A jól működő otthon elsősorban praktikus, de az sem árt, ha esztétikus. Egy olyan hely, ahol nagyszerűen érezzük magunkat és amit életvitelünknek megfelelően tudunk használni. Megmutatjuk mi a jól működő otthon 10 ismérve, amelyekkel te is bármilyen életteret álomotthonná alakíthatsz.

1. Világítás

Hangulatunkat és energiaszintünket is befolyásolja, hogy milyen fények vesznek körül. A túl éles fényektől nyugtalanná válhatunk, a sötét, tompa fények pedig nyomasztóan hatnak. Fontos, hogy minden helyiségnek megfelelő világítása legyen. Használjunk többféle fényt például a konyhában, a pult fölé pedig tegyünk extra világítást a főzéshez. Ahol pihenni szeretnénk legyenek meleg tónusú, nyugalmat árasztó fények.

2. Funkcionális terek

A megfelelő világítás beállításához először a tereket kell kitalálnunk, egész pontosan azt, hogy a lakás melyik részét mire szeretnénk használni. Gondoljuk végig, hogyan telik egy délutánunk vagy a hétvégénk, melyik helyiségben töltjük a legtöbb időt. Tágas, egybenyitott lakásokban is el lehet választani a pihenő- vagy tanuló sarkot egy könyvespolccal. Határoljuk el a helyet, ahol dolgozunk, ahol alszunk és ahol kikapcsolódunk. Ha ezek nagyon összefolynak, egyik terület sem tud igazán működni. 

3. Burkolatok

A megfelelő színű és anyagú burkolatok határozzák meg a leginkább egy otthon stílusát és hangulatát. Megéri nagyon körültekintően kiválasztani, hiszen a padlót vagy a csempét lecserélni igen költséges és nagy munkával jár. A konyhába válasszunk strapabíró csempét és járólapot, a fürdőszoba legyen csúszásmentes, különben folyamatos bosszúságot okoz majd.

4. Tervezzünk előre!

Az otthonunk tervezésénél vagy berendezésénél gondoljunk a jövőre is. Ne csak a mostani igényeinkre gondoljunk, hiszen azok megváltoznak egy-egy új élethelyzettel is. Például egy nyitott terű otthonnál kalkuláljuk be, hogy idővel szükség lesz külön térre, ahogy idősebbek lesznek a gyerekek, vagy ha szeretnénk elvonulni dolgozni.

5. Üres terek hasznosítása

Az üres sarkok, kihasználatlan terek előbb-utóbb a rendetlenség fő forrásává válnak. Csak átmenetileg lepakolunk ezt-azt és egyre kaotikusabbá válik a szoba. Ha van egy keskeny, ablak alatti rész oda tehetünk polcot. Egy berendezetlen sarokba állítsunk egyszerűen tükröt vagy egy nagy növényt.

6. Legyen meg mindennek a helye

Alakítsuk úgy a tároló rendszereket, hogy mindennek legyen egy külön, megfelelő helye. Ha mindig csak bedobáljuk a dolgainkat a fiókba, szekrényekbe, azzal csak kupit csinálunk. Tervezzük meg, hogy mit hol tárolunk, sokkal egyszerűbbek a mindennapok, ha tudjuk minek hol a helye.

7. Hozzuk ki a maximumot a helyiségekből

A szobákat alakítsuk úgy, hogy minden térnek legyen meg a megfelelő funkciója. Nézzük meg, hogy tudunk-e esetleg több tárhelyet beépíteni. Egy keskeny előszobába nem tudunk bútort tenni, de szereljünk fel több akasztót és esetleg egy keskeny ülőpadot. Legyen hova letenni a kabátot vagy az iskolatáskát, amikor hazaérünk, ne kelljen a kinti ruhákat átvinni az otthonunkon csak azért, hogy le tudjuk tenni valahova.

8. Praktikus kialakítások

Mennyire vannak elérhető helyen a konnektorok? Merre nyílnak a belső ajtók? Sokat számít, hogy könnyen tudunk-e közlekedni az otthonunkban, vagy például a szobaajtót mindig rányitjuk valamire. A kis helyekre építsünk be inkább tolóajtót. Azzal is helyet takarítunk meg, ha polcot teszünk a wc vagy a mosógép fölé.

9. Színek használata

A színválasztásnál nemcsak az otthon stílusa a fontos, hanem nagy hatással van arra is hogyan érezzük magunkat a térben. Ha nem megfelelő a színválasztás, azt minden alkalommal érezzük majd, ha belépünk a szobába. Egy jól eltalált színt viszont észre sem veszünk, egyszerűen csak jól érezzük magunkat az adott térben. Válasszunk semleges színt a falaknak és rétegezzük a színeket mélyebb, élénkebb árnyalatú bútorokkal és kiegészítőkkel.

10. Hagyjuk érvényesülni a személyiségünket!

A legfontosabb, hogy magunkénak érezzük az otthonunkat és jól tükrözze azt, hogy kik élnek benne. Lehet egy otthon szépen berendezett, de a régi családi emlékek vagy saját alkotásaink teszik különlegessé. Újítsuk fel a régi fotelt, amit annyira szeretünk vagy díszítsük ki az egyik sarkot gyerekrajzokkal.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...