Olcsó receptek 2000 forint alatt: paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő része:
Paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal
A káposzta kiváló és egészséges alapanyag, szinte egész évben rendelkezésre áll, még áprilisban is, amikor alig van más friss zöldség, ami szezonálisan elérhető lenne. Sok recept lesz majd a káposztával, a következő talán már a lucskos újkáposzta, melynek majd május vége körül jön el az ideje, amikor az új káposzta ára már normalizálódik, és a kapor is elérhető lesz a piacokon.
Paradicsomos káposztafőzelék

Felszerelés
- Nagylyukú reszelő
Hozzávalók
A főzelékhez:
- 1000 gramm fejes káposzta (300 Ft)
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb – 80 Ft)
- 4-5 ek paradicsompüré (300 Ft)
- 1 ek liszt (púpozott – 20 Ft)
- 1 gerezd fokhagyma (30 Ft)
- Só
- Bors
- Egész kömény
- Babérlevél
- Étolaj vagy zsír
A fasírthoz:
- 1 darab közepes sárgarépa (70 Ft)
- 300 gramm gomba (350 Ft)
- 1 fej vöröshagyma (80 Ft)
- 1 darab tojás (L-es – 80 Ft)
- 4 ek apró zabpehely (50 Ft)
- 1 szelet száraz kenyér
- Só
- Bors
- Pirospaprika
- Oregánó
- Cukor
A sütéshez:
- 1,5 dl étolaj (100 Ft)
Opcionális:
- Bármilyen más maradék zöldséget is belereszelhetünk a fasírtba karalábé, zeller, apróra vágott zellerszár, fehér répa, paszternák, csicsóka, cukkini stb.
Elkészítés
- Vágjuk fel az egyik hagymát, sózzuk és dinszteljük meg, amíg szép üveges nem lesz. Használhatunk olajat vagy zsírt is ízlés szerint.
- Közben a káposztát vágjuk fel kb. 2 cm-es kockákra. Amikor a hagyma készen van adjuk hozzá az egész köményt és pirítsuk azzal együtt egy percig, majd dobjuk rá a káposztát és sűrű keverés közben pirítsuk pár percig. Ha kicsit összeesett, öntsük fel kicsit kevesebb vízzel, mint ami ellepi, adjuk hozzá a babérlevelet és a borsot, és főzzük ameddig a káposzta puha nem lesz, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és jól keverjük el.
- Időközben készítsük el a rántást: két evőkanál olajon futtassunk meg egy gerezd fokhagymát majd adjuk hozza a lisztet, keverjük jól el és pirítsuk tovább egy percig.
- Merőkanállal vegyünk ki egy kevés paradicsomos levet a káposzta alól, húzzuk fel vele a rántást, keverjük el csomómentesen, öntsük hozzá a káposztához és forraljuk jól össze az egészet. Ízesítsük sóval, cukorral ízlés szerint.
Gombafasírt:
- A fasírthoz áztassuk be a száraz kenyeret, mossuk meg alaposan a hozzávalókat és nagylyukú reszelőn reszeljük le a répát és a gombát.
- Sózzuk le alaposan, keverjük el benne a sót és hagyjuk állni, hogy levet eresszen.
- Közben vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát, illetve ha van esetleg hagymazöldünk, medvehagymánk, akkor azokat is.
- Csavarjuk ki a zöldségeket, adjuk hozzá a hagymákat, 3 evőkanál zabpelyhet, a jól kicsavart száraz kenyeret, a tojást és a fűszereket. Az egészet keverjük alaposan össze és formázzunk lapos fasírtokat (kb. 12 db átlagos méretű fasírtot kellene kapnunk).
- Forgassuk ezeket bele a maradék zabpehelybe és közepes lángon süssük készre.