Nagyon szeretjük a kávét. Naponta akár 3 duplát is megiszunk, és ez bizony azt jelenti, hogy a negyedkilós csomag néhány nap alatt elfogy. A legjobb minőségű, szupermarketben kapható kávék kilónkénti ára 15 ezer forint fölött van, vagyis a 250 grammos nagyjából 4000 forint. Ez igen drága, kevesen engedhetik meg maguknak ezt a luxust.
Csakhogy az sem tekinthető hatékony spórolásnak, ha olyan kávét iszunk, amitől fáj a hasunk, kiugrik a szívünk, a színe leginkább a pocsolyára hasonlít, az ízének pedig konkrétan nincs élvezeti értéke. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a pénzt kiadtuk, de nem kaptuk meg érte, amit akartunk: finom és élénkítő italt.
Akkor járunk tehát a legjobban, ha nem a legolcsóbb és nem is a legdrágább kávék között nézünk szét, hanem valahol középtájon. Érdemes a Magyarországon régóta kapható, mindenki által ismert típusoktól kicsit távolabb nézni, kipróbálni valami mást, valami jobbat. A nagyon ismert márkák ugyanis sokszor éppen azért túlárazottak, mert a vásárlók bíznak benne, hogy jót kapnak, hiszen gyerekkorukból is emlékeznek rá. Aztán kapnak valamit, és azt hiszik, hogy jó. Pedig dehogy.
Az én titkos favoritom a Tchibo Espresso Sicilia Style, ami egy sötét, testes, nem savanyú, sokoldalúan használható kávé a középkategóriában. Kilónkénti ára nagyjából 7500 forint (a negyedkilós csomag 1800 körül), vagyis feleannyiba kerül, mint az Illy, egy kicsit olcsóbb, mint a Dallmayr és kicsit drágább az Omnia Baristánál. De az utóbbi kettőnél lényegesen finomabb, még akkor is, ha nincs különösebben jó kávégépünk.