Van az a mondás, hogy a felnőttség azt jelenti, hogy az ember lelkesedik egy új porszívóért. Valószínűleg ez kevésbé igaz, mert nem láttam még gyereket, amelyik ne veszett volna meg érte. Ez a cikk viszont nem erről szól, hanem hogy mire érdemes figyelni, ha az ember pornyűvőt vesz.

Itt van az 5 legfontosabb dolog: mire figyeljünk porszívó vásárlásakor?

Porzsákos vagy anélküli?

A porszívó működési elve a következő: egy villanymotor van benne, ami úgy mozgatja a levegőt, hogy a porszívófejben vákuum keletkezzen, ennek az erejével szippantja föl a port. Hogy a porral ezután mi történik, az más kérdés. A porzsákos szerkezetben a levegő egy papír vagy vászon zsákon áramlik keresztül, eközben annak anyaga kiszűri belőle a szilárd alkotórészeket, amik bent maradnak a porzsákban. Létezik eldobható és mosható porzsákos gép is, előbbi gyakoribb. A porzsák nélküli porszívó esetében a por kiszűrése más módon (például egy speciális alakú tölcsérrel) történik, illetve vannak vízszűrős gépek, amik esetében a kosz egy vízzel teli tartályban gyűlik. Mindebből logikusan következik, hogy a porzsákos gépekbe rendszeresen új porzsákot kell vásárolni. Ez folyamatos költség, de maga a gép általában olcsóbb.

Milyen szűrője van?

Miután a port összeszedte a gép, a levegőt visszajuttatja a szoba légterébe. Előtte azonban a legtöbb porszívó még egy szűrést alkalmaz. Lakossági gépek esetében a legjobb szűrők az ún. HEPA-filterek, ezek gyakorlatilag mindent kiszednek, vagyis a visszaáramoltatott levegő szinte steril. Vannak kicsit kevésbé hatékony ún. L vagy M osztályú szűrők (illetve ipari gépeknél van még ULPA minősítés is, ami a HEPA-nál is jobb). A szűrők lehetnek papír vagy műanyag alapúak, moshatók vagy eldobhatók.

Mekkora legyen a teljesítménye?

A mire figyeljünk porszívó vásárlásakor kérdést föltéve a legtöbbeknek talán ez a válasza. Minél több wattos, annál erősebb, annál jobban szív, nem igaz? A válasz természetesen: attól függ. A különböző kialakítású porszívók eltérőek abban, hogy az adott teljesítményű motorjuk (hány wattos) mekkora szívóerőt képes elérni ott, ahol a port fel kell szívnia (vagyis a fejnél). Ez függ attól, hogy mekkora a porzsák, milyen hosszú a cső, milyen alakú a gép. Vagyis a motorteljesítmény mellett érdemes összehasonlítani azt is, hogy a szívóereje mekkora. Ezt általában szintén ráírják a dobozra, pl. így: 110 Air Watts. Ezt a kifejezést keressük.

Ami megdobja az árat: a kiegészítők

Az életmódunktól függ, hogy még mire figyeljünk porszívó vásárlásakor. Ha például padlószőnyeg van mindenütt a lakásban, teljesen felesleges olyan gépet venni, amihez 5 különböző fej tartozik, hiszen minden felület egységes. Ha viszont a konyhában járólap, a nappaliban parketta, a fürdőben meg linóleum van, megfontolandó több tartozékos gépet venni, különösen akkor, ha kutyák-macskák élnek velünk. Utóbbi esetre külön tartozékokat kínálnak a gyártók.

Alkatrészellátás és garancia

Magyarországon a tartós fogyasztási cikkekre (így a porszívókra is) kötelező garanciát vállalni. Ez általában 1 év jótállásból és 2 év szavatosságból tevődik össze. A jobb márkák esetében több szokott lenni, például 2+3 év. Fontos tudni azt is, hogy egy olcsóbb gépre is kell adni garanciát, valamint a forgalmazó köteles biztosítani az alkatrészellátást a garanciaidőn túl is (általában 8 évig).

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...

Franciasaláta, kaszinótojás, sonkatekercs: 1 óra alatt megvan mindhárom klasszikus

Mi az a három klasszikus étel, amit mindenki szeret, ráadásul gyorsan elkészül és egyetlen ünnepi asztalról vagy vendégségből sem hiányozhat? A tökéletes trió természetesen...