Könnyű augusztusi vacsorák: töltött zöldségek akár a kertből – recept

Ha azt mondjuk töltött zöldség, több dolog juthat eszünkbe, hiszen szinte nincs is olyan zöldség, különösen így nyáron, amit ne lehetne megtölteni. A töltött tök az egyik legjobb.
Padlizsán, cukkini, tök, paradicsom vagy paprika az augusztusi felhozatalból, de tölthetünk hagymát és krumplit, sütőtököt, gombát zellerszárat karalábét – sőt, káposztába, mángoldba, torma- és szőlőlevélbe is tekerhetünk tetszőleges tölteléket. Ez utolsó ugyan gyümölcs, de a műfaj és a gyökér ugyanaz. A már a rómaiak is klisé ide is érvényes: az ő konyhájukban is akadt már bőven töltött ez meg az, de a műfaj az egész mediterráneumban elterjedt a XIII. században már arab nyelvű receptleírásokban is megjelenik.
A perzsáktól a görögökön át egészen Ibéráig készítettek töltött zöldségeket, és természetesen a magyar konyhába is oszmán közvetítéssel jutott el. Igaz, először nem a töltött zöldség, hanem a levélbe tekert rizses-húsos keverék honosodott meg töltött káposzta és töltike rokonok formájában.

A töltött paprika talán a legnépszerűbb töltött zöldség a magyar konyhában de csak a harmincas években terjedt el igazán a nyári zöldségeket pedig még jó 40-50 évvel később kezdtük el nagyüzemben készíteni. Az alap magyaros töltelék nagyon hasonlít a töltött káposztáéhoz: rizs és hús keveréke. Ez persze egy erős egyszerűsítés, hiszen rizs helyett lehet benne köles, bulgur, gersli vagy bármilyen főtt gabona, a húst pedig teljesen ki is hagyhatjuk: a görög gemista, a balkáni dolma, vagy a török dolmades viszont csak zöldfűszerekkel ízesített rizst használ töltelékként a zöldségekhez. A töltelék lehet magyarosan paprikás paradicsomos, vagy zöldfűszerekben gazdag, ha pedig a húsos változat mellett döntünk, akkor is eldönthetjük, hogy karakteresebb maha, vagy könnyedebb szárnyas hússal készítjük.
Kérdésed van konyhai témában? Kérdezz minket! Ügyfélszolgálatunk 2 napon belül ingyen válaszol.
Az alábbi recept a klasszikus magyar változat egyik könnyített verziója tökkel – mert az ilyenkor zsenge, és egészben vége sokkal olcsóbb, mint gyalulva – bulgurral, pulykahússal és a kidobásra ítélt belsőből készült kapormártással – mert a konyhában tényleg mindent fel lehet használni.
Töltött tök hagyományosaan

Hozzávalók
- 1 db közepes tök (kb. 1,2 kg)
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 1 dl bulgur
- 35 dkg darált pulykahús
- 1 tk fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szem paradicsom (apróra vágva)
- 1,5 dl tejföl
- 1 db tojás
- só
- bors
- 4 ek olívaolaj
A szószhoz:
- a tök belseje
- 1 fej kis vöröshagyma
- 2 dl tejszín (amennyi ellepi felkockázva)
- kapor (egy jó nagy csokor)
- só
Elkészítés
- A vörös- és fokhagymát aprítóban összevágjuk.
- Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymákat, pár percig futtatjuk őket, majd rátesszük a fűszerpeprikát, kettőt forgatunk rajta, hozzáadjuk a húst, sózzuk-borsozzuk, és fehéredésig keverjük.
- Mehet rá a finomra kockázott paradicsom (ha nincs, akkor 1 ek püré is jó) egy kis víz, és főzzük negyed órát, míg a paradicsom kicsit szétesik de a ragu még szaftos marad.
- A bulgurt közben egy ek olajon futtatassuk meg, majd öntsük fel kétszeres vízzel. Főzzük tíz percig, majd takarjuk le fedővel és konyharuhával, és pihentessük még 10 percig. Ha kész, keverjük össze a húsos töltelékkel.
- Közben vájjuk ki a tököt. Ha vékonyan hagyjuk a héját, akkor hamarabb elkészül, ha több hús hagyunkbenne, akkor laktatóbb lesz.
- A megmaradt csónakot sózzuk, beletöltjük a bulguros-húsos tölteléket.
- A tejfölt kikeverjük a tojással, sózzuk, és a tetejére kenjük. 180 fokra előbelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a kés könnyen beleszalad a tökhúsba (a sütési idő függ attól, hogy mennyire vastag a tökhús: 35-60 perc között lesz ).
- Amíg sül, megcsináljuk a szószt: a hagymát finomra vágjuk, egy pici olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a tökfaragványt, sózzuk, és öntünk rá annyi vizet hogy félig ellepje. Sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk a tököt. Öntünk rá egy kis tejszínt – fél dl-tkb) majd botmixerrel simára dolgozzuk. Ha nagyon sűrű lenne, felöntjük még egy kis tejszínnek. A végén belekeverjük az apróra vágott kaprot és még egy percig főzzük.
