Nyitólap Spórolj! Főzés Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az...
HIRDETÉS

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

olcsó receptek 2000 forint

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő része:

HIRDETÉS

Budget halászlé halgombóccal és tésztával

Halászlevet nem csak karácsonykor lehet enni. És függetlenül attól, hogy a hal nagyon drága, tudunk mutatni egy olcsó verziót. Igaz, van vele munka bőven, a halaprólékról alaposan le kell fejteni a húst, de cserébe egy kompromisszummentes, nagyon finom ételt kapunk. Egyébként általánosságban is igaz, hogy az ételek költsége jelentősen csökkenthető, ha hajlandók vagyunk egy kis extra pepecselést felvállalni, a sorozat receptjeiben ez újra meg újra elő fog jönni.

Na, de térjünk vissza a halászléhez. Ez a recept közelebb áll a bajai verzióhoz, hiszen a halhúst nem passzírozzuk majd át, hanem a gombóchoz használjuk majd fel, ugyanakkor a hagymát és a nehezen kiszálkázható részeket mindenképpen érdemes átpasszírozni, így tartalmasabb levet kapunk majd.

Halaprólékot a piacokon és a halszaküzletekben tudunk vásárolni.

Olcsó receptek 2000 forint alatt: hozzávalók (4 főre)

A halászléhez:

HIRDETÉS
  • 1,5 kg ponty aprólék – fej es gerinc vegyesen – 900 Ft
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma – 200 Ft
  • Ha van a hűtőben: fonnyadt paprika, paprikacsuma, paradicsom (kihagyható)
  • Pirospaprika 2-3 evőkanál – 150 Ft
  • Só, bors

A halgombóchoz:

  • A csontokról lefejtett halhús
  • 2-3 evőkanál gríz – 30 Ft
  • 1-2 tojás (mérettől és halhús mennyiségétől függően) – 130 Ft
  • Újhagyma zöldje (a fehér részét fogyasszuk el szendvicshez)
  • Egy gerezd fokhagyma – 30 Ft
  • Petrezselyem zöldje – 50 Ft
  • Só, bors, babérlevél, pirospaprika – 50 Ft
  • A tésztához:
  • 1 tojás – 70 Ft
  • 10 dkg liszt – 20 Ft

Összesen: 1630 Ft

Elkészítés: budget halászlé

A hal aprólékot és a felvágott hagymát feltesszük főni úgy, hogy a folyadék a csontokat kb. kétujjnyival ellepje. Ha találtunk a hűtőben paprikát, paradicsomot, akkor azt is tegyük bele már az elején. Én szeretek beletenni 1-2 babérlevelet, ettől még nem lesz korhely a halászlé, de egy izgalmas ízt mindenképpen kölcsönöz neki. A legnagyobb lángon lobogva forraljuk körülbelül egy órán keresztül. Amikor már fehér hab van a tetején, hozzáadjuk a paprikát és a sót. Ezután figyeljünk arra, hogy az edény szélére nehogy ráégjen a paprikás hab, mert keserű lehet tőle a leves.

Amikor készen van, szűrőkanállal kivesszük a halrészeket, megvárjuk, hogy valamelyest kihűljön, majd nagyon alaposan lefejtjük a húst a csontokról. A fejnél a pofa rész és a nyakrész az, ahol több húst találunk. A visszamaradt levet átpasszírozzuk, vagy szitán áttörjük, hogy a hagymadarabok teljesen szétessenek. A szálkás részt alaposan kinyomkodjuk, és a kész levet félrerakjuk.

A halgombóc

A lefejtett húst villával pépesítjük, hozzáadjuk a grízt, a tojást, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és újhagyma zöldet, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk és alaposan összekeverjük. A végén egy könnyen formázható keveréket kell kapnunk. Kb. fél órára félretesszük pihenni, hogy a gríz picit megdagadjon, majd forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük.

A tészta

A tojást és a 10 dkg lisztet alaposan összegyúrjuk, ameddig teljesen egységes és fényes lesz a tésztánk. Fél óráig letakarva, hűvös helyen pihentetjük, majd kinyújtjuk ízlés szerinti vastagságúra (tésztanyújtó gépet is használhatunk, de a nyújtófa is teljesen alkalmas, hiszen nem nagy a mennyiségünk), és szintén ízlésünktől függő méretűre vágjuk. Én a kissé vastagabbra (1-2 mm) és pici hasábokra vágott tésztát javaslom, ez hasonlít legjobban a megszokott gyufatésztához, de csinálhatunk szélesmetéltet is. A tésztát sós forrásban lévő vízben néhány perc alatt készre főzzük, a gombóccal együtt a tányérra szedjük, rámerjük a levet és már ehetjük is. Ízlés szerint szárított csípős paprikát, hegyes erős zöldpaprikát vagy akár citromot kínálhatunk hozzá.

‘Olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozatunk korábbi részei:

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version