A tökéletes íróka receptje: így lesz stabil és vakítóan fehér a cukormáz
A házi cukormázhoz elég egy tojásfehérje, míg a bolti változat ára felülről veri az 1000 forintot. Teljesen felesleges előre elkészített cukormázra költeni, ha van otthon habverő, tojás és még néhány hozzávaló. Fényes, könnyen formázható, nem folyik szét – ilyen lesz az íróka az alábbi nagyszerű recepttel.
A mézeskalács készítés elmaradhatatlan része az ünnepvárásnak. Egy jól bevált íróka recepttel a díszítés is nagy élmény lesz, ráadásul alig néhány hozzávalóból megvan. A végeredmény tökéletesen formázható, gyorsan szárad, és gyerekekkel együtt is öröm vele dolgozni. A lényeg, hogy ha megvan a megfelelő állag, akkor a díszítés nem macera, hanem játék. Jöhetnek a hópelyhes, csipkemintás mézeskalácsok!
Az íróka készítése házilag egy könnyű lépésben
Ha a hozzávalók megvannak, igazából csak habverő kell az íróka elkészítéséhez. Meg a tökéletes pillanat, hogy tudjuk mikor jó az állaga és ezen a ponton ne is verjük tovább a habot.
Hozzávalók:
- 1 db tojásfehérje
- 15-20 dkg porcukor
- 1 tk. étkezési keményítő
- pár csepp citromlé
Habverő segítségével kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Amikor tejfölsűrűségű, akkor jöhet hozzá a porcukor, adjuk hozzá a citromlevet és végül menjen bele a keményítő is. Ezt addig kell verni, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy nem cseppen le a habverőről, itt videón is megtekinthető a folyamat. Így lesz tökéletes az íróka állaga majd a díszítéshez is.
Az íróka akkor lesz pont jó, ha már nem folyik.
Van már mézeskalács recepted? Mutatunk egyet!
Rupáner konyhájából jön a “rögtön puha, rögtön süthető” bögrés mézeskalács recept, aminek a tésztáját nem kell pihentetni.
Hozzávalók:
– 8 bögre finomliszt (1 kg)
– két-két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fele arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint vagy vajat és az egészet keverjük át.

3. Gyúrjuk egynemű tésztává a keveréket, majd osszuk 3 egyenlő részre.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán nyújtsuk kb. egy centi vastagra és tetszőlegesre formázzuk a tésztát.
6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük a mézeskalácsokat.
Még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az! Ilyenkor még egy-két perc és megszilárdul, ha viszont tovább sütjük, megég.
Neked is van egy jó recepted vagy nem tudod hol lehet a legolcsóbban beszerezni a hozzávalókat? Kérdezd Ügyfélszolgálatunkat!



