Kimchi alaprecept: koreai csípős savanyúság fillérekből

A magyar konyhában is fontos helyet foglalnak el a savanyúságok, és nincs ez másként Koreában sem: a kimchi alaprecept az ő nemzeti csalamádéjuk (magyarosan írva is lehet: kimcsi) hoztuk el ma kedves olvasóinknak. Egyszerű és spórolós finomság.

Sok helyen lehet olvasni a kimchi alaprecept témájában, hogy ez tulajdonképpen nem egy konkrét ételt ír le, hanem egy technológiát. Úgy kell erre gondolni, mint mondjuk a kovászos uborka esetében. Nyilván nem kell külön recept a savanyított zöldparadicsomnak, ha ismerjük a technológiát az ubi révén. Sőt. A kimcsi inkább a csalamádéhoz áll közel, abból a szempontból, hogy a benne szerepeltetett zöldségek és arányuk is szabadon alakítható (ahány ház, annyi szokás), ahogy a csípősség-sósság vonalon is szabad a pálya.

Ami a kimcsinek alapból érdekessége, hogy nemcsak só, víz és csípős paprika van a levében, hanem rizskása és valamilyen tengeri összetevő is (halas vagy rákos vonulatok vannak). Lássuk akkor, mi is a kimchi alaprecept, amit bárki elkészíthet olcsón otthon is.

Kimchi alaprecept

A koreai csalamádé
Kimcsi vagy kimchi, a koreai csalamádé és annál több
Recept nyomtatása
Fogás savanyúság
Konyha ázsiai
Kulcsszavak kimchi, koreai, olcsó

Felszerelés

  • turmixgép
  • befőttes üveg

Hozzávalók

  • 1 fej kínai kel (nagyobb)
  • 3 darab sárgarépa (közepes)
  • 1 darab jégcsapretek (közepes)
  • 1 csokor újhagyma (zöldjével együtt)
  • 100 gramm nyers rizs
  • 50 gramm nyers gyömbér
  • 1 egész fej fokhagyma
  • Kristálycukor
  • Halszósz
  • Csili
  • (jódozatlan)

Elkészítés

  • A kimchi alaprecept készítésekor a kelkáposztát felcsíkozzuk, egy nagy edénybe tesszük és sós vízzel felöntjük úgy, hogy ellepje.
  • A felöntővízhez literenként 3-5 deka sót keverünk. A keveréket legalább 6 órát (vagy egy egész éjszakát) állni hagyjuk, majd a káposztákat kiszedjük és kicsavarjuk. A sóoldatot ne öntsük el, mert a végén kelleni fog.
  • A rizst vízben péppé főzzük, majd turmixban összepépesítjük a nyers fokhagymával és gyömbérrel. Kevés vizet adunk hozzá, ha szükséges. Keverjük bele a halszószt (vagy rákpasztát), a csilit és a cukrot.
  • Amíg a pépünk hűl, vágjuk össze a többi zöldséget, majd az egészet alaposan keverjük össze úgy, hogy a káposzta és a többi zöldség is bevonatot kapjon. Ha ez megvan, szorosan befőttesüvegekbe töltjük, a félretett sóoldattal felöntjük, majd lesúlyozzuk és lezárjuk.

Hogy meddig érdemes a kimcsit fermentálni, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek 1-2 napos szobahőmérsékleten tartás után 10 napos hűtős érlelést javasolnak, míg mások 7 nap konyhapultot és 7 nap hűtőszekrényt. Tehát nagyjából 2 hét alatt készül el. Az biztos, hogy addig nem érdemes hűtőbe tenni, amíg a tejsavas erjedés nem indul meg. Ezt az illat és a buborékképződés egyértelműen jelzi majd. Jó étvágyat!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kimaradt járat, észrevétel? Így tehet panaszt a BKK-nál, hogy reagáljanak is rá

Ha egy sofőr minden utas szeme előtt úgy csukja az ajtót, mint Bruce Willis egy akciófilmben, akkor ne csak a szomszédunknak panaszkodjunk.

Mikor nem kell visszafizetni az állami ösztöndíjat? 3 eset, amikor alanyi jogon jár

Nem kell visszafizetni az állami ösztöndíjat, ha határidőre oklevelet szerzel, 20 éven belül a támogatott tanulmányi idővel megegyező idejű hazai munkaviszonyt teljesítesz, illetve ha a törvény szerinti mentességek valamelyike rád is vonatkozik.

Ez volt vajon az utolsó nyarad, ami megint nem úgy sikerült?

Nyarak tudnak elmúlni úgy, hogy abban nagyon sok lehetőség benne ragad.

Ennyit vesz el tőled az állam: pár kattintás, és rögtön láthatod – online bérkalkulátor

Megnyugtató, ha pontosan tudjuk, mennyi pénz érkezik majd a számlánkra.

Nagyszülők, figyelem! 5 évvel tovább élnek, akik sokat unokáznak: 5 meglepő kutatási eredmény

Unokázni a világ egyik legjobb érzése és most a kutatások is számos előnyét mutatták ki.