A szuperolcsó termékeket kínáló webáruház csak néhány hónapja tört be a hazai piacra, de máris letarolta: február elején a Temu vásárlószámban már az Alza előtt állt, és csak az eMAG előzte meg. A hazai e-kereskedők finoman szólva sem örülnek a Temu térhódításának, pláne, hogy szerintük igencsak megkérdőjelezhető módszerekkel sikerült befutni. Az egyik legnagyobb e-kereskedői szövetségnél mostanra telt be a pohár: felnyomják a Temut a versenyhivatalnál.

A Temu manapság szinte megkerülhetetlen: hirdetéseivel elárasztja a közösségi médiát, hihetetlenül olcsó termékei mindenhol ott vannak. Konkrétan annyira filléres árakon kínálják a portékát, hogy hosszú távon ezt fenntartani lehetetlen, az üzletnek be kellene dőlnie. Csakhogy nem dől, hasít: igaz, hogy még csak rövid ideje jelent meg a magyar piacon, máris sikerült leköröznie az Alzát. Az eMag még állja a sarat, de ki tudja, meddig, hiszen az emberek pénztárcája még nemigen heverte ki az elmúlt két év drágulás-cunamiját.

Korábban írtunk már arról, milyen termékeket vásárolhatunk a Temuról, mennyiért, hogyan lehet fizetni és a többi. Nemrégiben nyugtalanító hírek láttak napvilágot, ami miatt az ember kétszer is meggondolja, megéri-e innen rendelni. Jogvédők szerint esélyes, hogy az elérhető áru egy részét kényszermunka útján állítják elő. Utóbb ezeket a vádakat a cég igyekezett cáfolni, viszont felvetődik a kérdés, hogy aki több tízezer beszállítóval áll kapcsolatban, az hogyan képes ellenőrizni, hogy mindenhol minden a legnagyobb rendben történik. Nyilván sehogy.

Bepanaszolták a Temut a GVH-nál

A Temu tehát több szempontból is problémás. A hazai e-kereskedők szempontjából pl. azért, mert elhódítja a vásárlóikat. A magyar piacból gyorsan és nagyot harapó vállalat ellen elsőként az Ecommerce Hungary szállt harcba:

Az egyik legnagyobb hazai e-kereskedői szövetség, az Ecommerce Hungary bejelentette, hogy a szövetség egy versenyhivatali beadványt készít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számára, melyben felsorolja a Temu vélt jogsértéseitírja a hwsw.hu. A szövetség alelnöke szerint rengeteg a jogsértés, amik miatt egy magyar cég már biztosan megütötte volna a bokáját. Az Ecommerce Hungary alelnöke nem mondott konkrét példákat, ugyanakkor elmondta, hogy a csatlakozni kívánó kereskedők a beadványból pontosan tájékozódhatnak a részletekről.

Érdekesség, hogy GVH jelezte a hwsw-nek, hogy összesen egyetlen fogyasztói panasz érkezett a hatósághoz a Temu működése kapcsán, ez azonban nem tartozott a GVH hatáskörébe.

Ismét reagált a Temu: tagadja a magyar e-kereskedők vádjait

A kínai webshop a kelet-európai sajtóügynökségén keresztül reagált:

„A Temu eltökélt abban, hogy megfeleljen minden olyan ország törvényi szabályozásainak, melyben működik.” Korábban a HVG-hez is eljuttattak egy közleményt, amelyben a vállalat leszögezte, hogy beszállítóinak minden iparági szabályozásnak és egyéb előírásnak meg kell felelniük, a felhasználói adatok kezelése pedig csak azzal a céllal történik, hogy „a vállalat e-kereskedelmi szolgáltatást nyújtson vásárlóinak”.

Amire feltétlenül figyelj, ha a Temuról rendelsz

Nemrégiben írtunk arról, milyen módszerekkel próbálják meg becsapni a gyanútlan vásárlót a webshopon. A különböző kedvezményekkel, kuponokkal csak óvatosan, de annak is nézzünk alaposan utána, hogy a kinézett termék tényleg az-e, aminek állítják, és nem valami gagyi koppintás. Részletek a cikkben.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...