A titkos összetevő, amitől a palacsinta tökéletes lesz: apró, de döntő hozzávaló

A legjobb palacsinta recept olyan, mint a Columbo felesége: hallottunk róla sokat, de még sosem láttuk.

Én a magam részéről a Horváth Ilona-féle szakácskönyvben található „Egyszerűbb, gyorsabb palacsinta” receptje alapján szoktam dolgozni. De mégsem teljesen.

A recept ugyanis nem írja szódavíz hozzáadását, én viszont mindig teszek bele egy keveset. Hogy mennyit? Úgy egy decit. Igazság szerint inkább érzéssel szoktam, és a tejből vonom le a mennyiséget.

Nagyjából, mert előfordul, hogy utólag még adok hozzá, ha túl sűrűnek találom.

Egyszer egyébként elkövettem egy olyat is, ahol a tojást kihagytam a receptből, helyette is szódát használtam, az eredmény pedig meglepően jó volt.

Amikor elmeséltem neki, Péter Anna, az egykor méltán híres Malackaraj szerzője rögtön hozzátette, hogy a tejet is nyugodtan el lehet hagyni, mert a Balaton Klasszik fantázianéven futó recepthez még az sem kell. Ez egy igazi spórolós desszert, ami ráadásul nagyon vékonyan is megsüthető, csak szóda és liszt van benne.

Kérdésed van a receptekkel, a sütéssel kapcsolatban? Fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, két napon belül, ingyen válaszolunk.

A legjobb palacsinta recept egyébként tényleg nem egzakt. Rengeteg változat létezik: olvasztott vajjal, tejszínnel, joghurttal vagy sütőporral készítik. Sőt, kevesen tudják, de élesztős változata is van. És akkor még csak a vékony palacsintáról (crepe) beszéltünk, a vastagról (pancake) szót sem ejtettünk, pedig az is rendkívül finom tud lenni, akárcsak a gofri (waffle), amihez viszont már külön felszerelés dukál. Szerintem azonban a titok a szódavíz, mert könnyebb és buborékosabb lesz tőle a tészta.

Palacsinta – a legjobb recept

Horváth Ilona szakácskönyve alapján
A legjobb palacsinta recept
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha francia, magyar
Kulcsszavak palacsinta
Előkészítési idő 8 perc
Elkészítési idő 36 perc
Teljes idő 44 perc
Adag(ok) 12 darab

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt (BL 55)
  • 2 db tojás
  • 4 dl tej
  • 1 dl szódavíz
  • 1 csipet
  • 0,5 dl olaj (vagy libazsír)

Elkészítés

  • Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverjük. Addig keverjük amíg tejszínállagú, csomómentes tésztát nem kapunk. Ha túl sűrű a tészta, akkor egy kis szódavízzel hígíthatjuk, ha túl híg, külön kis tálkában kevés tésztával elkevert liszttel sűríthetjük.
  • A serpenyőt közepes lángon forrósítsuk át, mielőtt elkezdjük a sütést. Nem szükséges kiolajozni a serpenyőt, mert a tésztában lévő olaj elegendő ahhoz, hogy ragadjon le.
  • Amikor a tészta megszilárdul, spatulával fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is.
  • A jó palacsinta vékony és apró lyukacskák vannak rajta, amik a tésztában lévő buborékokból keletkeznek.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Így előzheted meg a demenciát – a tudósok szerint akár 45%-kal csökkentheted a kockázatot!

A demencia megelőzése lehetséges! Tudj meg 14 életmódbeli tippet, amellyel majdnem felére csökkentheted a betegség kialakulásának esélyét.

Hideg élelmiszert venne? Nyugdíjas utalvánnyal nem fizethet, ez a szabály

Vannak olyan helyzetek, amikor a kereskedő nem engedheti meg, hogy ezzel fizessen - hiába került a kosárba kizárólag hideg élelmiszer.

Ez az étrend lassítja az agy öregedését: 70 felett különösen ajánlott a kutatók szerint

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá válik, hogy ne csak testünkre, hanem szellemi frissességünkre is...