Mit csináljak gombából? 5 recept

Most vagyunk a gombaszezon kellős közepén, egyre több fajta gombából választhatunk a piacon és az üzletekben. Ha mi magunk is szeretünk gombászni és a hivatalos bevizsgálás szerint is ehető gombákat szedtünk, akkor jöhet a főzés: 5 könnyen elkészíthető recepttel adunk ötletet, hogy mit csinálj gombából.

Mitől lesz ízletes a gomba?

A gombát soha ne hámozzuk meg, mert a tápanyagok és a legintenzívebb ízanyagok is a kalapja alatt találhatóak. A földet puha kefével távolítsuk el a gombáról, majd folyóvíz alatt mossuk meg. Áztatni sem szabad, mert szivacsossá válik és tönkremegy a gomba állaga.

Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, aromás és izgalmas ételeket készíthetünk. Otthoni fine dining-ra fel!

Mit csináljak a gombából reggelire?

“Mindenmentes” gombapástétom

Hozzávalók: 

  • 50 dkg gomba
  • 6 dkg dió vagy kesudió
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors 1 kk kakukkfű
  • fűszerek ízlés szerint, illik hozzá a petrezselyem, kakukkfű és a szerecsendió, ki milyen ízvilágot szeret
  • 1 kk kókuszzsír

A diót vagy kesudiót pirítsuk meg serpenyőben, ez kb. 10 percet vesz igénybe. Ezalatt a hagymát és fokhagymát aprítsuk fel. Elsőként a vöröshagymát dinszteljük meg a kókuszzsíron, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. A fokhagyma gyorsan megég, ezért ahogy betettük a hagyma mellé, adhatjuk is hozzá a felszeletelt gombát. Amíg a gomba párolódik, daráljuk le a megpirított magokat. Végül az összes hozzávalót a fűszerek hozzáadásával turmixgépben pépesítsük.

Az alábbi gombás egytál könnyű és elegáns fogás: 

Vargányás rizottó

Hozzávalók:

  • 150 g vargánya gomba
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 260 g rizottó rizs
  • fél deci száraz fehérbor
  • másfél liter zöldség alaplé
  • 20 g petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 g vaj
  • 30 g parmezán sajt
  • só,bors

Az apróra vágott hagymát egy serpenyőben olajon pirítsuk meg. Ha megpirult, adjuk hozzá a rizst, főzzük együtt 2-3 percig, majd öntsük hozzá a fehérbort. Amikor a bor elpárolgott, adjuk a rizshez a zöldség alaplevet. Eközben szeleteljük fel a gombát, a fokhagymát és a petrezselymet, majd adjuk hozzá a rizshez és főzzük össze. Amikor megfőtt (kb. 18 perc a rizs főzési ideje) adjuk hozzá a vajat és a parmezánt majd sózzuk, borsozzuk. Akkor jó az állaga, ha krémes.

Mit csináljak gombából vacsorára? Gyors és laktató tésztaétel

Tejszínes gombás tészta csirkével 

  • 250 g barna csiperke gomba
  • 200 g tészta
  • 300 g csirkemellfilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 ml tejszín
  • 30 g parmezán sajt
  • 20 g vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors, rozmaring vagy szerecsendió

A tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. Vajon megpirítjuk a kockára vágott csirkemellet, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ha megpirult a csirke, felöntjük a fehérborral és elpárologtatjuk. A gombát külön serpenyőben pirítsuk meg és mielőtt a csirkéhez adnánk a tejszínt, keverjük bele a pirított gombát. A csirkét és a gombát forraljuk össze a tejszínnel, majd ebbe jöhet a tészta, a parmezán és ízlés szerint rozmaring vagy szerecsendió.

Az enoki gomba (téli fülőke) a japán és kínai konyha népszerű alapeleme, de nálunk is begyűjthető egészen kora tavaszig. Levesek egyik fő alkotóeleme. Mi most egy gyors és ízletes receptet mutatunk:

Enoki gomba tempurában fűszeres majonézzel

Hozzávalók: 

  • 600 g enoki gomba
  • 200g liszt
  • 200 g kukoricakeményítő
  • 4 dl jeges, szénsavas víz
  • só, bors, friss bazsalikom, citrom

Első lépésként az enoki gomba szálait a tönkje felett kétujjnyival vágjuk le, ezután öblítsük le víz alatt, majd egy papírtörlőn szárítsuk meg. A tempurához egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a keményítőt és a vizet. Sózzuk, borsozzuk és tegyük bele az aprított bazsalikomot. A tempura állaga akkor jó, ha kicsit hígabb, mint a palacsinta tészta. Ebbe a masszába mártsuk bele a gombákat és forró olajban süssük ropogósra. A fűszeres majonézhez keverjünk össze majonézt paradicsom szósszal, reszelt gyömbérrel és fokhagymával. A tempura bundás enoki gombát citrommal és majonézzel tálaljuk. 

Egyszerű és jól variálható gombaleves recept

Klasszikus gombaleves

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olaj
  • fél fej vöröshagyma apróra vágva
  • 25 dkg gomba
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 szál sárgarépa
  • só, bors, majoranna, babérlevél
  • piros paprika
  • két evőkanál tejföl
  • egy evőkanál liszt

A répákat karikázzuk fel, a hagymát vágjuk apróra, a gombát vágjuk tetszőleges szeletekre. Az olajon dinszteljük meg a hagymát, majd szórjuk rá a pirospaprikát. Ha úgy látjuk, hogy kezd odapirulni, adhatunk hozzá egy kis vizet is. Ezután jöhet a répa és a gomba, majd adjuk hozzá a fűszereket. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak. Amikor megfőttek a zöldségek, a lisztből és tejfölből habarást készítünk. Készíthetünk hozzá vajgaluskát is, ha szeretnénk.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.

Érdemes-e vakon követni a skandináv modellt? Meglepő dolgokat mondott egy szakértő

Sokan követnék a dán nevelési módszert, de egy szakértő most árnyalta a képet. Vajon tényleg boldogabbak a skandináv gyerekek?