Meddig áll el a halászlé a hűtőben? Ennyi idő után már veszélyes megenni
A halászlé az egyik legnépszerűbb ünnepi étel, sanszos, hogy nem nagyon marad meg. Ha viszont mégis eltennénk belőle, akkor nem árt tudni, hogy a halászlé meddig áll el a hűtőben és mi az a pont, amikor már ne fogyasszunk belőle.
Jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a halászlé újramelegítése nem teszi újra biztonságossá az ételt, ha az már megromlott. A halban elszaporodó baktériumok egy része hőálló toxint termel, amely forralás után is megmaradhat.
Mi jelzi, hogy inkább engedjük el a halászlevet?
A halászlé nem fogyasztható, ha savanykás vagy szokatlan szaga van, nyálkás állagú, opálos a leve, vagy a tetején gyanús hab, elszíneződés jelenik meg. Ha az étel hosszabb ideig szobahőmérsékleten állt – azaz több, mint két órát – akkor is ki kell dobni, ha frissnek tűnik. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, az idősek és azok, akiknek gyenge az immunrendszere, esetükben pláne árt a kísérletezés a még jónak tűnő étellel.
A halászlé meddig áll el a hűtőben, ha megfelelően tároljuk?
A fenti jelek elég egyértelműen jelzik, hogy romlott a halászlé. Ha nem hagyjuk kint és egyből betesszük a hűtőbe, akkor a frissen főzött halászlé legfeljebb 2–3 napig fogyasztható biztonságosan, feltéve, hogy lefedve tároljuk, és a hűtő hőmérséklete 0–5 °C között van. A 3. nap után már jelentősen megnő az ételmérgezés kockázata, még akkor is, ha az étel látszólag nem romlott.
A Nébih szerint a frissen elkészült halászlét érdemes minél hamarabb lehűteni, majd légmentesen záródó edényben hűtőbe tenni. A legbiztonságosabb megoldás a lefagyasztás: fagyasztóban a halászlé akár 2–3 hónapig is eltartható, minőségromlás nélkül. Felolvasztás után azonban már nem szabad újra lefagyasztani, és alapos átforralás után érdemes egyből elfogyasztani.
Mi a helyzet a többi karácsonyi halas étellel?
A karácsonyi és hétköznapi halételeknél általános szabály, hogy 2 nap után már fokozott óvatosság szükséges. A sült lazac és más sült hal hűtőben általában 1–2 napig biztonságos. A rántott hal a panír miatt gyorsabban romlik, ezt legfeljebb 1 napig ajánlott tárolni.

A füstölt lazac eltarthatósága bontatlan csomagolásban a csomagoláson jelzett dátumig tart, felbontás után viszont csak 2–3 napig tartható el hűtőben. A nyers hal a legkockázatosabb: frissen vásárolva is legfeljebb 24 óráig tárolható hűtőben, 0–2 °C között, és mindig külön, lefedve, más élelmiszerektől elkülönítve.
További kérdésed lenne a témával kapcsolatban? Kérdezd Ügyfélszolgálatunkat, ahol kollégáink két munkanapon belül válaszolnak!
A halételek romlása sokszor nem látványos, ezért nem elég csak „ránézésre” dönteni. Ha bizonytalanok vagyunk az étel frissességében, inkább dobjuk ki, mert az ételmérgezés akár órákkal később is jelentkezhet, és súlyos esetben kórházi ellátást igényel.



