Megéri baracklekvárt eltenni?

Akármi lesz a számítás vége, a válasz feltétlenül igen, mert a lenti receptet követve olyan baracklekvárt kapunk, aminek egy bolti sem ér a nyomába.

A baracklekvár a szilva mellett létfontosságú. Rákóczi túrós, diós tészta, császármorzsa, zserbó, fánk, mit hagytam ki? Kötelező alapanyag, mindig kell belőle a kamrába. Közeledik a szezon, sőt, már lehet kapni lekvárnak való sárgabarackot.

Mitől lesz jó egy lekvár?

A bolti lekvárok amúgy azért pocsékok mert zselésítővel van lekvárrá főzve a víz, a cukor és kevés gyümölcs. Arányaik egy kivétellel 50-60 g gyümölcs/100 g termék, amit úgy kell érteni, hogy 50 g friss gyümölcs. Amikor a lenti receptem alapján főzöl egy korrekt lekvárt, a végeredmény kb úgy néz ki hogy 100-130 g gyümölcs+50 g cukor = 100 g lekvár. Nagyon nem mindegy, mert az íz a gyümölcsben van, amikor magad főzöd, elfő a víz, a végeredményben sokkal több íz lesz, mint egy ilyen bolti, feleannyi gyümölcsöt tartalmazó valamiben.

A bolti árak

Schwartau Extra sárgabaracklekvár 340 g (50 g gyümölcs/100g termék): 3 997Ft/kg

Tesco sárgabaracklekvár 450 g (50 g gyümölcs/100g termék): 1398 ft/kg

Pacific prémium kajszibarack lekvár 265 g (100 g gyümölcs/100 g termék): 4525 ft/kg

Óceán prémium sárgabarack lekvár 400 g (60 g gyümölcs/100 g termék): 1898 ft/kg

S-BUDGET sárgabarack lekvár 650 G (60 g gyümölcs/100 g termék): 860 ft/kg

A házi lekvár ára

Sárgabarack lekvárnakvaló már most van 600 ft/kg áron ládával, piacokon 7000-3000 forint között kapható, így 700 forinttal számoltunk. Szedd magad és saját barackfa keretein belül egy az ár lehet majd alacsonyabb. Az alábbi mennyiség nagyjából 1 kg lekvárt ad:

1 kg kimagozott sárgabarack (kb. 1,2 kg barack szükséges hozzá): 840 ft
1/2 kg cukor: 115 ft
1 citrom: 200 ft

Az üveget és a lapkát szedjétek össze ingyen, komolyan.

Összesen: 1155 ft/kg

Ha olyan minőségben számolunk mind a bolti termékek:

1/2 kg kimagozott sárgabarack (kb. 0,6 kg barack szükséges hozzá): 420 ft
1/2 kg cukor: 115 ft

10 g pektin: 160 ft

Összesen: 695 ft/kg

Gagyi lekvárt feltétlenül megéri befőzni, de igazán jó, korrekt gyümölcstartalmút is, mert ami boltiban ennyi gyümölcsöt tartalmaz, az négyszer ennyibe kerül.

Recept

  • 1 kg kimagozott sárgabarack
  • A kimagozott gyümölcs súlyának fele mennyiségű cukor. Ez a mennyiség ízlés és a felhasznált gyümölcs kérdése, mivel a tartósságot nem befolyásolja, ez magánügy.
  • 1 citrom frissen facsart leve (RETTENETESEN FONTOS!)
  • 1 csipet só

A magozást mosás után, lábos felett végzem így az értékes levek nem vesznek kárba. 

A cukrot annyi vízzel, ami ellepi, egy lábosba öntöm, felforralom amíg elolvad teljesen a cukor. Rászórom a gyümölcsöt, sózom és alacsony lángon, fedő nélkül elkezdem főzni. Ha nagyon száraz, annyi vizet öntök hozzá hogy tudjon lassan főni, ne égjen le. Figyelek rá, sűrűn megkeverem, ha nagyon száraz, adok hozzá pici vizet. Egy löttyintés pálinka, konyak, viszki nagyon jót tesz neki!

Mindeközben egy másik lábosban annyi vízbe rakom az alaposan elmosott befőttesüvegeket és lapkákat és fedőket, a csipeszt, a merőkanalat, a kanalat és a tölcsért ami ellepi és elkezdem főzni. A forrástól számítva 30 percig főnek, és ha akkor a lekvár még nem áll készen, egészen addig lehet ezeket főzni, amíg megtöltjük a lekvárral. Ha ez csak holnap következik be, újra kell sterilizálni az eszközöket. Mosogatógépben is elvégezhető művelet.

A lekvár akkor van kész, amikor állaga sűrű, hólyagos buborékokkal forr, ez 1 órán belül megtörténik, kivéve a szurok stílusú klasszikus szilvalekvárt, amit cukor nélkül főznek egy napig, ezt majd külön tárgyaljuk. Van, aki darabosan szereti, van, aki pépesen, botmixerrel pépesítse. Linzerbe, islerbe pépesen, pitébe, kenyérre darabosan jobb. 

A citromlevet akkor adom hozzá, amikor már majdnem kész, 10 percig még főzöm vele. Ez a sav majd kiemeli az édességet, rendkívül fontos lépés!

A sterilizált üveget egy csipesszel kiveszem a forró vízből, a vizet visszaöntöm belőle a lábosba, az üveget a konyharuhával kibélelt kezembe rakom. Beleöntöm/kanalazom a lekvárt, legyen csurig. A csipesszel kiveszek egy lapkát, konyharuhás kézzel megfogom, jól rácsavarom az üvegre, csutkára szorítom, és fejjel lefelé lerakom a pultra.

Amikor minden üveg kész, a lábost elmosom, az aljában 3 ujjnyi vizet forralok a fejjel lefelé álló üvegeket belerakom, fedő alatt 30 percig forralom, vigyázok, nehogy elforrja a vizet. Ezt nem lehet elodázni és kihűlt lekvárokkal elvégezni, töltés után, még forrón kell. Amikor kész és a lábos már nem tűzforró, csak meleg, az egész csomagot körbetekerem takarókkal és egy fotelba dugom, hogy minél lassabban hűljön ki.

Tárolás hűvös sötét helyen a talpára visszaállítva, kibontás után 4 fokos hűtőszekrényben 1-2 hétig eláll. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Vicces locsolóversek: ha úgy akarsz locsolni, ahogy senki más

Húsvétot ünneplő emberek egy hatalmas díszes, színes tojással

Ittas vezetésért járó büntetések listája: brutális összeget fizet, aki egy pohár sör után vezet

Egy sör nem sör? Pedig az ittas vezetésért kiszabott büntetési tételek nem ezt mutatják!

Ingyenes utazás a Volánbuszokon: sokan nem tudják, hogy nekik is jár a kedvezmény – Mutatjuk a listát

Meglepően sokféle kedvezmény van, egyáltalán nem csak a nyugdíjasokra vagy a diákokra vonatkozik

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.