A tökéletes íróka receptje: így lesz stabil és vakítóan fehér a cukormáz 

A házi cukormázhoz elég egy tojásfehérje, míg a bolti változat ára felülről veri az 1000 forintot. Teljesen felesleges előre elkészített cukormázra költeni, ha van otthon habverő, tojás és még néhány hozzávaló. Fényes, könnyen formázható, nem folyik szét – ilyen lesz az íróka az alábbi nagyszerű recepttel.

A mézeskalács készítés elmaradhatatlan része az ünnepvárásnak. Egy jól bevált íróka recepttel a díszítés is nagy élmény lesz, ráadásul alig néhány hozzávalóból megvan. A végeredmény tökéletesen formázható, gyorsan szárad, és gyerekekkel együtt is öröm vele dolgozni. A lényeg, hogy ha megvan a megfelelő állag, akkor a díszítés nem macera, hanem játék. Jöhetnek a hópelyhes, csipkemintás mézeskalácsok!

Az íróka készítése házilag egy könnyű lépésben

Ha a hozzávalók megvannak, igazából csak habverő kell az íróka elkészítéséhez. Meg a tökéletes pillanat, hogy tudjuk mikor jó az állaga és ezen a ponton ne is verjük tovább a habot.

Hozzávalók:

  • 1 db tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • pár csepp citromlé

Habverő segítségével kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Amikor tejfölsűrűségű, akkor jöhet hozzá a porcukor, adjuk hozzá a citromlevet és végül menjen bele a keményítő is. Ezt addig kell verni, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy nem cseppen le a habverőről, itt videón is megtekinthető a folyamat. Így lesz tökéletes az íróka állaga majd a díszítéshez is.

Van már mézeskalács recepted? Mutatunk egyet!

Rupáner konyhájából jön a “rögtön puha, rögtön süthető” bögrés mézeskalács recept, aminek a tésztáját nem kell pihentetni.

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (1 kg)
– két-két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fele arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint vagy vajat és az egészet keverjük át.

nagymama mézeskalács receptje

3. Gyúrjuk egynemű tésztává a keveréket, majd osszuk 3 egyenlő részre.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán nyújtsuk kb. egy centi vastagra és tetszőlegesre formázzuk a tésztát.
6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük a mézeskalácsokat. 

Még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az! Ilyenkor még egy-két perc és megszilárdul, ha viszont tovább sütjük, megég.

Neked is van egy jó recepted vagy nem tudod hol lehet a legolcsóbban beszerezni a hozzávalókat? Kérdezd Ügyfélszolgálatunkat!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Megdöbbentő számok: ennyi ma a legkisebb öregségi nyugdíj Magyarországon

Mennyi ma a legkisebb öregségi nyugdíj Magyarországon? Megdöbbentő számok, hatalmas különbségek és egy változatlan nyugdíjminimum.

Meddig jó a lejárt tejföl, liszt és élesztő? 8 kedvelt hozzávaló eltarthatósága

Hogy meddig jó, egy lejárt élelmiszer nincs pontos válasz, de könnyen meg tudjuk állapítani a lejárat után is, hogy fogyasztható-e az adott termék. Csupán pár egyszerű dologra kell figyelni.

Mennyi pénzzel jár a Nobel-díj? Rengetegnek tűnik, de attól függ, honnan nézzük

A Nobel-díj alapvetően hatalmas összegnek számít, bár eltörpül egyes élsportolók fizetése mellett, így egy érdekes ellentét alakult ki. Nem a pénz a legnagyobb díj.

Olyan jó ránctalanító, mint a Vichy, de negyedannyiba kerül

A hialuronsav szérum arcra kenése önmagában nem elég, de rutinunk egyik legjobb alapköve lehet – összeszedtük a legjobb ár-érték arányú megoldásokat.

Ne dobd ki a fahamut, aranyat ér a háztartásban és a kertben is – Ennyi mindenre használhatod

Megfelelően alkalmazva tisztít, javítja a talajt, és valódi megtakarítást hozhat.