Go Back

Kimchi alaprecept

A koreai csalamádé
Kimcsi vagy kimchi, a koreai csalamádé és annál több
Recept nyomtatása
Fogás savanyúság
Konyha ázsiai
Kulcsszavak kimchi, koreai, olcsó

Felszerelés

  • turmixgép
  • befőttes üveg

Hozzávalók

  • 1 fej kínai kel (nagyobb)
  • 3 darab sárgarépa (közepes)
  • 1 darab jégcsapretek (közepes)
  • 1 csokor újhagyma (zöldjével együtt)
  • 100 gramm nyers rizs
  • 50 gramm nyers gyömbér
  • 1 egész fej fokhagyma
  • Kristálycukor
  • Halszósz
  • Csili
  • (jódozatlan)

Elkészítés

  • A kimchi alaprecept készítésekor a kelkáposztát felcsíkozzuk, egy nagy edénybe tesszük és sós vízzel felöntjük úgy, hogy ellepje.
  • A felöntővízhez literenként 3-5 deka sót keverünk. A keveréket legalább 6 órát (vagy egy egész éjszakát) állni hagyjuk, majd a káposztákat kiszedjük és kicsavarjuk. A sóoldatot ne öntsük el, mert a végén kelleni fog.
  • A rizst vízben péppé főzzük, majd turmixban összepépesítjük a nyers fokhagymával és gyömbérrel. Kevés vizet adunk hozzá, ha szükséges. Keverjük bele a halszószt (vagy rákpasztát), a csilit és a cukrot.
  • Amíg a pépünk hűl, vágjuk össze a többi zöldséget, majd az egészet alaposan keverjük össze úgy, hogy a káposzta és a többi zöldség is bevonatot kapjon. Ha ez megvan, szorosan befőttesüvegekbe töltjük, a félretett sóoldattal felöntjük, majd lesúlyozzuk és lezárjuk.