Megéri eperlekvárt házilag befőzni?

A leggyengébb minőségű, 50% körüli gyümölcstartalommal rendelkező eperdzsemek is közel 2000 forintba kerülnek kilónként, de az eper is rettenetesen drága, így jogosan merül fel a kérdés, megéri nekiállni? Kiszámoltuk!

Mennyi gyümölcsből készül a lekvár?

Egy sűrítőanyagok nélkül eltett, a gyümölcs víztartalmának lassú elfőzésével készített, igazi, tömény és fantasztikus eperlekvár kihozatala kriminális, 1 kg kész eperlekvárhoz nagyjából 1 kg eperre, és 1/2 kg cukorra van szükségünk. A sűrítőanyagos dzsem máshogy működik, ott akár 1/2 kg eper, sok pektin, 25 dkg cukor és víz segítségével is tudunk előállítani valamit, de az olyan is lesz, híg zselés dolog, ezzel most nem foglalkozunk, maradjunk a lekvárnál.

A lekvár pontos elkészítését a matek után írjuk le.

1 kg lekvár házi elkészítésének ára

Május elején-közepén fóliás eper van a piacon, befőzéssel meg kell várni a szabadföldit és termelői piacon venni ládával, ez a legolcsóbb forrás. Egyelőre ezt becsülni tudjuk, a tavalyi árakból, ebben a pillanatban 2000 ft/kg körül mozog ez az ár, ilyenkor még türelemmel kell lenni, az ár május közepén fog csökkenni, tavaly 800 forintért könnyen lehetett extra minőségű szabadföldi epret vásárolni, idén kerekítsük fel 1000 forintra, infláció van.

  • 1 kg eper: 1000 ft
  • 1/2 kg cukor: 115 ft
  • 1 db citrom: 180 ft
  • 1 db 720/750 ml befőttesüveg lapkával (ezt nem feltétlenül megvesszük, hanem eltesszük évközben/elkunyeráljuk másoktól, akik elteszik): 250 ft

Az egy óra gáz/áramfogyasztást mindenki tegye hozzá az eszköznek és a területi árnak megfelelően, nem jelentős összeg, pláne, mert az újrahasznosított befőttesüvegekkel bőven ki lehet váltani.

1545 ft/kg a házi eperlekvár ára

A bolti, fenti lekvárunknak megfelelő gyümölcsaránnyal készített, nagyjából annak megfeleletethető minőségű lekvárok ára. Csak nagyjából, mert szerintem minden bolti lekvár fényévekkel marad el egy jól kiválogatott gyümölcsökből készült otthonitól, nem lesz soha olyan tiszta az íze, legfeljebb a legkézművesebb termékek vetekedhetnek vele.

Az fontos, hogy a piacon alig van ilyen termék, csak az 50%-os dzsemek, és azok is drágábbak, mint a 100%-os házi lekvárunk, minimum 1800 forintba kerülnek, de inkább 3-5000-be. A széles körben elérhető termékek között ennyi LEKVÁRT találtunk. Röhej.:

  • Pacific premium 3543 ft/kg

Lekvár elkészítése

  • 1 kg tisztára mosott, lecsumázott eper
  • 1/2 kg cukor
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 1 csipet só

A gyümölcsöt felezem/negyedelem, a cukrot annyi vízzel, ami ellepi, egy lábosba öntöm, forralom, amíg elolvad teljesen a cukor. Rászórom a gyümölcsöt, sózom és alacsony lángon, fedő nélkül elkezdem főzni. Ha nagyon száraz, annyi vizet öntök hozzá hogy tudjon lassan főni, ne égjen le. Figyelek rá, sűrűn megkeverem, ha nagyon száraz, adok hozzá pici vizet. Egy löttyintés pálinka, konyak, viszki nagyon jót tesz neki!

Mindeközben egy másik lábosban annyi vízbe rakom az alaposan elmosott befőttesüvegeket és lapkákat, egy nagy csipeszt, egy merőkanalat, egy evőkanalat és egy tölcsért, ami ellepi, és elkezdem főzni. A forrástól számítva 30 percig főnek, és ha akkor a lekvár még nem áll készen, egészen addig lehet ezeket főzni, amíg megtöltjük a lekvárral. Mosogatógépben is elvégezhető művelet.

A lekvár akkor van kész, amikor állaga sűrű, hólyagos buborékokkal forr, ez úgy 1 órán belül megtörténik. Van, aki darabosan szereti, van, aki pépesen, botmixerrel pépesítse. Linzerbe, islerbe pépesen, pitébe, kenyérre darabosan jobb. 

A citromlevet akkor adom hozzá, amikor már majdnem kész, 10 percig még főzöm vele. Ez a sav majd kiemeli az édességet, rendkívül fontos lépés!

A sterilizált üveget egy csipesszel kiveszem a forró vízből, a vizet visszaöntöm belőle a lábosba, az üveget a konyharuhával kibélelt kezembe rakom. Beleöntöm/kanalazom a lekvárt, legyen csurig. A csipesszel kiveszek egy lapkát, konyharuhás kézzel megfogom, jól rácsavarom az üvegre, csutkára szorítom, és fejjel lefelé lerakom a pultra.

Amikor minden üveg kész, a lábost elmosom, az aljában 3 ujjnyi vizet forralok, a fejjel lefelé álló üvegeket belerakom, fedő alatt 30 percig forralom, vigyázok, nehogy elforrja a vizet. Ezt nem lehet elodázni és kihűlt lekvárokkal elvégezni, töltés után, még forrón kell. Amikor kész és a lábos már nem tűzforró, csak meleg, az egész csomagot körbetekerem takarókkal és egy fotelba dugom, hogy minél lassabban hűljön ki.

Tárolás hűvös sötét helyen a talpára visszaállítva, kibontás után 4 fokos hűtőszekrényben 1-2 hétig eláll. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ingyenes utazás a Volánbuszokon: sokan nem tudják, hogy nekik is jár a kedvezmény – Mutatjuk a listát

Meglepően sokféle kedvezmény van, egyáltalán nem csak a nyugdíjasokra vagy a diákokra vonatkozik

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...