Töltött dagadó Borbás Marcsi módra: zamatos lesz a hús és ínycsiklandó a töltelék

A dagadó, vagyis a sertés hasaalja az egyik legjobban variálható alapanyag. Mivel tökéletes a zsír és hús aránya, ezért akár sültnek, akár darálva készítjük töltött káposztának, fasírtnak, biztosan ízletes és szaftos lesz az étel. Ha valami igazán kiadós és ünnepi ételre vágyunk, akkor válasszuk a töltött dagadót. Kétféle receptet is mutatunk: ünnepi, mindent bele és egy könnyű, zöldséges töltött dagadó Borbás Marcsi módra.

Hogyan kérjük a dagadót a hentestől, hogy könnyű dolgunk legyen?

Először is jó, ha tudjuk, hogy a sertéshús tele van b-vitaminnal, ami a fehérje és zsír háztartás megfelelő működését biztosítja, a B12 vitamint pedig az agy vitaminjának nevezik. A dagadó nemcsak tápláló, de kiadós is, hidegen is fogyasztható.

Borbás Marcsi azt tanácsolja, hogy a hentest kérjük meg, hogy a porcogót is vágja hozzá a dagadóhoz, így kapunk egy ék alakú húst, amit könnyű lesz megtölteni. A porcogós rész pedig azért felel, hogy jó szaftos legyen a hús.

Hozzávalók:

  • egy dagadó
  • egy sertésmáj
  • 2 db tejbe áztatott zsemle
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só,bors
  • friss majoranna
  • friss petrezselyem
  • 1 tk. mustár
  • egy alma
  • 2 tojás

Töltött dagadó Borbás Marcsi tippjeivel: erre figyeljünk a készítés során

  • A zöldfűszerek frissen jók, lehetőség szerint majorannát is frissen használjuk, ne szárítva, sokkal ízletesebb lesz a töltelék
  • Viszont a majorannából nem kell sok, mert nagyon karakteres
  • Petrezselymet használhatunk bőven, elfér a töltelékben
  • Belül ne sózzuk a dagadót, mert a töltelék is sós, elég kívül megsózni
  • A dagadót fával vagy fémmel tűzzük össze a végén, mert a műanyag eszközök megolvadnak
  • Figyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a húst, mert sülés közben megdagad a töltelék és szétdurranhat
  • A legkönnyebben egy hosszú fém kanállal lehet betölteni a dagadóba a tölteléketi
  • A legjobb, ha egy nagy fapálcával tűzzük végig a húst, szorosan, “láncöltéssel”, hogy ne folyjon ki a töltelék
  • Sütés előtt egy papírtörlővel töröljük le a húst, mert ha a külsején maradt töltelék, az megég

Töltött dagadó Borbás Marcsi módra: a recept

A legbonyolultabb rész, hogy jól tűzzük össze a húst sütés előtt, hogy szépen megsüljön és ne folyjon ki a töltelék. Ha erre egyszer ráérzünk, a töltelék elkészítése már gyerekjáték.

  1. A két zsemlét áztassuk be annyi tejbe, amennyit felvesznek.
  2. A hozzávalókat vágjuk apróra és keverjük össze egy nagy tálban.
  3. A töltelékhez adjuk hozzá az 1 evőkanál mustárt, ez adja az étel savát.
  4. Az almát reszeljük le és keverjük a töltelékhez, ettől lesz jó laza.
  5. Adjuk hozzá a két tojást, ez fogja összetartani a tölteléket.
  6. Egy hosszú fém kanál segítségével töltsük be a jól összedolgozott tölteléket a dagadóba és belül ne sózzuk a húst, elég ízes a töltelék önmagában.
  7. Fapácával tűzzük össze a dagadó “zsebét” jó szorosan, így nem folyik ki a töltelék.
  8. Kenjük be sertészsírral a dagadót, sózzuk meg kívülről és helyezzük egy sertés zsírral kikent tepsibe.
  9. Zsír mehet bőven, mert ebből lesz a legjobb pecsenyezsír, amit aztán kenyérre kenhetünk.
  10. A dagadót 220 fokon süssük 10 percig, majd 160 fokon süssük másfél-két órán keresztül.

Dagadó könnyű, zöldséges töltelékkel

Ha a család nem szereti a májat vagy kipróbálnánk valami mást, akkor készítsük a tölteléket 15 dkg főtt kölesből, 15 dkg apróra vágott vargányából és egy-egy reszelt répából és cukkiniből. Keverjünk hozzá egy apróra vágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát, a zsemléket pedig kicserélhetjük kovászos vagy bármilyen, nem fehér lisztes kenyérre.

Ehhez azonban kell 3-4 tojás, hogy összefogja a tölteléket, és mehet is a dagadóba.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.