A titkos összetevő, amitől a palacsinta tökéletes lesz: apró, de döntő hozzávaló

A legjobb palacsinta recept olyan, mint a Columbo felesége: hallottunk róla sokat, de még sosem láttuk.
Én a magam részéről a Horváth Ilona-féle szakácskönyvben található „Egyszerűbb, gyorsabb palacsinta” receptje alapján szoktam dolgozni. De mégsem teljesen.
A recept ugyanis nem írja szódavíz hozzáadását, én viszont mindig teszek bele egy keveset. Hogy mennyit? Úgy egy decit. Igazság szerint inkább érzéssel szoktam, és a tejből vonom le a mennyiséget.
Nagyjából, mert előfordul, hogy utólag még adok hozzá, ha túl sűrűnek találom.
Egyszer egyébként elkövettem egy olyat is, ahol a tojást kihagytam a receptből, helyette is szódát használtam, az eredmény pedig meglepően jó volt.
Amikor elmeséltem neki, Péter Anna, az egykor méltán híres Malackaraj szerzője rögtön hozzátette, hogy a tejet is nyugodtan el lehet hagyni, mert a Balaton Klasszik fantázianéven futó recepthez még az sem kell. Ez egy igazi spórolós desszert, ami ráadásul nagyon vékonyan is megsüthető, csak szóda és liszt van benne.
Kérdésed van a receptekkel, a sütéssel kapcsolatban? Fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, két napon belül, ingyen válaszolunk.
A legjobb palacsinta recept egyébként tényleg nem egzakt. Rengeteg változat létezik: olvasztott vajjal, tejszínnel, joghurttal vagy sütőporral készítik. Sőt, kevesen tudják, de élesztős változata is van. És akkor még csak a vékony palacsintáról (crepe) beszéltünk, a vastagról (pancake) szót sem ejtettünk, pedig az is rendkívül finom tud lenni, akárcsak a gofri (waffle), amihez viszont már külön felszerelés dukál. Szerintem azonban a titok a szódavíz, mert könnyebb és buborékosabb lesz tőle a tészta.
Palacsinta – a legjobb recept

Hozzávalók
- 20 dkg liszt (BL 55)
- 2 db tojás
- 4 dl tej
- 1 dl szódavíz
- 1 csipet só
- 0,5 dl olaj (vagy libazsír)
Elkészítés
- Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverjük. Addig keverjük amíg tejszínállagú, csomómentes tésztát nem kapunk. Ha túl sűrű a tészta, akkor egy kis szódavízzel hígíthatjuk, ha túl híg, külön kis tálkában kevés tésztával elkevert liszttel sűríthetjük.
- A serpenyőt közepes lángon forrósítsuk át, mielőtt elkezdjük a sütést. Nem szükséges kiolajozni a serpenyőt, mert a tésztában lévő olaj elegendő ahhoz, hogy ragadjon le.
- Amikor a tészta megszilárdul, spatulával fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is.
- A jó palacsinta vékony és apró lyukacskák vannak rajta, amik a tésztában lévő buborékokból keletkeznek.