Jönnek a vendégek, de se időnk, se kedvünk nagy sütkérezéshez? A bolti sós elég nagy zsákbamacska, vagy jó lesz, vagy száraz és seízű – általában az utóbbi. Ha mégiscsak házilag készítenénk valamit, akkor sem kell órákig a konyhában robotolni: leveles tésztából isteni finom és abbahagyhatatlan sajtos ropogóst süthetünk, ráadásul mindössze fél óránkba telik. Jöhet a recept?

Akár a barátok jönnek át, akár az anyós érkezik látogatóba, a házi készítésű csemegékkel nem lőhetünk mellé. Leveles tésztából rengeteg mindent süthetünk, könnyű meggyúrni. Szorít az idő? Akkor marad a bolti. Mindig jó, ha van a fagyasztóban egy csomaggal, pont az ilyen „megúszós” vendégvárások miatt.

A fagyasztott leveles tészta szobahőmérsékleten 5 óra alatt olvad ki. Hacsak nem készültünk elő – nem szoktunk –, tegyük csak nyugodtan mikróba. Állítsuk be a leolvasztó funkciót, majd helyezzük be a tésztát 5 percre. (Fontos, hogy ne állítsuk magasabb fokozatra, mert akkor sülni kezd, és nem fogjuk tudni formálni.) Ha kész, hagyjuk még egy keveset a mikróban, és csak utána kezdjük szétválasztani a lapokat.

Megoszlanak a vélemények, van, aki a teljesen kiolvasztott tésztával tud dolgozni, más jobb szereti, ha rugalmas, de még nem túl puha. Ez igazából rajtunk, az időn, na meg a mikrohullámú sütőn múlik. Van, amelyiknél 5 perc után is érezhetően kemény a leveles tészta, míg egy másiknál pont ennyi idő kell ahhoz, hogy formázható legyen. Tapasztaljuk ki, egy-két perc ide vagy oda nem nagyon számít.

És akkor a recept:

Abbahagyhatatlan sajtos ropogós 3 összetevőből

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 10 dkg sajt
  • 1 tojás

Elkészítés:

  • A mirelit leveles tésztát kiolvasztjuk. Ha ez megvan, a tésztát lisztes deszkára fektetjük, majd kinyújtjuk.
  • Felverjük a tojást, megkenjünk vele a tésztát.
  • Rászórjuk a sajtot, aztán kb. kétujjnyi vastag rudakra szeleteljük. (Lehet vastagabb is, ízlés kérdése. A lényeg, hogy könnyű, ropogós legyen.)
  • A rudakat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. 180 fokon aranyszínűre sütjük, nagyjából 10 perc alatt elkészül.

Hagyjuk kicsit hűlni, utána rögtön kínálhatjuk.

Maradék rizsből desszert? Igen, kétfélét is tudunk!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...