A lakásvásárlás iszonyatosan drága dolog lett Magyarországon. Ennek ellenére az emberek nagy többsége még mindig arra törekszik, hogy tulajdonosa legyen az otthonának. De mik azok a dolog, amiket sosem bán meg az ember, ha megvesz az első lakásába? Máris mondjuk.

Új seprű jól seper

Az új lakás új takarítószereket kíván? Igen is, meg nem is. A flakonos tisztítószereket nyilván folyamatosan vásárolja az ember, persze lehet, hogy az új otthonba másmilyet kell (mert mondjuk olajos parketta van a hálószobában, nem lakkozott), az eszközöket viszont gyakran évekig használjuk. Sokszor túl hosszan. Egy új seprű és partvis beszerzése mindenképp érdemes, hiszen nem sok pénz, viszont mint tudjuk – az új jobban seper.

Pedálozzunk csak egy kicsit

A pedálos felmosó Amerikában rendkívül népszerű, ott O-Cedarnak hívják, Magyarországon máshogy, de nem nehéz megtalálni. A többi felmosóhoz képest kifejezetten drága, viszont akinek sokat kell feltörölni (vagyis gyereke, kutyája, sok járólapja van), annak mindenképpen megéri beruházni rá, mert könnyű használni és gyorsan jó eredményt érhetünk el vele.

Az első lakás illata

Ha a lakás új vagy frissen felújított, akkor még hosszú ideig építőanyagok szagát érezni rajta. Ha a lakás használt, akkor az előző tulajdonos által otthagyott illatokkal van tele – ráadásul ha egy otthonban évtizeden át cigarettáztak például, a szag magától rengeteg ideig bent fog maradni. Még az alapos lemosás és tisztasági festés mellett is. Beköltözés után tehát érdemes megalapozni az otthon illatát: illatgyertyákkal, füstölőkkel, diffúzorokkal, esetleg elektromos légfrissítővel – kinek melyik jön be.

Szőnyegek

Sose vegyünk használt szőnyeget és sose tartsuk meg valaki másnak a szőnyegét. Igaz ez a szegett és a padlószőnyegekre egyaránt. Egyszerűen csak ne legyen ott másé. A szag miatt és az atkák miatt, és mert válasszuk meg magunknak, milyet szeretnénk. Jobban érezzük majd magunkat.

Új vállfák a szekrénybe?

Ha nincs pénzünk új ruhásszekrényre vagy jó még a régi, a vállfákat akkor is cseréljük ki a költözéskor. Nagyon kis beruházás, és az újdonság érzetét adja. Különösen igaz ez, ha eddig túl kevés volt a vállfa, és mindig egymásrra akasztottunk több inget.

Apróságok az első lakás mellékhelyiségébe

Ha nem cseréljük a vécét, akkor vegyünk rá új ülőkét, ha pedig nem kifogástalan, akkor új tartályt is szerezzünk be. Szintén vegyünk új pumpát és kefét, törölközőakasztót, vécépapírtartót, akasszunk új képet a falra, tegyünk új kisnövényt az ablakba. Az, hogy hogyan érezzük magunkat otthon, nagyrészt a mellékhelyiségeink kényelmétől függ, ne tagadjuk hát meg ezeket a kicsinek tűnő dolgokat, amik nagyot számítanak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...