A kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszer-árstopot – közölte az Agrárminisztérium. A közlemény szerint Nagy István agrárminiszter kiemelte: az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amelyekhez olcsóbban jutnak hozzá.

Az AKI piaci árinformációs rendszer adatai szerint az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27 százalékkal, napraforgó étolajból 44 százalékkal, csirkemellből 34 százalékkal, csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában.

A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet – írta a tárca.

Hatósági áron ezeket a terméket vehetjük meg: tojás, étkezési burgonya, kristálycukor, BL 55-ös besorolású búzafinomlisz, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tehéntej.

Egyes vélemények szerint az ársapkák nem alkalmasak az infláció letörésére, sőt. Nemrégiben a jegybankelnök Matolcsy György bírálta a kormányt, mondván, az ársapkák három-négy százalékos inflációs többletet hoznak, ezért ezeket azonnal ki kellene vezetni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...

Ki mondta, hogy nem lehet fűszerkerted lakásban? 14 szívós és könnyen nevelhető növény

A friss fűszer nemcsak a kertes házban élők kiváltsága, azoknak sem kell lemondaniuk róla, akiknek se erkélye, se kertje. A megoldás pofonegyszerű: egy dús...