Hogyan marad karcmentes az indukciós főzőlap? Nem a szer számít, hanem a módszer!

Egy kiskonyha hasznos eszközei, a mosogatógép problémái, vagy a ragyogó fényű edények titkai érdekelnek? Megírtuk. Ma viszont az indukciós főzőlapodra nézünk rá. Az üvegkerámia kemény, de nem sérthetetlen. A karcok nagy része nem takarításkor, hanem főzés közben születik. Egy szem só, egy zsíros edényalj, egy rossz mozdulat, s kész a baj. Emelni érdemes, nem húzni; tiszta, száraz aljú edénnyel dolgozni, és nem munkapadként használni a lapot. Ha ezt megfogadod, a takarítás felét meg is spórolhatod.

A napi rutin ereje

Főzés után várj, míg langyosra hűl a felület. Puha, enyhén nedves mikroszálas kendővel töröld át. A makulátlan végeredményhez kevés, üvegkerámiához való krémes tisztító a biztos, majd tiszta vizes áttörlés, aztán szárazra polírozás. Ha a kézikönyv nem tiltja, enyhe mosogatószer is segíthet a zsíron, de ne hagyd rajta, a maradék film csíkot húzhat. Ha szivárványos vízkőfolt marad, óvatosan, rövid ideig kezeld kevés fehér ecettel, aztán öblíts és töröld szárazra – mindig a saját kézikönyved az első.

Makacs szennyeződés esetén

A beszáradt peremekkel nem erőből, hanem ésszel dolgozunk. Tegyél a foltra meleg, jól kicsavart, nedves kendőt tíz–tizenöt percre, hagyd dolgozni a vizet, s csak ezután jöhet a kaparó. Új, ép pengével dolgozz, laposan tartsd (kb. húsz–harminc fok). Csak az üvegen haladj, a fém keretet hagyd békén. A tompa penge és a meredek szög az a kettő, amelyik biztosan karcol. A legideálisabb eset azonban az, ha meg se engedjük, hogy ilyen makacs szennyeződések üljenek a felületre.

Kivétel a szabály alól: cukor, műanyag, alufólia

Ezek mind melegen tapadnak, nincs idő várni. Ha cukor, karamell, lekvár vagy egy kósza műanyagfül ráolvadt, hőálló kesztyűben azonnal, még melegen kapard le. Ha kihűl, beleköt a felületbe, és a tisztítás apró kipattogzást, matt foltot hagyhat maga után – ezt nem lehet helyrehozni.

„Melyik szer a legjobb?” – a módszer dönt

A kímélő, a felületet nem koptató üvegkerámia-krém és a helyes sorrend a nyerő kombináció. Súrolópor, acélgyapot, dörzsi szivacs, sütőtisztító, erősen lúgos vagy klóros vegyszer: ezek mind tiltólistásak, mert opálosítják, karcolják, erősen támadják a felületet. A gőztisztítót több gyártó kifejezetten nem engedi; az elektronika és a tömítések nem szeretik a túlhevült párát. Az ecet, a szódabikarbóna és a házi csodapaszták csak akkor játszanak, ha a kézikönyv kifejezetten engedi, és akkor is puha kendővel, dörzsölés nélkül. Ha bizonytalan vagy, maradj a gyári ajánlásnál.

Karcvédelem főzés közben: itt dől el a meccs

A legtöbb karcot az óvatlan mozdulatok okozzák. Emelj, ne húzz. Ne tologasd a lábost a sórétegen, és ne csúsztasd át a serpenyőt a kifutott tésztalén. A sorjás, érdes aljú edényeket cseréld le, vagy tartsd egy másik főzőzónán. Soha ne tegyél papírt, textilt vagy fóliát a lap és az edény közé, mert tűz- és készülékkár-kockázattal jár, nem rásegítés.

További kérdések esetén keresd bátran Ügyfélszolgálatunkat.

Kondicionálás: vékony film, könnyebb holnap

A gyártói üvegkerámia-krémek vékony védőfilmet hagynak. A következő törlés könnyebb lesz, a vízcseppek nem száradnak be olyan csúnyán, és a fénye is szebb lesz. A trükk a lezárás: mindig töröld teljesen szárazra.

Ami (nem) segít

A kaparó csak új pengével barát, de a keret hagyd vele békén. A „gyorsan dörzsöljük le, aztán majd jó lesz” hozzáállást okozza a tejes hatást és a csíkokat. A cukros, ráégett szennyeződés soha nem vár, az az a ritka helyzet, amikor nem a hűlés a barátod. A gőz és az agresszív vegyszer minden márkánál kockázat, még ha nem is ugyanazokkal a szavakkal írják le. Ellenőrizd mindig a kézikönyvet!

Az indukciós főzőlap tisztítása házilag nem varázslat, hanem rutin. Fellazítod, laposan kaparod, kíméletesen letisztítod, szárazra törlöd. Ennyi. Ha főzés közben figyelsz, a tisztítás csak pár perc, és a lap évekkel később is úgy csillan, mint új korában.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Szaftos, selymes, magyaros – ez a legjobb krémes csirkepaprikás

Ezzel a trükkel lesz igazán krémes a paprikás csirkéd.

Testsúly-szabályozó ételek: 7 szuperélelmiszer, amit fontos enni menopauza alatt

Ételek, amelyek enyhíthetik a menopauza tüneteit.

Kell-e adózni a vadon gyűjthető gomba és más finomságok után? Becsapósak a szabályok, vigyázz!

Mi számít gyűjthetőnek, mikor nincs adó, mikor és hogyan van, és miért fontos, hogy felvásárlónak adsz el vagy sem.

Hol kapható kedvezménykártya nyugdíjasoknak? Rengeteg dologra használható

Számos település kínál kedvezményt helyi lakosoknak. Természetesen a kedvezménykártya nyugdíjasoknak is elérhető, legtöbbször...

Ellopták vagy csak nem találod a mobilod? Bermérheted, ezt a trükköt sokan nem ismerik

Kevés rémisztőbb helyzet van annál, mint amikor hirtelen nem találod a telefonodat. Ilyenkor az emberben rögtön felmerül: vajon csak elkeveredett, vagy tényleg ellopták?

Melyik gyógyszertárban akciós a Detralex? Így juthat hozzá a legjobb áron

Nehéznek érzi a lábát, gyakran fáj, görcsöl? Elképzelhető, hogy keringési zavar vagy visszér problémák állnak a háttérben.