Harminc éve napi szinten autózó olvasónktól (nevezzük Tiborrnak) kaptunk néhány remek ötletet, amik üzemanyaghiány idején Neked is segíthetnek.

1. Legyen kannád!

„Én mindigis tartottam üzemanyagkannát az autóban. Néhányszor hasznát is vettem már az évek során” – mondja Tibor, aki felhívta a figyelmet, hogy 5 liter benzin tartalékban még egy nagyobb fogyasztású kocsinál is elég 50 kilométerre (kisautónál 80-ra is), ami vészhelyzetben megmenti a napot. Azt mi tesszük hozzá, hogy kannába nem lehet hatósági áron tankolni, illetve csak üzemanyag szállítására alkalmas edényt szabad használni.

2. Tarts valamennyit otthon!

Tibor azt mondja, ő otthon a garázsában is mindig tart 20-30 liter üzemanyagot, végszükség esetére. Hozzáteszi, hogy ezt mindig el is használja, a kannákat pedig újratölti. Ez azért fontos, mert az üzemanyag nem tartható el olyan sokáig, egy idő után megromlik.

3. Mindig tankolj!

„Én sosem csak akkor tankolok, amikor kell, hanem kvázi mindig” – mondja Tibor. Olvasónk ezt úgy egészíti ki, hogy amikor a tank már mondjuk csak félig van, teletankolja, amint jártában-keltében útbaesik olyan benzinkút, ahol üzemanyagot talál. Ez nyilván az utóbbi hónapokban lett különösen aktuális, de mindenképp megszívlelendő tanács.

4. Vezess takarékosan!

Minden autó kevesebbet fogyaszt, ha odafigyelünk. Az úgynevezett „tüzelőanyag-takarékos üzemeltetés” már a KRESZ-könyvben is benne volt annak idején, aki még emlékszik a jogosítványa megszerzésére. Törekedjünk arra, hogy kevesebb benzint használjunk, figyeljük az autó fogyasztását, tanuljuk meg, hogyan nyomhatjuk lejjebb az étvágyat!

5. Tartsd rendben a kocsit!

A magas fogyasztás sokszor az autó hibás működését is jelzi, például a motorvezérlés hiányát, a kuplung elhasználódását vagy éppen a lambda szondák hibáját. Vigyük szervízbe az autót, ha a fogyasztás hirtelen megnő vagy valami furcsát észlelünk. „És sose spóroljunk az olajcserén” – teszi hozzá Tibor bölcsen.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...