Abbahagyhatatlan, 2 összetevős kovászos kréker, ami még a házi chipset is veri
Van egy pont minden kezdő kovászoló életében, amikor rájön: a kovász nemcsak egy kis üvegben lakó lisztes massza, hanem egy élőlény. Eszik, nő, duzzad és mielőtt észrevennéd, a halmozódó befőttesüvegek már elfoglalják a fél konyhapultot. Aztán jön a lelkiismeret-furdalás: kidobni? Soha! Ekkor kezdődik a kovász maradékmentés korszaka. A kovászos kreativitás aranykora.
A pillanat, amikor a kovász átveszi az irányítást
A kovászolás elején én is minden cseppjét őriztem. A kovász maradékmentés nálam valahol ott kezdődött, amikor már nem volt elég befőttesüveg a házban. A hűtőbe még nem mertem betenni, mert ‘úgy nem nő rendesen’. Így maradt a pulton, ahol persze napról napra duzzadt (nem lepődtem meg, hiszen etettem). Csakhogy ez már szinte elhasználhatatlan mennyiség lett egy idő után. És valamit kezdeni kellett vele, ha nem akartam, hogy üvegestől landoljanak a kukában.
A megváltás: kréker formájában
A kovász maradékmentés egyik legjobb, leggyorsabb és legolcsóbb megoldása nálam a kovászos kréker lett. Nem kell hozzá semmi extra, sem új konyhai felszerelés, sem idő. Csak 100 gramm kovászmaradék, 15 gramm vaj, egy tepsi és egy kis fantázia. Összekeverem, elkenem jó vékonyan, majd megszórom azzal, ami épp kézre esik: só, bors, fűszerkeverék, vagy amit a polc mélyén találsz. A kovász maradékmentés itt kezd átfordulni gasztronómiai örömbe, hiszen nincs annál jobb érzés, mint amikor a ‘kidobandó’ dologból valami finomat sütsz.

A titok: időzítés és türelem
A sütő 160 fokon előmelegítve várja a krékereket. Körülbelül 5 perc után, még mielőtt pirulni kezdene, bevagdosom. Majd pizzaszeletelővel vagy késsel formázom. Amilyenre csak szeretném. Háromszög? Kör? Négyzet? Kisebb? Nagyobb? Ahogy akarod! Vissza a sütőbe és onnantól már csak figyelni kell. Mert a kovász maradékmentés nem gyenge idegzetűeknek való. Elég akár 2-3 perc figyelmetlenség és máris egy fekete, égett masszát vehetsz ki. Érdemes tehát résen lenni, mert hamar odakap!
A végeredmény: abbahagyhatatlan ropogás
Ha viszont jól eltalálod, a jutalom azonnali. A kovász maradékmentésből született kréker olyan, mint a házi chips. Ropog, illatos, és minden darabja emlékeztet, hogy tényleg nem kell ám mindent kidobni! Mártogatóshoz, filmnézéshez, vendégvárónak, vagy épp csak azért, mert megérdemled. És ha csinos kis üvegbe teszed, még ajándéknak is tökéletes.
Miért is dobnád ki azt a maradék kovászt, ha ilyen csodákat lehet belőle csinálni?



