A finomabb, drágább, kivételes alkalmakkor hordott ruhadarabjainkat jobb profikra bízni. Ez nem felesleges pénzköltés, hiszen a vegytisztító még mindig olcsóbb, mint újat venni a tönkrement, otthon kimosott, formáját vesztett blézer helyett. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden kényesebb anyaggal tisztítóba kell rohanni: egy kisebb vagyont spórolhatsz, ha a következő holmik mosását „házilag” végzed. Mutatunk 10 dolgot, amiről nem tudtad, hogy mosható mosógépben.

Csak okosan! Mutatjuk, mire figyelj, hogy minden épségben maradjon.

Kisokos: 10 dolog, ami mosógépben mosható

Textilzsák

Az újrahasználható textil- és vászonzsákokkal óvjuk a környezetünket, csökkentjük a hulladék mennyiségét, azonban árthatunk az egészségünknek, ha nem tisztítjuk ezeket rendszeresen. A bekoszolódott táska vagy szatyor táptalaja lehet a baktériumoknak és penésznek, amelyek beszennyezhetik az ételt és megbetegíthetnek minket. Nem újdonság, hogy a vászonból, pamutból, poliészterből készült holmik moshatók mosógépben – tegyük ezt, legalább hetente egyszer!

Sminkszivacs, mosható arctisztító korong

Egy régóta használatban lévő ecset vagy koszos szivacs potenciális baktériumforrás. Mindennek, amivel az arcunkhoz érünk, tisztának kell lennie, így a sminkeszközök tisztítását sem szabad elhanyagolni. Az ecseteknél nincs választásunk, ezeket muszáj kézzel mosni, viszont a szivacsokat és a textiltől, pamutból készült, újrahasználható kozmetikai korongokat gépben is tisztíthatjuk. A legjobb, ha mosózsákban tesszük be a gépbe, de előtte érdemes egyszer-kétszer átöblíteni a csapnál. Hogy ezzel mennyi időt spórolunk, nos, az attól is függ, mennyi szivacsról vagy korongról beszélünk. Mindenestre a lehetőség adott.

Zuhanyfüggöny

A zuhanyfüggönyön könnyen megtelepedhet a penész, ha nem húzzuk szét száradni zuhanyzás után. A jó hír, hogy nem kell rögtön újat venni, még a leharcolt, szennyezett zuhanyfüggöny is menthető. Annyi a „trükk”, hogy néhány konyharuhát is dobjunk a gépbe és kímélő, textíliák mosására való programot állítsunk be, lehetőleg hideg vizeset. Pár csepp fehérítőt is tehetünk hozzá, ha az anyag megengedi.

Párna

A verejték és a nyál még akkor is a párnára kerül, ha huzat van rajta. Mosható gépben? Attól függ: a pehelyből, pamutból, polietilénből készült párnákat szabad, viszont a spéci memóriahabosoknál nézzük meg, mint mond a gyártó (általában nem ajánlott). Kímélő, hideg vizes programot használjunk. Gépi szárítás előtt ellenőrizzük a címkét, de szép időben gyorsan megszáradnak a levegőn is.

Plüss

A plüssállatok könnyen piszkolódnak: néha maszatosak lesznek, máskor foltosak, hurcolás közben leesnek a földre és így tovább. Szerencsére a játékok nagy többsége mosható gépben, hacsak nincs benne valamilyen zenélő-beszélő szerkezet. A biztonság kedvéért ellenőrizzük a címkét, nehogy egy tönkrement kedvenccel és gyerekkönnyekkel végződjön a mosás. Pár tanács, amit érdemes megfogadni: használjunk mosózsákot és ne adagoljuk túl a mosószert. A plüssöket levegőn szárítsuk, mert a szárítógéptől oda a puhaság, és ne tegyük ki erős napsütésnek, mert kifakulhat a színük.

Selyem

A híresen finom anyag valójában nagyon is erős, ezért a mosógép sem árt neki. 30 °C-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten mossuk, és válasszunk kimondottan selyemre való, kímélő mosószert, mert a „sima” mosópor elveszi az anyag fényét. Szintén mosózsákban tegyük gépbe, majd állítsunk be egy rövidebb programot. (A gyorsmosás teljesen megfelelő, ha nincs rajta folt.) Szabadlevegőn szárítsuk, a szárítógépben túl magas a hőmérséklet.

Tippek a szárításhoz: soha ne facsarjuk vagy csavarjuk ki a szövetet!  Mosás után jó megoldás egy száraz törölközőre helyezni az anyagot, óvatosan feltekerni, majd finoman megszorítani. Az előszárítás után göngyöljük ki a törölközőt, vegyik ki az anyagot, majd hagyjuk megszáradni egy másik törölközőn. Ügyeljünk rá, hogy ne érje közvetlenül napfény!

Vászoncipő

A természetes anyagokból, például pamutból, lenvászonból készült cipők moshatók mosógépben, nem úgy, mint a bőr és velúr. Előtte mindenképpen vegyük ki a talpbetét és fűzőt, ezeket külön kell tisztítani. A mosás előtti nulladik lépés a cipő talpának megtisztítása: ehhez használhatunk cipőkefét, nedves rongyot, a nagyon ragaszkodó koszt pedig fogpiszkálóval távolíthatjuk el. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a cipőt mosózsákba, azután mehet a gépbe.  30 °C alatti vagy hideg vizes, kímélő programot válasszunk, mert a centrifuga és a túl magas hőfok kárt tehet a cipőben. Jobb, ha folyékony mosószerrel mosunk, mert így elkerülhetjük, hogy a fel nem oldódott mosópor ráragadjon. Szobahőmérsékleten, levegőn vagy napon szárítsuk meg.

Gyapjú

A gyapjú holmikat jobb kézzel mosni, de gépben is megoldható, ha erre épp nincs időnk. Arra kell figyelni, ha egyszerre több gyapjú ruhadarabot mosnánk, hogy mindegyiket külön mosózsákba tegyük. Speciális mosószert használjunk és hideg vizes, kímélő programot, ami nem károsítja az anyagot.

Pehelykabát

A pehely és a toll kitűnő töltőanyag és kedvelt bélés, mivel könnyű, jól szigetel és tárolja a meleget. Sokan tartanak attól, hogy mosás közben elformátlanodik a pehelykabát, de ezt meg lehet előzni a következi trükkel: tegyünk 3 teniszlabdát (vagy hasonló méretű gumilabdát) mosógép dobjába. Ez segít abban, hogy a bélés a mosás ideje alatt ne tömörüljön egy helyre, és a ruha megtartsa az eredeti alakját. A mosógépet állítsuk be kímélő mosásra, 30°C-ra (vagy amit a címke enged), a mosószer-adagolóba pedig kímélő, lanolint tartalmazó mosószert öntsünk. Pehely, párna, vagy ha nincs ilyen, akkor gyapjú mosására való programot válasszunk, mert ilyenkor a gép nem forgatja sokáig egy irányban a ruhát. A pehelykabát fektetve szárítsuk, ügyelve arra, hogy minden oldalról jól szellőzzön.

Autószőnyeg

Nem biztos, hogy mosógépbe tennénk, de a lehetőség itt is adott. Ezek a szőnyegek strapabírók, a gép tehát biztosan nem fog nekik ártani. Elegendő hideg vízben, gyors programmal kimosni őket és levegőn szárítani.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...