Mint minden más, az autópályamatricák is brutálisan megdrágultak az utóbbi időben. A 19 (vár)megyében csak kevés ingyenes autópálya szakasz van, a legtöbb helyen nem ússzuk meg fizetés nélkül. Érdekes, hogy más országokban mennyivel olcsóbb az autópályák használati díja, mint itthon – persze olyan is akad, ahol jóval drágább. Most mutatjuk az ingyenes autópálya szakaszok listáját!

Baranya vármegye

Baranyában két autópálya is fut, az M6-os és az M60-as. Utóbbinak Pécstől kezdődő szakasza, ugyan nagyon rövid szakaszon, az 58-as utat keresztező részig díjmentesen igénybevetető. Innentől viszont mindenhol fizetni kell. Az M6-oson Bátaszékig érvényes a vármegyei e-matrica, azonban utána szükséges venni másikat.

Bács-Kiskun vármegye

Annak ellenére, hogy érintik az M8-as és az M9-es gyorsforgalmi szakaszok, ezek ingyenesen használhatók. Azonban a vármegyét keresztül szelő M5-ös autópálya észak felé egészen Örkényig, dél felé pedig Kistelekig e-matricát igényel.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Az M30-as az északi határig végig fizetős, egyetlen kis, rövid szakasz kivételével, azonban a Miskolc-észak és Miskolc-dél csomópontokat összekötő szakasz díjmenetesen igénybe vehető. A BAZ-vármegyei matrica pedig Füzesabonytól Polgárig az M3-as miatt végig szükséges.

Csongrád-Csanád vármegye

Az M5 több szakaszán is fizetnünk kell az autópálya igénybe vételéért, például a Kiskunfélegyháza-dél és a röszkei határátkelő között van. A másik fizetős szakasz az M43-as gyorsforgalmi útszakaszra vonatkozik, mely a Szeged-észak csomópontnál kezdődik és a nagylaki határátkelőnél ér véget.

Fejér vármegye

Mindössze egyetlen egy ingyenes autópálya szakasz van, ez az M8-as Dunaújváros környékén. Az M6-os fizetős Paks-észak és Százhalombatta-észak között, az M7 pedig Balatonvilágos és Pusztazámor között. Az M1-es egy része is Fejérben van, Tatabánya-Óváros és Herceghalom között ezért is fizetni kell.

Győr-Moson-Sopron vármegye

Ha az M85-ösön akarunk haladni, akkor nyert ügyünk van, mert ez is az ingyenes autópálya szakaszok közé tartozik, azonban a legtöbb másik szakasz fizetős. A nagy mennyiségű gyorsforgalmi utak miatt a legtöbb út egyébként fizetős.

Hajdú-Bihar vármegye

Sok jó hírünk itt nincs, hiszen egyáltalán nincsenek ingyenes autópálya szakaszok ebben a vármegyében. Az M35-ön és az M3-ason is fizetni kell, ezekkel a legtöbb helyre eljutunk.

Heves vármegye

Az M3-as autópályát egy hosszú szakaszon igénybe lehet venni Heves vármegyei autópálya matricával. Nyugatról Bag, keletről Mezőkövesd az úthasználati jogosultság határai, illetve az Egerbe tartó M25-öst egész szakaszán használhatjuk.

Komárom-Esztergom vármegye

Egyedül az M1 keresztezi Komárom-Esztergomot, ha pedig veszünk e-matricát, akkor már a gyorsforgalmi szakasz egy kis részét is használhatjuk legálisan.

Pest vármegye

Az egyik ingyenes autópálya szakasz az M1-M0 találkozásától tart az M0-M5 találkozásáig, azonban érdemes megjegyezni, hogy itt kaphatjuk a legtöbb autópályát, ha fizetünk érte. Az M4-es autópálya az M2-eshez hasonlóan teljes szakaszán ingyenesen használható, mivel Abony-észak csomóponttól ingyenesre vált.

Somogy vármegye

Balatonszentgyörgytől Keszthelyig használhatjuk csak ingyenesen az itteni autópálya szakaszokat, a vármegyében az e-matrica inkább az M7-es autópálya miatt lényeges, melyre egészen Zalakomárig kapunk úthasználati jogosultságot Balatonvilágostól. Továbbá itt található az M76-os gyorsforgalmi szakasz is, ami az M7-esből ágazik ki Holládnál.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

Csupán egy autópát fut ebben a vármegyében, az M3-as, ami még a határ előtt véget is ér. Aki itt vett e-matricát, az Hajdúnánásig juthat el vele.

Tolna vármegye

Az ingyenes autópálya szakaszok közé tartozik az M9-es autóút, ám az ezen áthaladó M6-oshoz már matricára van szükség.

Vas vármegye

Ha vettünk matricát, akkor Beled és Szombathely között használhatjuk ki előnyeit. Körmendtől pedig majdnem Szentgotthárd-Rábafüzesig ingyenesen használhatjuk az M80-as gyorsforgalmi szakaszt.

Veszprém vármegye

Veszprémnek nincs ingyenes autópálya szakasza, viszont fizetni sem biztos, hogy érdemes érte, hiszen a déli oldalon éppen csak érinti az M7-est és az ide vásárolt e-matrica csak Siófok-kelet és Polgárdi között érvényes. Ha pedig az M7-es ezen rövid szakaszát használnánk, abban az esetben megérheti a vármegye e-matrica, viszont ez összesen 3 csomópontot foglal magába.

Zala vármegye

Egy ingyenes autópálya szakasz itt is található, méghozzá Keszthely és Balatonszentgyörgy között. Az M7-esre váltott matricát használhatjuk az M70-es gyorsforgalmin is, valamint a letenyei határátkelőtől Sávolyig jók vagyunk a matricánkkal.

És a maradék 3 vármegye?

Nógrádban nincsenek gyorsforgalmi utak, Jász-Nagykun-Szolnokban és Békésben pedig ugyan vannak gyorsforgalmi utak, de azok használatáért nem kell fizetni.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...