha szabad tűzön készítjük, szalonnasütés alkalmával érdemes kipróbálni, de sütőben is ugyanolyan jól sikerül.
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 dl víz vagy tej
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a vizet, majd jó alaposan összedolgozzuk. Akkor lesz jó a tészta, ha folyósabb az állaga. Inkább lazítsuk még vízzel, ha túl keménynek és száraznak érezzük. Keleszteni, pihentetni nem kell, mehet egyből a 200 fokra előmelegített sütőbe. 30 perc alatt megsül.
Tipp: Adhatunk hozzá 100 gramm vajat a teltebb íz kedvéért.
Szicíliai lepénykenyér
Szintén egyszerű és gyors, bár ez a kenyér fél óra kelesztést igényel.

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 dl szénsavas ásványvíz vagy szódavíz
- 1 kávéskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 25 gramm instant élesztő
A tészta hozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban és dagasszuk 15 percig. (Kézzel vagy dagasztógéppel.) Ezután takarjuk le, tegyük meleg helyre és hagyjuk kelni fél órát. Ha megkelt még egyszer gyúrjuk át és vágjuk 8 egyenlő részre. Készítsünk belőlük kis labdákat, majd ezeket lapítsuk ki és így helyezzük a sütőlapra. A tetejüket kenjük meg olívaolajjal, ízlés szerint fűszerekkel. A sütőt melegítsük elő 200 fokra és addig hagyjuk még pihenni a tésztát 10 percig. Ezután tegyük a sütőbe, 20 perc alatt megsül a kenyér.
Tipp: Díszítsük a tetejét rozmaring szállal.
Klasszikus élesztős kenyér
Készíthetjük teljes kiőrlésű vagy rozsliszttel is. Akár fele-fele arányban keverhetünk finomlisztet teljes kiőrlésűvel, úgy nem lesz annyira robosztus a kenyér állaga.

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 2 ek olívaolaj
- 3 dl langyos víz
Futtassuk fel az élesztőt a langyos vízben. Közben összekeverjük a többi hozzávalót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt is. A tésztát addig dagasztjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz. Ezután 45 percig letakarva kelesztjük. Kelesztés után még egyszer átgyúrjuk és 15 percet pihentetjük. Formázzuk kedvünk szerin,t majd 180 fokon süssük kb. fél órát. Sütés előtt vágjuk be a kenyér tetejét és kenjük be vízzel, ettől lesz ropogós.
Tipp: Keverjünk a tésztához len- vagy napraforgómagot. Készítsünk többféle változatot fűszerekkel, olívabogyóval vagy aszalt paradicsommal.
Kovászos kenyér
A kovászos kenyérhez először elkészítjük a kovászt. Igazából ezt egyszer kell jól megtanulni és, ha sikerült, eltehetjük későbbi kenyér sütésekhez is. A kovász készítés nem bonyolult, csak hosszadalmas. Aki nem szeretne ezzel bíbelődni – de nem is szeretne 1300-2600 forintos kilóáron venni kovászos kenyeret -, az tud venni készen is kovászt.
Ha magunk szeretnénk elkészíteni a kovászt, akkor keverjünk el egy tiszta befőttes üvegben 50 g lisztet 50 g vízzel. Ezután takarjuk le az üveget, egy konyharuha is tökéletesen megfelel erre a célra. 12 óra elteltével újabb adag lisztet és vizet keverünk ki egy tiszta befőttes üvegben, majd a régi kovászból hozzáadunk 50 grammot, letakarjuk és megint 12 óra pihenés következik. Ezt kb. 6-7 napon keresztül ismételjük, akkor jó a kovász, ha duplájára nőtt és tele van buborékokkal. Ha ez megvan, akár 100 évig nevelhetjük a kovászt, unokáinknak is nyugodtan továbbadhatjuk.
Hozzávalók:
- 150 g kovász
- 500 g liszt
- 10 g só
- 320 ml langyos víz
Első lépésként 1 evőkanál kovászt gyúrjunk össze 75 gramm liszttel és 75 gramm vízzel, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten letakarva 12 órán keresztül. Sütés előtt 500 g lisztet és 320 ml vizet keverjünk össze és hagyjuk állni 2 órán keresztül. Ezután hozzáadjuk a kovászt és dagasszuk 4 percen keresztül. Adjuk hozzá a sót és dagasszuk még 2 percig. A tésztát pihentessük 3 órán keresztül, miközben 30 percenként áthajtogatjuk. Végre megformázhatjuk a kenyeret, de a formázás után még 1-2 óra kelesztést igényel. A kelesztés után vagdossuk be a tetejét és előmelegített sütőben 250 fokon süssük 25 percig. Vegyük lejjebb a hőfokot 230 fokra és süssük további 20 percig.

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: