Hogyan marad karcmentes az indukciós főzőlap? Nem a szer számít, hanem a módszer!

Egy kiskonyha hasznos eszközei, a mosogatógép problémái, vagy a ragyogó fényű edények titkai érdekelnek? Megírtuk. Ma viszont az indukciós főzőlapodra nézünk rá. Az üvegkerámia kemény, de nem sérthetetlen. A karcok nagy része nem takarításkor, hanem főzés közben születik. Egy szem só, egy zsíros edényalj, egy rossz mozdulat, s kész a baj. Emelni érdemes, nem húzni; tiszta, száraz aljú edénnyel dolgozni, és nem munkapadként használni a lapot. Ha ezt megfogadod, a takarítás felét meg is spórolhatod.
A napi rutin ereje
Főzés után várj, míg langyosra hűl a felület. Puha, enyhén nedves mikroszálas kendővel töröld át. A makulátlan végeredményhez kevés, üvegkerámiához való krémes tisztító a biztos, majd tiszta vizes áttörlés, aztán szárazra polírozás. Ha a kézikönyv nem tiltja, enyhe mosogatószer is segíthet a zsíron, de ne hagyd rajta, a maradék film csíkot húzhat. Ha szivárványos vízkőfolt marad, óvatosan, rövid ideig kezeld kevés fehér ecettel, aztán öblíts és töröld szárazra – mindig a saját kézikönyved az első.
Makacs szennyeződés esetén
A beszáradt peremekkel nem erőből, hanem ésszel dolgozunk. Tegyél a foltra meleg, jól kicsavart, nedves kendőt tíz–tizenöt percre, hagyd dolgozni a vizet, s csak ezután jöhet a kaparó. Új, ép pengével dolgozz, laposan tartsd (kb. húsz–harminc fok). Csak az üvegen haladj, a fém keretet hagyd békén. A tompa penge és a meredek szög az a kettő, amelyik biztosan karcol. A legideálisabb eset azonban az, ha meg se engedjük, hogy ilyen makacs szennyeződések üljenek a felületre.
Kivétel a szabály alól: cukor, műanyag, alufólia
Ezek mind melegen tapadnak, nincs idő várni. Ha cukor, karamell, lekvár vagy egy kósza műanyagfül ráolvadt, hőálló kesztyűben azonnal, még melegen kapard le. Ha kihűl, beleköt a felületbe, és a tisztítás apró kipattogzást, matt foltot hagyhat maga után – ezt nem lehet helyrehozni.
„Melyik szer a legjobb?” – a módszer dönt
A kímélő, a felületet nem koptató üvegkerámia-krém és a helyes sorrend a nyerő kombináció. Súrolópor, acélgyapot, dörzsi szivacs, sütőtisztító, erősen lúgos vagy klóros vegyszer: ezek mind tiltólistásak, mert opálosítják, karcolják, erősen támadják a felületet. A gőztisztítót több gyártó kifejezetten nem engedi; az elektronika és a tömítések nem szeretik a túlhevült párát. Az ecet, a szódabikarbóna és a házi csodapaszták csak akkor játszanak, ha a kézikönyv kifejezetten engedi, és akkor is puha kendővel, dörzsölés nélkül. Ha bizonytalan vagy, maradj a gyári ajánlásnál.
Karcvédelem főzés közben: itt dől el a meccs
A legtöbb karcot az óvatlan mozdulatok okozzák. Emelj, ne húzz. Ne tologasd a lábost a sórétegen, és ne csúsztasd át a serpenyőt a kifutott tésztalén. A sorjás, érdes aljú edényeket cseréld le, vagy tartsd egy másik főzőzónán. Soha ne tegyél papírt, textilt vagy fóliát a lap és az edény közé, mert tűz- és készülékkár-kockázattal jár, nem rásegítés.
További kérdések esetén keresd bátran Ügyfélszolgálatunkat.
Kondicionálás: vékony film, könnyebb holnap
A gyártói üvegkerámia-krémek vékony védőfilmet hagynak. A következő törlés könnyebb lesz, a vízcseppek nem száradnak be olyan csúnyán, és a fénye is szebb lesz. A trükk a lezárás: mindig töröld teljesen szárazra.
Ami (nem) segít
A kaparó csak új pengével barát, de a keret hagyd vele békén. A „gyorsan dörzsöljük le, aztán majd jó lesz” hozzáállást okozza a tejes hatást és a csíkokat. A cukros, ráégett szennyeződés soha nem vár, az az a ritka helyzet, amikor nem a hűlés a barátod. A gőz és az agresszív vegyszer minden márkánál kockázat, még ha nem is ugyanazokkal a szavakkal írják le. Ellenőrizd mindig a kézikönyvet!
Az indukciós főzőlap tisztítása házilag nem varázslat, hanem rutin. Fellazítod, laposan kaparod, kíméletesen letisztítod, szárazra törlöd. Ennyi. Ha főzés közben figyelsz, a tisztítás csak pár perc, és a lap évekkel később is úgy csillan, mint új korában.