Nagyon nehezen jövünk ki a hó végén

A magyarok negyede kevesebbet keres annál, ami a szűkös megélhetéshez szükséges. Több mint felének pedig nincs elég jövedelme az átlagos életvitelhez – írja a 24.hu az Egyensúly Intézet friss kutatása alapján.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar felnőtt lakosság majdnem 30 százaléka nem tudna kifizetni egy 100 ezer forintos hirtelen kiadást. 42 százalék azt mondta, hogy meg tudná oldani saját erőből, de gondot okozna. Mindössze a lakosság negyede állította, hogy nem ütne lyukat a családi kasszán egy ilyen váratlan kiadás. Az időseknek sokkal nagyobb problémát okoznak, ők sokkal rosszabbul állnak anyagilag. A 60 év felettiek 38 százalékának lenne ilyen problémája.

Rengetegen nem keresnek annyit, amennyi a szűkös megélhetéshez szükséges. Segítség nélkül nem jönnek ki a hó végén.

A megkérdezettek 27 százaléka keres kevesebbet nettó 200 ezer forintnál. Ez azt bizonyítja, hogy minden negyedik magyar nem keres annyi pénzt, hogy házastársa, családtagjai segítsége nélkül kijöjjön a hó végén. Ez rengeteg ember.

A lakosság másik negyede (26 százalék) nettó 350 ezer forint alatt keres. Tehát a népesség több mint fele nem keres annyit, hogy átlagos életszínvonalon élhessen.

Ahhoz, hogy valaki átlagos életszínvonalon élhessen 350-500 ezer forint között kell keresni. Ennyit viszont a magyaroknak mindössze 10 százaléka visz haza. Ráadásul csupán 4% keres havi nettó 500 ezer felett.

A háztartások majdnem fele nehézségek árán jön ki a hó végén

A háztartások 43 százaléka csupán kisebb nehézségek árán tudja finanszírozni a szokásos kiadásait – írja a 24.hu. 7 százaléknak nagy, 17 százalékának pedig közepes nehézséget okoz. Szóval a háztartásoknak jóval több mint a felének (67%) valamilyen gondot okoz a napi kiadáok fedezése.

Alig van olyan háztartás hazánkban, amelyiknek semmilyen gondot nem okoz a napi kiadások fedezése: csak 1 százalék azok aránya, akik nagyon könnyen kifizetik, amit kell. 26 százalék pedig csak viszonylag fizeti ki könnyen.

A felmérésben azt is megkérdezték a válaszadóktól, szerintük a következő három hónapban emelkedni vagy csökkenni fog a háztartásuk havi bevétele? A legnagyobb része (68%) azt válaszolta, hogy nem várnak változást. A második legnagyobb része (17%) sajnos csökkenésre számít. Tehát a magyarok 85 százaléka arra számít, nem fog javulni, vagy egyenesen romlani fog az anyagio helyzete a közeljövőben.

A felmérésben konkrét dolgokra is rákérdeztek, például arra, hogy a következő három hónapban megengedhetik-e maguknak, hogy legalább minden második nap húst vagy halat egyenek. A lakosság 58 százaléka válaszolt erre igennel, ami 15 százalékponttal magasabb, mint 2022 novemberében, ugyanakkor a 60 év felettiek esetében ez az arány érezhetően alacsonyabb (45 százalék).

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor jönnek az új KRESZ-szabályok? Nagy változás készül, mutatjuk, mire számíthatunk

Lázár János építési és közlekedési miniszter nyújtja be javaslatot a KRESZ, valamint a közlekedési szabályrendszer megreformálására. A javaslattételt a kapcsolódó tudományos tartalmak áttekintése, továbbá...

Kerti tó házilag: töredékáron elkészül, ha te csinálod

Sokak számára a kertészkedés, barkácsolás jelenti a kikapcsolódást. Egy kisebb tó kertünk dísze lehet, ha megfelelően alakítjuk ki - nyilván nem elég egy lyukat...

Mit kell vinni a kórházba? Részletes lista, hogy ne érjen meglepetés

Készen kell állnunk a váratlan helyzetekre: bármikor előfordulhat, hogy egy családtagunk rosszul lesz és kórházba kerül. Jól jön, ha az embernek van egy külön...