2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Ezúttal nem komplett ételeket, hanem isteni sós és édes kencéket mutatunk. Íme, az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő része:
A fenyőrügy egy fantasztikus alapanyag, gyűjtése is elég hatékony és megint csak nagyon sok jótékony hatása van. Sok benne a C-vitamin és a fenyőrügyből készült szirup kiváló köhögésoldó. Amikor gyűjtjük a következőkre érdemes figyelni:
- Bármilyen fenyőről szedhetjük, luc, ezüst, stb. De nagyon vigyázzunk, hogy nehogy tiszafáról szedjük, mert az nagyon mérgező!
- Egy fáról lehetőleg ne szedjünk túl sokat, hiszen ahol letépjük a rügyet, ott nem fog nőni a fa. Emiatt jó, ha próbáljuk onnan szedni, ahol nem is akarjuk, hogy nőjön.
- Szintén javasolt forgalmas utaktól távolabb szedni.
Olcsó receptek 2000 forint alatt: fenyőrügy szirup
Hozzávalók:
- Fenyőrügy
- Cukor
- Befőttes üveg – a gyűjtött fenyőrügy mennyiségétől függő méretű, egy literes üvegből körülbelül 1-1,5 dl szirup keletkezik majd.
Mennyiségeket szándékosan nem írtam a recepthez, mert ez attól függ, hogy mennyit szeretnénk elrakni. A fenyőrügyet benyomkodjuk az üvegbe nagyjából az üveg negyedéig, erre jön egy kb. 1 cm-es cukorréteg, megint fenyőrügy nyomkodás, megint cukor, és ezt ismételgetjük, ameddig az üvegünk meg nem telik. A tetején cukor legyen. Néhány evőkanál vizet teszünk a felső cukorrétegre, majd lezárjuk az üveget és hűvös, napfénytől védett helyre rakjuk.
Néhány hónap alatt a cukor szépen lassan kiszívja a levet a fenyőrügyből és feloldódik benne, a fenyőrügy elveszíti élénk színét. Ekkor leszűrjük és a fenyőrügyből alaposan kinyomkodjuk a szirupot, majd jól záródó üvegbe töltjük. Mivel nagyon édes, nem kell tartósítani. Akár szörpnek is elkészíthetjük, ilyenkor figyeljünk arra, hogy legalább 8-szoros hígításban fogyasszuk, és érdemes egy kis citromlével feldobni. Felső légúti megbetegedés esetén tisztán fogyasszuk, egy teáskanállal.
Fenyőrügy pesztó
Hozzávalók:
- 15 dkg fenyőrügy
- Egy gerezd fokhagyma
- Kevés hagyma zöldje
- 5 dkg pörkölt napraforgómag
- 1 dl olívaolaj (használhatunk étolajat is, így persze kevésbé lesz aromás)
- Só, bors
Valamennyi hozzávalót alsókéses aprítógépbe rakjuk és megdaráljuk. Botmixerrel nem javaslom csinálni, nehezen fogja elkapni, esetleg több olajjal lehet próbálkozni. A kész pesztót kis üvegbe szedjük, a tetejére vékonyan olajat öntünk, így a hűtőben hónapokig eláll. Ha veszünk belőle, pótoljuk a tetején az olajat és vigyázzunk, hogy az üveg oldalán ne maradjon pesztó, ez a rész könnyen penészedik.
Édes fenyőrügy krém
Hozzávalók:
- 15 dkg fenyőrügy
- 1 dl szőlőmag olaj (használhatunk étolajat is, így persze kevésbé lesz aromás)
- 3 evőkanál méz, lehetőleg kevésbé karakteres ízvilágú fajta
- 5 dkg kesudió (natur, szotyimaggal is helyettesíthető, de az valamelyest elviszi a krém ízét)
Az elkészítése ennek is nagyon egyszerű, alsókéses aprítógépben simára daráljuk az alapanyagokat, ízlés szerint extra olajjal lágyabbá, extra mézzel pedig édesebbre hangolhatjuk. További opció, hogy gőz fölött megolvasztott fehércsokoládé-pasztillát is keverünk hozzá, így még krémesebb lesz a krémünk. Vajas kényére, palacsintába, süteményekhez kiváló és különleges ízt adó alapanyag.