A túrógombóc mindenki gyerekkori kedvence. Mivel azonban az utóbbi időben a túró ára döbbenetesen magas lett, kétszer meggondoljuk, hogy egy bableves után összedobjuk-e még a családnak. Nem ciki a nagyanyáink praktikáihoz fordulni ilyenkor – hamis túrógombócra fel!
Ez a változat tulajdonképpen egy zsemlemorzsába forgatott, keményebb tejbegríz, némi túróval, ami kicsit lazábbá, remegősebbé teszi. Az egyes élelmiszerláncok sajátmárkás túrói között találunk egész szerény árú terméket, és ebbe a gombócba egy egész kevés is elég. A mennyiség egyébként emelhető, minél több a túró annál remegősebb, minél kevesebb a gríz, annál lágyabb az eredmény – csak arra vigyázzunk, hogy azért össze tudjuk állítani őket!
Ráadásul ennek a verziónak előnyére írható, hogy pikk-pakk kész van, és nem kell a gombócokat főzőcskézni – szóval nemcsak a pénzünkön, de az időnkön is spórolhatunk!
Mi kell a hamis túrógombócba?
- 5 dl tej
- 12 dkg búzadara
- 15 dkg túró
- 3 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 0,5 citrom héja
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 5-8 dkg zsemlemorzsa
Hogyan készül a hamis túrógombóc?
- A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a sima és a vaníliás cukrot, belereszeljük a citromhéjat, lassan, folyamatosan kevergetve beleöntjük a búzadarát, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
- Ha kész, lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, míg langyosra hűl, és belekeverjük a túrót.
- Ha már hozzá tudunk nyúlni, akkor vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.
- Míg a gríz hűl, egy serpenyőben felolvasztjuk a napraforgóolajat, hozzászórjuk a zsemlemorzsát, és időnként megkeverve arany színűre pirítjuk.
- Ha kész, a gombócokat a meleg morzsába forgatjuk, és tejföllel, porcukorral vagy málnaszörppel, esetleg lekvárral tálaljuk.