Könnyű augusztusi vacsorák: töltött zöldségek akár a kertből – recept

Ha azt mondjuk töltött zöldség, több dolog juthat eszünkbe, hiszen szinte nincs is olyan zöldség, különösen így nyáron, amit ne lehetne megtölteni. A töltött tök az egyik legjobb.

Padlizsán, cukkini, tök, paradicsom vagy paprika az augusztusi felhozatalból, de tölthetünk hagymát és krumplit, sütőtököt, gombát zellerszárat karalábét – sőt, káposztába, mángoldba, torma- és szőlőlevélbe is tekerhetünk tetszőleges tölteléket. Ez utolsó ugyan gyümölcs, de a műfaj és a gyökér ugyanaz. A már a rómaiak is klisé ide is érvényes: az ő konyhájukban is akadt már bőven töltött ez meg az, de a műfaj az egész mediterráneumban elterjedt a XIII. században már arab nyelvű receptleírásokban is megjelenik.

A perzsáktól a görögökön át egészen Ibéráig készítettek töltött zöldségeket, és természetesen a magyar konyhába is oszmán közvetítéssel jutott el. Igaz, először nem a töltött zöldség, hanem a levélbe tekert rizses-húsos keverék honosodott meg töltött káposzta és töltike rokonok formájában.

Töltött tök recept

A töltött paprika talán a legnépszerűbb töltött zöldség a magyar konyhában de csak a harmincas években terjedt el igazán a nyári zöldségeket pedig még jó 40-50 évvel később kezdtük el nagyüzemben készíteni. Az alap magyaros töltelék nagyon hasonlít a töltött káposztáéhoz: rizs és hús keveréke. Ez persze egy erős egyszerűsítés, hiszen rizs helyett lehet benne köles, bulgur, gersli vagy bármilyen főtt gabona, a húst pedig teljesen ki is hagyhatjuk: a görög gemista, a balkáni dolma, vagy a török dolmades viszont csak zöldfűszerekkel ízesített rizst használ töltelékként a zöldségekhez. A töltelék lehet magyarosan paprikás paradicsomos, vagy zöldfűszerekben gazdag, ha pedig a húsos változat mellett döntünk, akkor is eldönthetjük, hogy karakteresebb maha, vagy könnyedebb szárnyas hússal készítjük.

Kérdésed van konyhai témában? Kérdezz minket! Ügyfélszolgálatunk 2 napon belül ingyen válaszol.

Az alábbi recept a klasszikus magyar változat egyik könnyített verziója tökkel – mert az ilyenkor zsenge, és egészben vége sokkal olcsóbb, mint gyalulva – bulgurral, pulykahússal és a kidobásra ítélt belsőből készült kapormártással – mert a konyhában tényleg mindent fel lehet használni.

Töltött tök hagyományosaan

Könnyű augusztusi vacsora
Töltött tök recept
Recept nyomtatása
Fogás egytálétel, Főétel
Konyha magyar, Mediterrán
Kulcsszavak tök, töltött zöldség
Előkészítési idő 15 perc
Elkészítési idő 15 perc
Sütés 45 perc
Teljes idő 1 óra 15 perc
Adag(ok) 4 főre
Költség 3500 forint

Hozzávalók

  • 1 db közepes tök (kb. 1,2 kg)
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 1 dl bulgur
  • 35 dkg darált pulykahús
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szem paradicsom (apróra vágva)
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • bors
  • 4 ek olívaolaj

A szószhoz:

  • a tök belseje
  • 1 fej kis vöröshagyma
  • 2 dl tejszín (amennyi ellepi felkockázva)
  • kapor (egy jó nagy csokor)

Elkészítés

  • A vörös- és fokhagymát aprítóban összevágjuk.
  • Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymákat, pár percig futtatjuk őket, majd rátesszük a fűszerpeprikát, kettőt forgatunk rajta, hozzáadjuk a húst, sózzuk-borsozzuk, és fehéredésig keverjük.
  • Mehet rá a finomra kockázott paradicsom (ha nincs, akkor 1 ek püré is jó) egy kis víz, és főzzük negyed órát, míg a paradicsom kicsit szétesik de a ragu még szaftos marad.
  • A bulgurt közben egy ek olajon futtatassuk meg, majd öntsük fel kétszeres vízzel. Főzzük tíz percig, majd takarjuk le fedővel és konyharuhával, és pihentessük még 10 percig. Ha kész, keverjük össze a húsos töltelékkel.
  • Közben vájjuk ki a tököt. Ha vékonyan hagyjuk a héját, akkor hamarabb elkészül, ha több hús hagyunkbenne, akkor laktatóbb lesz.
  • A megmaradt csónakot sózzuk, beletöltjük a bulguros-húsos tölteléket.
  • A tejfölt kikeverjük a tojással, sózzuk, és a tetejére kenjük. 180 fokra előbelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a kés könnyen beleszalad a tökhúsba (a sütési idő függ attól, hogy mennyire vastag a tökhús: 35-60 perc között lesz ).
  • Amíg sül, megcsináljuk a szószt: a hagymát finomra vágjuk, egy pici olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a tökfaragványt, sózzuk, és öntünk rá annyi vizet hogy félig ellepje. Sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk a tököt. Öntünk rá egy kis tejszínt – fél dl-tkb) majd botmixerrel simára dolgozzuk. Ha nagyon sűrű lenne, felöntjük még egy kis tejszínnek. A végén belekeverjük az apróra vágott kaprot és még egy percig főzzük.
Töltött tök recept, egy könnyű augusztusi vacsora
Töltött tök recept, egy könnyű augusztusi vacsora
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Elfelejtettél beváltani régi pénzt? Így kaphatsz érte még most is készpénzt!

Tudd meg, hogyan zajlik a lejárt bankjegyek beváltása! Bankban, postán és akár 20 évig a Magyar Nemzeti Banknál is kicserélheted a régi pénzt.

Melyik a leggyorsabb mobilnet Magyarországon? Itt az összehasonlítás

Kérdésünkre a leghitelesebb válasz az NMHH hivatalos, országos, összesített mérésein alapul. A szelessav.net...

Fúrt kút tisztítása házilag – A szaki tanácsa: így semmiképp ne csináld

Ha komoly a probléma, inkább hívj szakit!

Nem a szárazságtól barnul a tujád: az aknázómoly nem látszik, és belülről nyírja ki a növényt – Mit tehetsz ellene?

Honnan tudni, hogy aknázómoly eszi a tuját és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Ezért halogatod a házimunkát – így győzhető le a házimunka halogatása végleg!

Unod már, hogy mindig csak tologatod a takarítást? A cikkből megtudhatod, hogyan küzdhető le a házimunka halogatása.