Töltött dagadó Borbás Marcsi módra: zamatos lesz a hús és ínycsiklandó a töltelék

A dagadó, vagyis a sertés hasaalja az egyik legjobban variálható alapanyag. Mivel tökéletes a zsír és hús aránya, ezért akár sültnek, akár darálva készítjük töltött káposztának, fasírtnak, biztosan ízletes és szaftos lesz az étel. Ha valami igazán kiadós és ünnepi ételre vágyunk, akkor válasszuk a töltött dagadót. Kétféle receptet is mutatunk: ünnepi, mindent bele és egy könnyű, zöldséges töltött dagadó Borbás Marcsi módra.
Hogyan kérjük a dagadót a hentestől, hogy könnyű dolgunk legyen?
Először is jó, ha tudjuk, hogy a sertéshús tele van b-vitaminnal, ami a fehérje és zsír háztartás megfelelő működését biztosítja, a B12 vitamint pedig az agy vitaminjának nevezik. A dagadó nemcsak tápláló, de kiadós is, hidegen is fogyasztható.
Borbás Marcsi azt tanácsolja, hogy a hentest kérjük meg, hogy a porcogót is vágja hozzá a dagadóhoz, így kapunk egy ék alakú húst, amit könnyű lesz megtölteni. A porcogós rész pedig azért felel, hogy jó szaftos legyen a hús.
Hozzávalók:
- egy dagadó
- egy sertésmáj
- 2 db tejbe áztatott zsemle
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só,bors
- friss majoranna
- friss petrezselyem
- 1 tk. mustár
- egy alma
- 2 tojás
Töltött dagadó Borbás Marcsi tippjeivel: erre figyeljünk a készítés során
- A zöldfűszerek frissen jók, lehetőség szerint majorannát is frissen használjuk, ne szárítva, sokkal ízletesebb lesz a töltelék
- Viszont a majorannából nem kell sok, mert nagyon karakteres
- Petrezselymet használhatunk bőven, elfér a töltelékben
- Belül ne sózzuk a dagadót, mert a töltelék is sós, elég kívül megsózni
- A dagadót fával vagy fémmel tűzzük össze a végén, mert a műanyag eszközök megolvadnak
- Figyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a húst, mert sülés közben megdagad a töltelék és szétdurranhat
- A legkönnyebben egy hosszú fém kanállal lehet betölteni a dagadóba a tölteléketi
- A legjobb, ha egy nagy fapálcával tűzzük végig a húst, szorosan, “láncöltéssel”, hogy ne folyjon ki a töltelék
- Sütés előtt egy papírtörlővel töröljük le a húst, mert ha a külsején maradt töltelék, az megég
Töltött dagadó Borbás Marcsi módra: a recept
A legbonyolultabb rész, hogy jól tűzzük össze a húst sütés előtt, hogy szépen megsüljön és ne folyjon ki a töltelék. Ha erre egyszer ráérzünk, a töltelék elkészítése már gyerekjáték.
- A két zsemlét áztassuk be annyi tejbe, amennyit felvesznek.
- A hozzávalókat vágjuk apróra és keverjük össze egy nagy tálban.
- A töltelékhez adjuk hozzá az 1 evőkanál mustárt, ez adja az étel savát.
- Az almát reszeljük le és keverjük a töltelékhez, ettől lesz jó laza.
- Adjuk hozzá a két tojást, ez fogja összetartani a tölteléket.
- Egy hosszú fém kanál segítségével töltsük be a jól összedolgozott tölteléket a dagadóba és belül ne sózzuk a húst, elég ízes a töltelék önmagában.
- Fapácával tűzzük össze a dagadó “zsebét” jó szorosan, így nem folyik ki a töltelék.
- Kenjük be sertészsírral a dagadót, sózzuk meg kívülről és helyezzük egy sertés zsírral kikent tepsibe.
- Zsír mehet bőven, mert ebből lesz a legjobb pecsenyezsír, amit aztán kenyérre kenhetünk.
- A dagadót 220 fokon süssük 10 percig, majd 160 fokon süssük másfél-két órán keresztül.
Dagadó könnyű, zöldséges töltelékkel
Ha a család nem szereti a májat vagy kipróbálnánk valami mást, akkor készítsük a tölteléket 15 dkg főtt kölesből, 15 dkg apróra vágott vargányából és egy-egy reszelt répából és cukkiniből. Keverjünk hozzá egy apróra vágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát, a zsemléket pedig kicserélhetjük kovászos vagy bármilyen, nem fehér lisztes kenyérre.
Ehhez azonban kell 3-4 tojás, hogy összefogja a tölteléket, és mehet is a dagadóba.