Ne vegyél ilyen serpenyőt, ha nem vagy milliomos

Olcsót. Ne.
Vannak azok a serpenyők, amiken már a boltban érzed, nagyon könnyű anyagból készültek, azon vékony, teflonnak vagy kerámiának kinéző bevonattal. Ezek az edények valamilyen alumíniumötvözetből vannak, a sötét vagy fehér színű réteg pedig műanyag polimer anyagból. Az ilyen serpenyők általában a legolcsóbbak, néhány ezer forintba kerülnek.
A baj az velük, hogy nagyon rövid ideig használhatók csak rendeltetésszerűen. Bevonatuk könnyen sérül, mosogatás közben és sütés közben is. Ha kevés zsiradékkal használjuk, hamar elkopik, főleg akkor, ha véletlen fém eszközzel nyúlunk bele. Vékony faluk pedig nagyon sérülékeny, leejtés esetén azonnal vetemedik, és sajnos ugyanez történik akkor is, ha magas hőmérsékleten használjuk, például bő olajban sütünk benne rántott húst. Ráadásul vékony anyaguk miatt szinte semmi hőtartó képességük sincs, azonnal forrósodnak és ki is hűlnek.
Az olcsó serpenyő tehát nem jó. Mondhatjuk, hogy emiatt drága is. Egyrészt mert hamar másikat kell venni, másrészt meg azért, mert sok energiát használunk el, amikor ezekben sütünk-főzünk.
Milyen serpenyőt érdemes akkor venni?
Ha nincsenek különleges igényeink, akkor a középkategóriás edényekkel járunk a legjobban. Ezek vastag, acélbetétes alumíniumból vagy krómozott acélból készülnek, a bevonatosok eredeti teflonnal vagy kőzúzalékkal kezeltek, a bevonat nélküliek pedig speciálisan sima felületkezeléssel. Jó dolog a vasserpenyő is, de ezek drágák és különleges bánásmódot igényelnek.