Meddig jó a lejárt tejföl, liszt és élesztő? 8 kedvelt hozzávaló eltarthatósága
Karácsony környékén a konyha tele van olyan hozzávalókkal, mint tejföl, liszt vagy élesztő, amikről sütés-főzés közben könnyen megfeledkezünk. De ha lejárt, nem kell azonnal kidobni mindent. Sokszor még hetekig vagy hónapokig használhatók, ha jól tároljuk őket. Így spórolhatunk, és kevesebbet is pazarolunk. Segítünk, hogy ne kelljen azon törni a fejünket, hogy a lejárt tejföl meddig jó.
Egyes tapasztalatok szerint egyes élelmiszerek a minőségmegőrzési idő után is biztonságosak lehetnek, ha nincs rajtuk penész, és nincs furcsa szaguk, vagy ízük. Mutatjuk a részleteket nyolc népszerű alapanyagról. Vágjunk is bele: a lejárt tejföl meddig jó?

A lejárt tejföl meddig jó?
Hogy a lejárt tejföl meddig jó, az attól függ, bontott-e. Bontatlan dobozban, hűtőben akár 1-2 hónapig is eláll a dátum után, ha nem penészes és nem savanyú a szaga. Ha kibontottuk, akkor 2-4 napig még fogyasztható, de mindig ellenőrizzük. Ha folyós vagy darabos, jobb kidobni.
Meddig jó a lejárt liszt és élesztő?
A lejárt liszt meddig jó? Száraz, sötét helyen akár két évig is elállhat, ha nincs benne bogár vagy nem dohos a szaga. Finomlisztre ez különösen igaz, de ellenőrizzük. Ha keserű, ne használjuk semmiképp. Az élesztőnél a száraz por akár 1-2 évig is működik lejárat után, ha langyos vízben aktiválódik. A friss kocka azonban pár nap után szürkére változhat, és nem kel meg a tészta.

Maradt még kérdése az élelmiszerekről? Forduljon ügyfélszolgálatunkhoz, kollégáink 2 napon belül válaszolnak.
További alapanyagok: joghurt, túró, csokoládé, pudingpor, vaj
A lejárt joghurt meddig ehető? Bontatlanul 1-2 hétig a dátum után, ha nem puffadt a doboz. Túró esetén a fogyaszthatósági idő szigorúbb. Lejárat után 5-7 napig talán, de ha savanyú, dobjuk ki. Az étcsoki akár 2 évig, a tejcsoki 1 évig a lejárat után, ha nem keletkezik rajta fehér bevonat. Pudingpor 9 hónapig jó szárazon, vaj pedig 1-2 héttel a dátum után hűtőben, ha nem avasodik meg.
Így előzzük meg a problémát
A lejárt tejföl meddig jó, ha jól tárolom? Hűtőben, bontatlanul tovább bírja. Lisztet, pudingport száraz helyen tartsuk, élesztőt pedig hűvös helyen. Mindig nézzük meg a szavatosságitípust. A minőségmegőrzési idő rugalmasabb a fogyaszthatósági időnél. Ha kétes, akkor szagoljuk, kóstoljuk. Nyilvánvaló, hogy itt nem játszanak törvényszerűségek. Nem lehet biztosra mondani, hogy mi, meddig áll el, de ha ügyesen tároljuk őket, akkor ki tudjuk tolni ezeknek az élelmiszereknek az élettartamát.



