5 különleges fogás a legolcsóbb zöldségekből

Káposzta, répa és zellergumó, tél végén és kora tavasszal másra bajosan számíthatunk, ha alacsony költségvetésből akarjuk kihozni a zöldséges fogásokat. Ezekre mutatunk most nem közismert, ám annál finomabb fogásokat. A receptek mind rendkívül egyszerűek.
Főételnek számolva fejenként 1/2 kg zöldséggel érdemes számolni.
Sült zellerkarika
A zellert meghámozom, ujjnyi szeletekre vágom. Egy tepsit kiolajozok, ráfektetem a karikákat, sózom, borsozom, meglocsolom olajjal és 150 C fokos sütőben 2 órát sütöm.
Hamburgerbe is bele lehet rakni hús helyett, rendkívül intenzív, aromás finomság.

Sült káposztaszelet és paradicsomosan sült káposztaszelet
A káposztát bő ujjnyi vastag szeletekre vágom, maradjon egyben. A zellert meghámozom, ujjnyi szeletekre vágom. Egy tepsit kiolajozok, ráfektetem a karikákat, sózom, borsozom, meglocsolom olajjal és 150 C fokos sütőben 2 órát sütöm.
A paradicsomos változathoz a szeletet még a fenti olajozáson, sózáson, borsozáson túl külön meglocsolom annyi sűrű paradicsompürével, ami jól átjárja, befedi és úgy sütöm meg.
Mindkettő édes, karamelles, rizzsel körítve kész főételek.

Répatócsni
A répákat meghámozom, közepes répánként egy evőkanál liszttel elkeverem, annyi vizet adok hozzá, hogy formázható massza legyen. Sózom, őrölt szerecsendióval ízesítem.
Egy serpenyőben olajat hevítek és a tócsniból félcentis palacsintát nyomkodok bele, mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Magában is ájulásig el lehet tőle készülni, pláne majonézzel körítve.

Répa, földimogyoró és narancs
A répákat meghámozom, legyalulom. Földimogyoróvajat kikeverek felesben narancslével, sózom és a tűzálló edénybe rakott répákra locsolom. 150 C fokos sütőben 2 órát sütöm.
Laktató, egy rizzsel pláne az.

Amerikai káposztasaláta
4 főre pirítóssal feladva főételnek elég mennyiség
- 1 kg finomra reszelt káposzta
- 250 g reszelt répa
- 1 tojássárgája
- 1 dl olaj
- 1 dl tejszín
- 1 ekanál mustár
- 1 dl tárkonyecet
- őrölt fekete bors
- só
- cukor
A majonézt tejszínnel elkeverem, a mustárral és ecettel ízesítem. Az alapanyagokat összekeverem, és egy éjszakát pihentetem lefóliázva a hűtőszekrényben.
Itt pedig egy extra: majonézes cékla, mert általában a cékla is jó árban van ilyenkor.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: