Milyen üzemanyagot tankoljak, hogy kevesebbet fogyasszon a kocsim? Nehéz kérdés. Szinte minden benzinkúton ki van írva a drágábbik benzinre, hogy ebből kevesebbet eszik majd a kocsi. Léteznek olyan trükkök, amelyekkel csökkenthető az autó fogyasztása?

Számít, hogy mit tankolunk?

Ma már nagyon sokba kerül a benzin, ezért is drágul minden más termék. Mindenki szeretné, hogy kevesebbet fogyasszon a kocsija.

Autósként én azt tapasztalom, hogy sajnos teljesen mindegy, hogy a racing vagy a sima benzint tankolom, decire pont annyit fogyaszt százon az autóm mindkettőből.

Vannak azonban más trükkök, amikkel csökkenthető a fogyasztás. A rossz hír, hogy nem sokkal. Spórolni úgy lehet, hogy kevesebbet megyünk és kevésbé nyomjuk neki. Figyeljünk azonban oda, mert ha hirtelen sokkal többet fogyaszt a gép, mint szokott, az komoly hibára utalhat, menjünk szervízbe gyorsan

Így csökkenthető az autó fogyasztása

Pár jótanács az alacsonyabb fogyasztásért:

  • Tartsd gyári értéken a keréknyomást! A lapos gumi ténylegesen és sokkal megnöveli a fogyasztást.
  • Ne pakold tele a csomit! Ha 50 kilónyi cuccot bepakolsz, 2%-kal nő a fogyasztás.
  • Ha gyorsan mész, ne húzd le az ablakot! 80 fölött gazdaságosabb bekapcsolni a klímát, mert a légellenállást megnöveli a letekert ablak.
  • Se túl lassan, se túl gyorsan! A legjobb fogyasztás akkor érhető el, ha 50-90 kilométer közötti sebességgel haladsz, a 30 és a 130 ehhez képest 15-25%-kal nagyobb fogyasztást eredményez.
  • Padlógázt csak vészhelyzetben! Gyorsításkor egyenletesen, közepes gázadással menj, ha magas fordulaton pörgeted a motort, többet fogyaszt.
  • Padlófék úgyszintén. Indokolatlanul nagyot fékezni nem gazdaságos, mert nagyon lelassulsz és újra fel kell majd gyorsítanod. Egyenletes sebességgel haladj, tarts megfelelő követési távolságot. Ez egyébként biztonságosabb is.
  • Válts fel! Ha elérted az utazósebességet (pl. autópályán), igyekezz tartani azt, és a legmagasabb fokozatban (5-ös vagy 6-os) haladj. Ha automata a váltód, sima D fokozatban legyen.
  • Használj navigációt! Így a legrövidebb úton mehetsz, és nem fogsz feleslegesen tévelyegni. Nem beszélve arról, hogy a dugót is elkerülheted. A Waze és a Maps például jók és ingyenesek, de több lehetőség is van.
  • Minél kevesebb dugót! Ha csúcsidőben muszáj autóba ülnöd, igyekezz elkerülni a dugókat. A dugóban ismétlődő indulás-megállás nagyon sok benzint fogyaszt, még az is jobban megéri, ha kis kerülővel mész, ha el tudod kerülni.
  • Ne járasd feleslegesen a motort! Ha 5 percet kell állnod, inkább állítsd le a kocsit.

A rossz állapotú autó többet fogyaszt, mint a jó.

Vidd rendszeresen szervízbe a kocsit, cseréld az olajat, szűrőket, gyertyákat, ékszíjakat szükség szerint. Ha ezeken spórolsz, az végül többe kerülhet, mintha nem.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...