A kutyákat ugyanolyan mértékben érintheti az időskori demencia, mint az embereket. Viszont esetükben nehezebb észrevenni a tüneteket, hiába nincs nagy eltérés, hiszen a betegség természete ugyanaz. Mik a kutya demencia tünetei, mire figyeljünk kedvencünk esetében? És mi a teendő, ha arra gyanakszunk, hogy a kutyánk a demencia jeleit mutatja?

Miért nehezebb észrevenni a kutya demencia tüneteit?

Amikor egy kutya öregszik, a fizikai aktivitása ugyan csökken, de a memória romlását nehezebb kimutatni. Az agyban végbemenő változásoknak nincsenek nagyon feltűnő jelei. Hiába gondos a gazdi, de egy idős kutyának már nem feltétlenül tanítunk új trükköket vagy parancsszavakat, elég az, amelyeket kiskorában megtanult és azóta alkalmaz. Így kevesebb a felület, amelyen megmutatkozhatna, ha baj van.

“Kutyáknál a demenciát speciális vizsgálattal lehet megállapítani, az életkorral előre haladva náluk is gyakrabban fordul elő. 11 éves kor felett 28, míg 15 év felett 68 százalék az esély arra, hogy legalább egy tünet megjelenik” – nyilatkozta Kubinyi Enikő etológus a 24.hu-nak.

A kutya demencia tünetei és megjelenési formái a mindennapokban

A kutya demencia csakúgy, ahogyan az embereknél is, egy időskori tünetegyüttes, amely többféle problémát foglal magába.

Kutyáknál is létezik időskori depresszió, amelynek kialakulásáért a kezeletlenül hagyott szorongás felel. A tüneteken ront, ha a kutyát egyedül hagyjuk otthon, bezárva. Tünetei a körbe-körbe sétálás, a céltalan bolyongás a házban, letargia, alvászavar és például az éjszakai vonyítás.

A hiperagresszivitás is az időskori tünetek közé tartozik. Ehhez hozzájárulnak a kommunikációs problémák, amikor a kutya szinte elfelejti, hogy hogyan kommunikáljon a többi állattal, nem érti a jelzéseket és ezért túlzottan agresszívvá válik.

Az agresszivitás kifejeződhet a gazda vagy az ismerősök felé is, a kutya az addig nyugodt helyzetekben morog, odakap.

A demencia velejárója, hogy a kutya elveszíti a tanulási képességét, nem ismeri fel az ismerősöket, végül a saját gazdáját sem.

Mik a kutya demencia tünetei?

De mégis mi alapján gyanakodhatunk arra, hogy kutyánk demenciában szenved? Az alábbi tüneteket érdemes komolyan venni és felkeresni az állatorvost. Fontos, hogy a diagnózis felállítását bízzuk az állatorvosra.

  1. Eltéved az ismerős helyeken is.
  2. Az üres falat nézi vagy a semmibe bámul sokat és rendszeresen.
  3. Bútorok mögé, szűk helyekre megy és nem tud kijönni onnan.
  4. Az ajtó rossz oldalán próbál átmenni, pedig eddig tudta, hogyan menjen ki-be az ajtón.
  5. Nem megy el az útból, ha rányitják az ajtót.
  6. A rutinszerű dolgokat elfelejti.
  7. Az alvási ciklus felborul, éjszaka válik aktívvá.
  8. A kutya folyamatosan egy irányba járkál (körbe-körbe, fel-alá).

Mi a teendő a tünetek észlelése esetén?

Keressük fel az állatorvost és fontos, hogy bízzuk rá a diagnózist, ne kezdjük el egyedül a kutyánk diagnosztizálását vagy gyógyítását. Az állapot kutyáknál sem szüntethető meg vagy fordítható vissza, de életmódbeli változtatásokkal stabilizálható az állapot vagy legalábbis késleltethető a romlás.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...