Már nem csak az infláció sújtja a lakosságot, hisz a gazdaság növekedésének megtorpanása szükségessé tette a jegybanki alapkamat folyamatos emelését. Ez pedig hamar meg fogja növelni a változó kamatozású lakáshitelekkel rendelkező családok törlesztő részletét.

Komoly hatással lehet a pénztárcájukra az elmúlt időszak kamatemelése. Április elsején be is következett a tömeges kamatemelés a jelzáloghiteleknél és a személyi kölcsönöknél is. A legtöbb bank már márciustól emelt. A változó kamatozású kölcsönök kamatemelése azokat érinti majd, akik nemrég vették fel a hitelt, emiatt hátralévő futamidejük és a fennálló tartozásuk is relatív magas.  Jelenleg már nem olyan népszerű az egy éves, vagy annál rövidebb kamatperiódusú lakáshitel. Ez futamidejű kölcsön 2016 és 2018 között volt népszerűbb, ahogy a bankmonitor elemzéséből is látszik.

Például a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitel kamatának THM értéke 5,08 százalékról 5,95 százalékra emelkedett. Ez egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelnél9 ezer forint törlesztő részlet emelkedést von maga után. Egy hónappal ezelőtt ennyivel olcsóbban kaphatta meg volna az igénylő ugyanazt a hitelt, mint jelenleg.

A drágulás még szembeötlőbb személyi hiteleknél: 1,56 százalékpontot emelkedett a teljes hiteldíj mutató értékeegyetlen hónap alatt. Ez egy 3 millió Ft összegű, 7 éves futamidejű kölcsön esetében több mint 2 ezer forintos törlesztő részlet emelkedést jelent.

Ha az irányadó kamatok ugyanazon a szinten maradnának, akkor is további kamatemelkedésekre lehetne számítani.Ráadásul az elemzők a magas infláció miatt az MNB részéről további kamatemeléseket jósolnak. Ez pedig még tovább növeli annak esélyét, hogy a bankok tovább drágítják új hiteleiket.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...