Vegán kimchi recept: egészséges, egzotikus és egyszerű

Arról írtunk már cikket, hogyan lehet elkészíteni házilag a kimchit és hogy pontosan mit is jelent, milyen a savanyítási módja. Most megnézzük, milyen a vegán kimchi recept.

Nagy különbség nincsen közöttük, csak a halszószt kell helyettesítenünk valamilyen sós hozzávalóval. Több lehetőség közül választhatunk, mint a miso paszta, gochujang paszta, vagy paprikás miso, szójaszósz és zöldség alaplé.

A vegán kimchi receptje

Koreai pikáns savanyúság
Recept nyomtatása
Fogás savanyúság
Konyha ázsiai
Kulcsszavak kimchi, koreai, savanyúság

Felszerelés

  • Robotgép
  • Befőttes üveg/kimchi tárolóedény

Hozzávalók

A fő hozzávaló:

  • 1400 gramm kínai kel
  • 40 gramm

Zöldségek:

  • 200 gramm fehér retek
  • 1 szál répa
  • 2 szál újhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 cm gyömbér

Marinád:

  • 2 ek szójaszósz
  • 50 gramm chili pehely
  • 40 gramm piros paprikapor
  • 1 darab Nashi körte (vagy alma)

Rizspaszta:

  • 160 gramm víz
  • 2-3 ek rizsliszt
  • 2-3 ek cukor

Elkészítés

  • Vegán kimchihez vágjuk a káposztát kb 3 cm x 3 cm-es darabokra. (Az eredeti receptben a káposztát hosszában vágják fel és nagyobb darabokban dolgozzák fel. Így viszont több időbe telik a fermentálás folyamata).
  • Mossuk át, majd lecsepegtetés után tegyük egy edénybe, szórjuk rá a sót, forgassuk át és hagyjuk állni minimum fél órát. Időnként keverjük meg. A lényeg, hogy megpuhuljon a káposzta.
  • Következő lépésünk a rizspaszta elkészítése. Főzőedénybe öntsük bele a vizet, majd a rizslisztet. Forraljuk fel és kevergessük krémes masszává, végül a cukrot is adjuk hozzá. Tegyük félre hűlni.
  • Az újhagymát, a répát, a retket vágjuk vékony szeletekre. Tegyük őket egy tálba.
  • Robotgépben aprítsuk össze a vöröshagymát, gyömbért és fokhagymát, a nashi körtét/almát, chili pelyhet, paprikaport, szójaszószt, rizspasztát egy egységes masszává.
  • Amikor eléggé megpuhult a káposzta, mossuk át háromszor sima vízben, majd csepegtessük le. Ezt követően keverjük össze a felaprított zöldségekkel, majd a marináddal.
  • Helyezzük a kimchit fertőtlenített befőttes üvegbe, vagy kifejezett kimchi tárolóedénybe. Figyeljünk oda, hogy ne legyenek levegőbuborékok az edényben, jól nyomjuk le a zöldségeket. Ha kell egy kis sós vizet is ráönthetünk. Zárjuk le légmentesen.
  • Hagyjuk fermentálni egy hűvösebb szobában 2-3 napot vagy a hőmérséklettől függően egy hetet, hogy elkezdődjön a savanyodás. Annál savanyúbb lesz, minél több ideig fermentálódik. Ezután hűtőben tároljuk. Frissen, pár naposan is fogyasztható már. Idővel egyre savanyúbb lesz, mivel a hűtőben is folytatódik a savanyodás.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Haszonélvezeti jog és tulajdonjog – 10 tévhit, amit tudnod kell a haszonélvezeti jogról

Mikor erősebb a haszonélvezeti jog és mikor a tulajdonjog? 10 gyakori tévhit, amit tudnod kell a viták elkerülésére.

Eddig adómentes a SZÉP-kártya: 15% adót számolnak fel a határidő után

Nem biztos benne, meddig használhatja fel az egyenlegét "büntetés" nélkül? Segítünk!

Penészes a fal, húz a hideg? Így szüntesd meg a hőhidat

A hőhíd megszüntetése nem mindig giga felújításokkal indul. Ha érted, miért és hol hűl le a fal és csapódik le a pára, már kisebb, tudatos lépésekkel is sokat javíthatsz lakás komfortján.

Ki veheti fel az elhunyt utolsó havi nyugdíját és hogyan? Mutatjuk az összes tudnivalót

Nem csak az elhunyt utolsó havi nyugdíja körül sok a bizonytalanság, gyakran az is kérdés, be kell-e jelenteni valahol a halálesetet.

Mennyi idő alatt megy ki egy pohár sör és egy pohár bor? Táblázatban mutatjuk testsúly szerint

Saccolni lehet vele, de az életünket ne bízzuk az alkoholszint kalkulátorra.

Ezt tegye meg gyorsan, mielőtt megszűnik a Messenger végleg: csak pár perc az egész, nagyon egyszerű

Mostanában fel-felbukkan a hír az online térben, hogy a Facebook Messenger megszűnik, és ez sokakat megijeszt. Fontos tudni, hogy valójában csak a számítógépre telepített külön Messenger program szűnik meg hozzávetőlegesen 2025 december közepével.