Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő része:

Budget halászlé halgombóccal és tésztával

Halászlevet nem csak karácsonykor lehet enni. És függetlenül attól, hogy a hal nagyon drága, tudunk mutatni egy olcsó verziót. Igaz, van vele munka bőven, a halaprólékról alaposan le kell fejteni a húst, de cserébe egy kompromisszummentes, nagyon finom ételt kapunk. Egyébként általánosságban is igaz, hogy az ételek költsége jelentősen csökkenthető, ha hajlandók vagyunk egy kis extra pepecselést felvállalni, a sorozat receptjeiben ez újra meg újra elő fog jönni.

Na, de térjünk vissza a halászléhez. Ez a recept közelebb áll a bajai verzióhoz, hiszen a halhúst nem passzírozzuk majd át, hanem a gombóchoz használjuk majd fel, ugyanakkor a hagymát és a nehezen kiszálkázható részeket mindenképpen érdemes átpasszírozni, így tartalmasabb levet kapunk majd.

Halaprólékot a piacokon és a halszaküzletekben tudunk vásárolni.

Budget halászlé

Nem csak karácsonyra
Barna tányérban húsleves két húsgombóccal, tésztával és zöldségszelettel
Recept nyomtatása
Fogás leves
Konyha magyar
Kulcsszavak halászlé, halétel, halgombóc, húsleves, olcsó
Adag(ok) 4
Költség 1630 Ft

Hozzávalók

A halászléhez:

  • 1500 g ponty aprólék – fej es gerinc vegyesen (900 Ft)
  • 3 fej vöröshagyma (nagyobb – 200 Ft)
  • 2-3 tbsp pirospaprika (150 Ft)
  • Bors

Opcionális:

  • Ha van a hűtőben: fonnyadt paprika, paprikacsuma, paradicsom
  • Babérlevél

A halgombóchoz:

  • A csontokról lefejtett halhús
  • 2-3 ek gríz (30 Ft)
  • 1-2 darab tojás (mérettől és halhús mennyiségétől függően – 130 Ft)
  • 1 gerezd fokhagyma (30 Ft)
  • Újhagyma zöldje (a fehér részét fogyasszuk el szendvicshez)
  • Petrezselyem zöldje (50 Ft)
  • Bors
  • Babérlevél
  • Pirospaprika

A tésztához:

  • 1 darab tojás (70 Ft)
  • 100 g liszt (20 Ft)

Tálaláshoz opcionális:

  • Csípős paprika
  • Hegyes erős paprika
  • Citrom

Elkészítés

  • A hal aprólékot és a felvágott hagymát feltesszük főni úgy, hogy a folyadék a csontokat kb. kétujjnyival ellepje. Ha találtunk a hűtőben paprikát, paradicsomot, akkor azt is tegyük bele már az elején. Én szeretek beletenni 1-2 babérlevelet, ettől még nem lesz korhely a halászlé, de egy izgalmas ízt mindenképpen kölcsönöz neki.
  • A legnagyobb lángon lobogva forraljuk körülbelül egy órán keresztül. Amikor már fehér hab van a tetején, hozzáadjuk a paprikát és a sót. Ezután figyeljünk arra, hogy az edény szélére nehogy ráégjen a paprikás hab, mert keserű lehet tőle a leves.
  • Amikor készen van, szűrőkanállal kivesszük a halrészeket, megvárjuk, hogy valamelyest kihűljön, majd nagyon alaposan lefejtjük a húst a csontokról. A fejnél a pofa rész és a nyakrész az, ahol több húst találunk.
  • A visszamaradt levet átpasszírozzuk, vagy szitán áttörjük, hogy a hagymadarabok teljesen szétessenek. A szálkás részt alaposan kinyomkodjuk, és a kész levet félrerakjuk.
    Piros színű leves vagy szósz egy edényben

A halgombóc:

  • A lefejtett húst villával pépesítjük, hozzáadjuk a grízt, a tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és újhagyma zöldet, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk és alaposan összekeverjük.
    Tálca darált húsmasszával és villával
  • A végén egy könnyen formázható keveréket kell kapnunk. Kb. fél órára félretesszük pihenni, hogy a gríz picit megdagadjon, majd forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük.

A tészta:

  • A tojást és a 10 dkg lisztet alaposan összegyúrjuk, ameddig teljesen egységes és fényes lesz a tésztánk.
  • Fél óráig letakarva, hűvös helyen pihentetjük, majd kinyújtjuk ízlés szerinti vastagságúra (tésztanyújtó gépet is használhatunk, de a nyújtófa is teljesen alkalmas, hiszen nem nagy a mennyiségünk), és szintén ízlésünktől függő méretűre vágjuk. Én a kissé vastagabbra (1-2 mm) és pici hasábokra vágott tésztát javaslom, ez hasonlít legjobban a megszokott gyufatésztához, de csinálhatunk szélesmetéltet is.
    Friss tészta sötét mintázatú tálban
  • A tésztát sós forrásban lévő vízben néhány perc alatt készre főzzük, a gombóccal együtt a tányérra szedjük, rámerjük a levet és már ehetjük is. Ízlés szerint szárított csípős paprikát, hegyes erős zöldpaprikát vagy akár citromot kínálhatunk hozzá.

‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:

Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is:

Kérdésed van?

Fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, segítünk!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Állami támogatás elektromos autóra: 4 millió forintot adhatnak járművenként

2025. március 31. a pályázatok beadásának határideje, a járműveket pedig legkésőbb 2026. április végégig kell beszerezni.

Így készíts fokhagymás mézet! Csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert, és még 7 áldásos hatás

Napi 1 kanál ebből a keverékből távol tartja a betegségeket. Csupán méz és fokhagyma kell hozz, készítsd el!

Kisgépkölcsönző nyílik a budai kerületi önkormányzatnál

Kisgépkölcsönző nyílik a II. kerületi önkormányzatnál - a hírt a polgármester, Őrsi Gergely...

Szürkehályogra 14.500 forint adókedvezmény jár: utólag is kérhetjük a kifizetést

Bizonyos súlyos betegségekkel élők számára adókedvezmény jár. Ennek összege a minimálbér egyharmadának 15%-a...

Mennyit fogyaszt egy klíma, ha fűtésre használod? Meglepő, de nem annyit, mint gondolnád

Tényleg az elektromos fűtés a legolcsóbb? Mutatjuk mennyit fogyaszt egy klíma, ha egész napos fűtésre is használod.

10 kérdéses retró kvíz: tudod, mi volt a dollárbolt?

Ha szeretnél egy kis nosztalgiát csempészni a napodba, ez a kvíz neked szól!