Az áporodott, semmivel sem összekeverhető szaggal nem csak öreg, elhanyagolt lakásokban lehet találkozni. Ahol magas a páratartalom, ott nedvesednek a falak, bútorok, a nedves felületeken pedig a penészgomba is gyorsan tenyészik. A dohos szag eltüntetése a falból nem lehetetlen, mutatjuk, mit kell tenni.

Mitől nedvesedhetnek a falak?

Nem is hinnénk, de új házakban, lakásokban is előfordulhat a probléma. Általában ennek az az oka, hogy nem száradt ki teljesen a fal. Lehetséges, hogy a kivitelezők dolgoztak túl gyorsan, de a jó hőszigetelés is okozhatja a gondot. Ha korszerűek a nyílászárók, hatékony a fal hőszigetelése, akkor a pára nem tud megfelelően távozni a zárt térből.

A talajvíz is okozhatja a nedvesedést, ami akár méteres, másfél méteres magasságig is felkúszhat. A külső vakolaton látszanak a foltok, rosszabb esetben a vakolat is pereg. Az elöregedett szigetelés is lehet a felelős, régi házaknál ez gyakori. Elképzelhető az is, hogy fent kell keresni a baj forrását: egy elmozdult tetőcserép, megrongálódott ereszcsatorna a tetőtérbe vagy a ház falára engedi a csapadékot.

Gyanakodhatunk továbbá csőtörésre, szivárgásra. Utóbbi esetben akár egy hét is eltelhet, hiszen ha csak kis mennyiségben, szinte cseppenként kerül a víz a falra, azt nehéz kiszúrni. (Csempe alatt még nehezebb.)

Ezek a leggyakoribb okok, amik a fal nedvesedését okozhatják. A problémától függ, hogy mennyire mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk: a szigetelés cseréje alaposan megterheli a családi költségvetést, de ha kisebb a gond, azzal mi is megbirkózhatunk.

Mire utalhatnak a foltok?

  • Foltszerűen vagy magasan megjelenő vizesedés: szivárgás lehet az ok.
  • Ha a folt  vizesblokkban, vagy azzal érintkező falon jelenik meg: csőtérés állhat a háttérben.
  • Fürdés, zuhanyzás után jelentkező folt: a víz szivároghat a falakba. Ezt orvosolhatjuk fugázással, óvatosabb tisztálkodással.
  • Körben terjed a vizesedés: az elhasználódott szigetelés lehet a ludas. Ellenőrizzük a cserepeket, ereszt!
  • Ha csak a közfalak vizesednek, de a főfalak nem, és a ház is régi: szigeteléscserére lehet szükség.

Mit kell tennünk, hogy megszüntessük a nedvesedést?

Először is meg kell szüntetnünk a nedvesedés okát. A csőtörés megszüntetéséhez szakember kell, de ha a felettünk lakó szomszéd áztat el rendszeresen, érdemes szemtől szemben, akár a társasházkezelőt bevonva megkeresni a megoldást. Az elöregedett, nem megfelelő szigetelést szintén nem lehet „házilag” kezelni.

A nedves, meleg felületek kedvező életfeltételeket kínálnak különféle gombák és baktériumok számára, ezek megjelenését nevezzük penészesedésnek. Előbb a penésszel kell számolnunk: ha kisebb felületen jelentkezik, alkohollal, speciális szerekkel irthatjuk ki. (Tartsuk be az óvintézkedéseket egészségünk védelme érdekében!) Nagyobb méretű foltoknál sajnos nem úszhatjuk meg a szakértői segítségét.

A dohos szag eltüntetése a falból

Amennyiben elhárítottuk az egyéb problémákat, az esetleges penészt, akkor foglalkozhatunk magával az áporodott szaggal. A doh nemcsak a falakba, hanem a bútorokba, ruhákba is beveheti magát, megtisztításukra szánjunk időt. Illatosítókkal csak ideig-óráig lehet elfedni a kellemetlen szagot, és azt sem a végtelenségig. Mivel a magas páratartalom felelős a kialakulásáért, ezért azt kell csökkenteni. Megelőzés szempontjából is ajánlatos a következő tanácsokat betartani.

Hogyan csökkentsük a páratartalmat?

  • Szellőztetéssel: télen is tárjuk ki az ablakokat 5-10 percre, de arra ügyeljünk, hogy a fűtés ne menjen maximumon. Nyáron a reggeli, esti órákban javasolt, hiszen ezekben a napszakokban hűvösebb a levegő. Nem kell félni a kereszthuzattól sem, ha párásnak érezzük a lakást. A nem jól szellőző szobákban használunk ventilátort.
  • Figyeljünk azokra a helyiségekre, ahol magas a páratartalom, és olyan hideg felület van, melyen a nedvesség könnyen kicsapódhat. Tipikusan ilyen a spájz, kamra. Ha tehetjük, szellőztessünk rendszeresen, de ha ezt nem lehet megoldani, csökkentsük a páratartalmat páraelszívóval. (Tartsuk karban, tisztítsuk rendszeresen.)
  • A lakás ideális páratartalma 40-60% közötti. Higrométerrel ellenőrizhetjük, egy ilyen szerkezet megvásárlása nem nagy tétel. A forró tusolás, a száradó ruhák is növelik a páratartalmat, ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a páramentesítő granulátumok. Helyezzük el az érintett helyiségekben, más dolgunk a cserélésükön kívül nincs.
  • Csökkentsük a páratartalmat növényekkel: szobapáfrány, zöldike, vitorlavirág, közönséges borostyán, pálmák, szakállbromélia – hatékony és természetes párátlanítók, velük tisztán tarthatjuk otthonunk levegőjét.
  • Rajtunk is múlik: főzéskor használjunk fedőt, zuhanyzáskor ne folyassuk feleslegesen a vizet. A nedves ruhákat csak teljesen megszáradva pakoljuk el, a vizes törülközőket pedig terítsük ki. A mosott ruhát sose hagyjuk a gépben állni. Ne felejtsük el a szekrényeinket is szellőztetni. Ha sok könyvünk van, és mindet ugyanott tároljuk, gondoskodjunk a rendszeres portalanításról.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Nekünk fog fájni, hogy idén kevesebb pénz marad az önkormányzatoknál

A helyi önkormányzatok feladata az óvodák működtetése, a gyermekétkeztetés, a szociális segítségnyújtás, az idősgondozás, a közterületek gondozása és a közösségi közlekedés biztosítása. A felsorolást...

Világot látnál? Ingyen utazhatod be Európát, csak jelentkezned kell

Ebben a tanévben töltöd a 18-at? Akkor idén ingyen járhatod be Európát, csak ne késd le a regisztrációt! Nem kérdés, hogy mennyire szuper lenne...

Mosogató lefolyó tisztítása házilag: neked is menni fog, tízezreket spórolhatsz a szakin

Itt az idő kitakarítani a lefolyót? Nem olyan bonyolult feladat és nem is igényel sok eszközt a mosogató lefolyó tisztítása, házilag is, azaz mi...