Bár elhúzódott a meleg idő november elejéig, mostanra azonban úgy tűnik, hogy közeledik a tél. Havazást egyelőre nem jósolnak, de nem is érdemes megvárni az első fagyot a téli gumi felrakásával. A hivatalos ajánlás szerint 7 fokban már téli gumit kellene használni, ha pedig tartósan ez alá csökkent a hőmérséklet, ne késlekedjünk tovább. Segítünk olcsó téli gumi körképünkkel: most még időben vagyunk a cserével, mutatjuk a legjobb gumiabroncsokat, a legjobb áron.

Miért fontos a téli gumi?

Téves elképzelés, hogy ha nem esik a hó, nem is kell gumit cserélni. Tartósan hideg időben – tehát 7 fok alatt – megváltozik az autógumi szerkezete és olyan gumiabroncsra van szükség, amely képes alkalmazkodni a hideg időjáráshoz. A nyári gumik hideg időben rideggé, merevvé válnak és jelentősen csökken a tapadási képességük. Ezáltal száraz, de hideg időben is életveszélyessé válhat, ha nyári gumit használunk. 

A téli gumi speciális összetétele és kialakítása miatt sokkal mélyebben barázdált, ezért sokkal jobb tapadást és fékutat biztosít a hideg vagy havas úton is. Emellett olyan anyagból készül, amely tartós hidegben sem válik rideggé, ugyanúgy képes tapadni az úttesthez.

Ha spórolási szempontból ódzkodunk beruházni egy téli gumi szettre, az alábbiakat azért gondoljuk át. Egyrészt, ha az autógumikat évszaknak megfelelően váltogatjuk, akkor kevésbé kopnak majd és sokkal tovább használhatjuk a gumiabroncsokat, ez akár éveket is jelenthet a használatban. Elég egy kisebb koccanás a csúszós utakon, a javíttatási költségekkel már ott tartunk, mintha beruháztunk volna egy új téli gumi szettre.

Melyik a jó téli gumi, csak drágát érdemes venni?

Az ADAC idén a városi terepjárókhoz való abroncsokat tesztelte, a tavalyi tesztje során nézte végig a széles körben elterjedt kisautókhoz való gumiabroncsokat. 

Az élmezőnyt mindkét teszt során a Dunlop, a Michelin, a Goodyear és a Continental gumik alkotják – ha valamilyen csoda folytán jutányos áron lehet hozzájutni, egy perc hezitálást sem javaslunk. De nézzük a középmezőnyt: megfizethetőek és a teszt során is megfelelőnek, biztonságosnak érzékelték a használatukat téli időjárási viszonyok között. A középmezőnybe tartoznak a Fulda, Vredestein, Kleber, Firestone, Nokian és a Hankook abroncsok is. 

Olcsó téli gumi körkép

Mi most  a 185/65 R15 méretű téli gumiabroncsokat vettük alapul, amelyek a legelterjedtebb kisautókhoz valók, pl. Opel Corsa.nIlyen paraméterekkel, téli időjáráshoz az alábbi gumiabroncsokat találjuk a legjobb ár-érték arányban:

  • Vredestein Wintrac 22.454 forint
  • Hankook Winter ICEPT RS3 W462  21.208 forint

Plusz tipp: szerelési és tárolási akciók

Sok autószerviz kínál autógumi szerelési akció mellé kedvezményes tárolást is. Ha nem tudjuk otthon eltenni vagy már nem fér a pincébe a nyári gumi szett, akkor most érdemes a téli gumi szerelés során szezonális tárolást is kérni. Az árak változóak műhelyenként, de nagyjából 13.000-15.000 forint tárolási díjjal számolhatunk egy teljes szezonra, a teljes téli (vagy nyári) gumi szettre.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...